Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ jyrähtää kunnille: Lomautusaikeet pitää nyt haudata

Jaa

Koronaepidemia on saanut muutaman kunnan pyyhkimään pöytää lomautuksia ja yt-menettelyä koskevalla lainsäädännöllä. OAJ:n neuvottelujohtaja pitää kuntien toimintaa törkeänä ja muistuttaa, että lomautukset voivat tulla kunnalle kalliiksi. OAJ seuraa lomautustilannetta ja riitauttaa jokaisen jäseniään koskettavan epäselvän tapauksen

OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos. Kuvaaja: Leena Koskela
OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos. Kuvaaja: Leena Koskela

Oulu, Salo, Juva ja Outokumpu. Siinä muutama kunta, jotka suunnittelevat lomauttavansa henkilöstöään pikavauhdilla. Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen turvin kunnat yrittävät kiertää yhteistoimintalain määräyksiä.  

OAJ vaatii kaikkien lomautusaikeiden hautaamista. 

 On äärimmäisen röyhkeää, että kunnat pyyhkivät pöytää voimassa olevalla lainsäädännöllä käyttäen koronaepidemiaa verukkeena. On aivan selvää, että myös nyt pitää noudattaa esimerkiksi lomautuksiin ja yt-neuvotteluihin liittyviä määräaikoja, jotka lakiin on kirjattu, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos sanoo. 

Hän pitää lomautusaikeita erityisen törkeinä nyt, kun koko maa on poikkeusoloissa.

 Kuntien työntekijät pitävät näissä poikkeusoloissakin huolta kansalaisten peruspalveluista, moni oman terveytensä uhalla. On aivan kohtuutonta, jos he joutuvat lisäksi pelkäämään oman työpaikkansa puolesta. Yksikään eettisesti toimiva kunta ei näinä aikoina nosta esiin lomautuksia. Myös yksityisissä päiväkodeissa pitäisi nyt välttää lomautukset. 

OAJ riitauttaa epäselvät tapaukset 

OAJ:ssä seurataan kuntien toimintaa tarkkaan. Luottamusmiehet on ohjeistettu olemaan valppaana, jos lomautuksia suunnitellaan. 

Petri Lindroos hämmästelee, että yt-lakia yrittää jälleen kiertää myös Oulu, jonka käräjäoikeus tuomitsi viime syksynä maksamaan satojen tuhansien eurojen korvaukset yt-velvoitteiden rikkomisesta.

  Luulisi, että edes Oulussa olisi tuoreessa muistissa, miten kalliiksi lomautus voi tulla, jos lakia ei noudateta oikein. Me riitautamme jälleen jokaisen epäselvän tapauksen, Lindroos sanoo. 

Hänen mukaansa OAJ:ssä kyllä ymmärretään, että koronaepidemian pelätään vaikuttavan myös kuntatalouteen.  

 Nyt ei pitäisi kunnissa tehdä hätiköityjä liikkeitä, sillä valtioneuvostosta on luvattu tukea kuntien taloutta. Ministerit ovat myös suoraan pyytäneet kuntia välttämään lomautuksia. Siksi emme hyväksy ollenkaan kuntien ylilyöntejä nyt, kun tilanne on työntekijöille muutenkin vaikea, Lindroos sanoo. 

Turvallisuus pitää asettaa etusijalle 

Petri Lindroos muistuttaa, että kuntien pitää työnantajana tehdä kaikkensa henkilöstön turvallisuuden hyväksi. Myös valtioneuvosto suosittelee, että esimerkiksi opetusryhmät pidetään mahdollisimman pieninä, jotta fyysisiä kontakteja olisi mahdollisimman vähän. 

 Osassa kuntia tehdään ihan ihmeellisiä ratkaisuja, kootaan esimerkiksi varhaiskasvatuksessa olevia lapsia isompiin ryhmiin. Koronatilanteen kannalta on käsittämätöntä, että tieten tahtoen kasvatetaan sairauden leviämisen riskiä. Opettajilla eivät suinkaan työt lopu varhaiskasvatuksessakaan, vaikka lapsiryhmät olisivat koronan vuoksi normaalia pienempiä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos. Kuvaaja: Leena Koskela
OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos. Kuvaaja: Leena Koskela
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme