Helsingin seudun kauppakamari

Opetusministeri Grahn-Laasonen: Ammattitaitoisen työvoiman saatavuutta edistetään työnantajien ja koulutuksen järjestäjien yhteistyöllä

Jaa

Ammattitaitoisen työvoiman puute yrityksissä on noussut yhdeksi merkittävimmistä kasvun esteeksi. Elinkeinoelämä toivottaakin tervetulleeksi ammatillisen koulutuksen reformin.

-Osaajien riittävyys suomalaisissa yrityksissä turvataan tiiviillä yhteistyöllä työelämän ja koulutuksen järjestäjien kesken, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kauppakamarilehdessä.

Ministeri kannustaakin työnantajia tarttumaan ammatillisen koulutuksen reformiin. Onhan kyse myös yritysten omasta edusta, että ne saavat töihin osaavia ja motivoituneita työntekijöitä.

-Yritysten ja koulutuksenjärjestäjien yhteistyöllä voidaan varmistaa, että opiskelijoille tarjotaan mahdollisuuksia, jotka tukevat parhaalla mahdollisella tavalla yritysten osaamistarpeita ja kasvua. Yrityksille työpaikkaoppiminen on myös loistava kanava rekrytoida uusia ammattilaisia. Osaajista käydään kovaa kilpailua, Grahn-Laasonen muistuttaa.

Amisreformi tarjoaa yrityksille ja työnantajille paljon mahdollisuuksia 

Ensi vuonna voimaan astuva laki ammatillisen koulutuksen järjestämisestä saa kiitosta elinkeinoelämän järjestöiltä. Kauppakamarit, Elinkeinoelämän keskusjärjestö EK ja Suomen Yrittäjät tukevatkin uudistusta yhteistyössä muun muassa viestimällä yrityksille reformin mahdollisuuksista.

-Amisreformi tuo ammatilliseen koulutukseen joustavuutta, osumatarkkuutta ja tulostavoitteellisuutta. Yritysten kannalta järjestelmä yksinkertaistuu, sanoo projektijohtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Lahtisen mukaan ammatillisen koulutuksen rahoitus ja uudenlainen asiakaslähtöinen toimintakulttuuri kannustavat koulutuksen järjestäjiä tukemaan työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

-Yritysten kannalta on tärkeää, että oppilaitokset ovat vahvasti mukana työpaikalla tapahtuvassa ohjauksessa ja arvioinnissa, eikä uudistus aiheuta työpaikoille uusia kustannuksia.

Räätälöity opintopolku vie maahanmuuttajat ripeästi työelämään 

Uusi lainsäädäntö velvoittaa ottamaan huomioon opiskelijoiden erilaiset tarpeet ja lähtökohdat. Ammatillisella koulutuksella on tärkeä rooli myös maahanmuuttajien kotouttamisessa ja nopeiden polkujen luomisessa työelämään.

Opiskelijan lähtökohdista ja tarpeista luodaan yksilöllinen opintopolku. Siinä luodaan perusta tavoitteelliselle ja ohjatulle oppimiselle sekä osaamisen ja ammattitaidon saavuttamiselle - ja viime kädessä työllistymiselle tai jatko-opintoihin sijoittumiselle.

-Hallitus on lisännyt 21 miljoonaa euroa erillisrahoitusta maahanmuuttajien koulutuspolkuihin ammatillisessa koulutuksessa. Rahoitusta on kohdennettu sinne, missä tarve on ollut suuri, esimerkiksi pääkaupunkiseudulle, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoo.

Lisätiedot:

Markku Lahtinen

Projektijohtaja Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari

markku.lahtinen@chamber.fi

p. 050 5713 564

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Yksityinen sektori tuottaa jo yli puolet Uudenmaan perusterveydenhuollosta13.12.2018 08:00Tiedote

Sote-ratkaisun antaessa odottaa itseään, Uudenmaan terveydenhuollon markkinat muuttuvat vauhdilla. Yksityisillä lääkäriasemilla tuotetaan jo 54 % perusterveydenhuollon markkinoista. Ilman vuodeosastohoitoa yksityisen toiminnan osuus on 62 %. Suun terveydenhuollosta yksityisen sektorin osuus on peräti 65 %. Luvut perustuvat Helsingin seudun kauppakamarin juuri ilmestyneeseen selvitykseen Uudenmaan terveydenhuoltomarkkinasta.

Kaupan sijaintia säädellään liian tiukasti maakuntakaavassa5.12.2018 08:00Tiedote

Uudellamaalla valmistelussa oleva maakuntakaava säätelee liian tiukasti vähittäiskauppaa. Hallitusohjelman keskeisiä tavoitteita on sääntelyn purkaminen, minkä osana on muun muassa vapautettu kauppojen aukiolo. Lainsäädäntöä muutettiin siten, että kaavoituksessa luovuttiin myytävän tavaran laatuun perustuvasta kaupan sijainnin ohjauksesta. Tavoitteena oli edistää kaupan kilpailua ja mahdollistaa uusien liiketoimintamallien kehittäminen.

MENESTY DIGIMARKKINOINNILLA20.11.2018 07:00Tiedote

Tiedätkö, miten tavoitat asiakkaan verkossa, tunnistat nousevia trendejä tai kuinka rakennat menestyksellisen digistrategian? Haluaisitko vahvistaa osaamistasi hakukoneoptimoinnin tai monikanavaisen digimarkkinoinnin parissa? Menesty digimarkkinoinnilla -kirjan opit maksavat itsensä takaisin. Kirjan avulla opit tekemään erilaisia monikanavaisia kampanjoita, olipa budjettisi muutama kymppi, satalappunen tai tonni. Voit tehdä kirjan avulla yli 1 000 euron arvoisen hakukoneanalyysin ja laittaa somekanavasi tulokselliseen myyntikuntoon. Ota markkinoinnin digityövälineet hyötykäyttöön!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme