Jyväskylän yliopisto

Opinnot ovat nuorelle ratkaiseva tekijä seuraurheilun jatkamis- ja lopettamispäätöksessä

Jaa

Koulumenestys, peruskoulun jälkeiset suunnitelmat ja vanhemmilta saatu tuki liikuntaan ja urheiluun selittivät uuden tutkimuksen mukaan nuorten liikuntaseuraosallistumisen jatkamista ja lopettamista.

Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin nuorten osallistumista liikuntaseuratoimintaan 15 ikävuodesta 19-vuotiaiksi asti. Tutkimuksen aikana huomattava osa lopetti seuraurheilun (41,1 %), mutta myös jatkajia oli paljon (30,9 %). Tutkimuksen aikana seuraurheiluun osallistumattomia oli 27,6 % ja aloittaneita vain muutama (0,5 %).

Liikuntaseuraosallistumien vähenee nuoruudessa, mutta miksi? Opiskeluun keskittyminen osoittautui tärkeimmäksi seuraosallistumisen lopettamissyyksi naisilla ja miehillä. Naisilla lopettamiseen olivat yhteydessä korkeampi koulumenestys ja koettu vanhempien tuen väheneminen. Tuki tarkoitti tässä tutkimuksessa kannustamista, kyyditsemistä ja yhdessä liikkumista. Miehillä lopettamista selitti lukioon tähtääminen.

Liikuntaseurassa jatkamista selittivät naisilla ja miehillä lukioon tähtääminen ja naisilla myös korkeampi koulumenestys.

– Osa nuorista on tavoitteellisia urheilussa ja opiskelussa, mutta ymmärrettävästi osa panostaa opiskeluun. Vanhempien tausta ja tuki sekä varhaiset urheilukokemukset voivat yhdessä vaikuttaa koulumenestykseen ja suuntautumiseen, toteaa väitöskirjatutkija Katja Rinta-Antila.

Tulokset tuovat esiin tarpeen joustavammalle mahdollisuudelle yhdistää seuraosallistuminen ja opiskelu.

– Tämä tarkoittaa joustavuutta esimerkiksi urheiluaktiviteetteihin, tutkintoon vaadittuihin opintoihin ja niiden suoritusaikaan. Urheilua tukevaa opintotoimintaa ja toisaalta vähemmän aikaa vieviä urheiluaktiviteetteja onkin olemassa jo jonkin verran. Tulokset osoittavat myös, kuinka tärkeää on vanhempien tuki liikuntaan ja urheiluun. Se saattaa määrittää nuoren harrastuksen jatkumisen, Rinta-Antila pohtii.

Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan, UKK-instituutin ja Suomen liikuntalääketieteen keskusten yhteistä Terveyttä edistävä liikuntaseura (TELS) -tutkimusta. Yhteensä 609 nuorta vastasi kyselyyn ja raportoi liikuntaseuraosallistumisestaan 15-vuotiaana (vuosina 2013–2014) ja uudelleen 19-vuotiaana (vuosina 2017–2018). TELS-tutkimusta johtaa terveyden edistämisen apulaisprofessori Sami Kokko. Tutkimusta on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö.

Alkuperäinen artikkeli

Rinta-Antila K, Koski P, Heinonen O J, Korpelainen R, Parkkari J, Savonen K, Toivo K, Uusitalo A, Valtonen M, Vasankari T, Villberg J & Kokko S. 2022. Educational and family-related determinants of organized sports participation patterns from adolescence to emerging adulthood: A four-year follow-up study. International Journal of Health Promotion and Education. https://doi.org/10.1080/14635240.2022.2116943

Lisätietoja

Katja Rinta-Antila
väitöskirjatutkija
Terveyden edistämisen tutkimuskeskus
liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto
katja.t.rinta-antila@jyu.fi
+358 40 626 1716

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 9.12.2022: Simulaatioiden avulla kohti vihreämpää kemiaa (Korpelin)2.12.2022 09:30:00 EET | Tiedote

Jopa 90 % kemianteollisuuden prosesseista hyödyntää katalyyttejä, joiden avulla tarvittavat reaktiot saadaan tapahtumaan nopeammin, puhtaammin ja energiatehokkaammin. Tyypillinen teollinen katalyytti koostuu oksidipinnalle kiinnittyneistä metallihiukkasista. FM Ville Korpelin tutki väitöskirjassaan metalli-oksidikatalyyttien ominaisuuksia ja sovelluksia laskennallisesti kvanttikemian keinoin.

Kone opetettiin seulomaan röntgenkuvasta varhaista nivelrikkoa ennustava piirre – voi säästää tarpeettomilta tutkimuksilta ja hoidoilta2.12.2022 08:30:38 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin tutkijat kehittivät yhteistyössä tekoälypohjaisen neuroverkon tunnistamaan uusi varhaisen polvinivelrikon piirre röntgenkuvista. Tekoäly onnistui tekemään lääkärin kanssa yhteneväisen diagnoosin 87% tapauksissa. Tulos on tärkeä, koska röntgenkuva on varhaisen nivelrikon ensisijainen diagnostiikkamenetelmä polven nivelrikossa. Varhaisen vaiheen diagnoosi voi säästää potilaan tarpeettomilta tutkimuksilta, hoidoilta ja jopa tekonivelleikkaukselta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme