POP Pankkikeskus osk

Opintolainaa haetaan ympäri vuoden, ruuhkaisinta on elo–syyskuussa – vinkit lainan hakemiseen

Jaa

Kevään ensimmäiseen yhteishakuun osallistuneet ovat jo saaneet tuloksensa ja toisen yhteishaun tulokset julkistetaan viimeistään 15.7.2020. Opintojen rahoittaminen voi mietityttää monia, koska kesätyömahdollisuuksia on ollut koronatilanteen vuoksi tavallista vähemmän. POP Pankin kymmenen vuoden tilastot osoittavat, että opintolainoja on haettu tähän mennessä maltilla, joskin alueellisia erojakin löytyy.

POP Pankin kymmenen vuoden opintolainaa koskevat tilastot osoittavat, että opintolainojen kappalemäärät ovat kasvaneet tasaisesti aina vuoteen 2015 asti. Tämän jälkeen haettujen lainojen määrä laski hieman. Vuosi 2019 vertautuu kolmeen edelliseen vuoteen. Haetut ja myönnetyt lainasummat ovat sen sijaan olleet edelleen kasvussa vuosi vuodelta.

Opintolainaa haetaan POP Pankin tilastojen mukaan ympäri vuoden, eniten kuitenkin lukukausien alussa.

Aktiivisimmin lainoja on keskimääräisesti haettu Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Uudellamaalla. Euroilla mitattuna suurimmat opintolainat ovat suuntautuneet Pohjanmaalle, Uudellemaalle ja Etelä-Karjalaan. Pienin lainatarve on ollut Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa ja Satakunnassa.

Vinkit käsittelyn ruuhkan välttämiseksi – opiskelija, muista hakea ensin Kelan takauspäätös

– Syksy näkyy opintolainahakemusten määrissä. Ruuhkaa välttääkseen opintolainahakemus kannattaa jättää sisään samaan aikaan, kun on vahvistanut opintopaikan vastaanottamisen sekä hakenut ja saanut Kelan opintolainan takauspäätöksen. Hakemuksen käsittely on suhteellisen nopeaa, sillä sekä Kelan takauspäätös että opintolainahakemus tehdään sähköisesti, sanoo Kurikan Osuuspankin Tampereen konttorin asiakasvastaava Janette Karvonen.

– Yleisin hidaste opintolainahakemuksen käsittelyssä on se, ettei hakija ole muistanut hakea Kelan takauspäätöstä ensin. Se tarvitaan, jotta pankki voi tehdä opintolainapäätöksen. Takauspäätös pitää myös muistaa hakea jokaiselle lukukaudelle erikseen, Karvonen muistuttaa.

– Eniten hakijoita mietityttävät opintolainaan liittyvät termit, kuten korko ja miten se muodostuu ja mikä on marginaali. Opintolaina on sidottu useimmiten 12 kuukauden euriboriin. Marginaali on taas pankin hinta lainalle. Tällä hetkellä opintolainan korot ja marginaalit ovat sananmukaisesti marginaalisia, summaa Karvonen ja lisää: – Opintolaina voi tuoda opiskelijan arkeen joustoa sen lisäksi, että tekisi töitä. Opintojen aikanakin kannattaa pyrkiä säästämään. Esimerkiksi kymmenen euron säästö kuukaudessa opiskelujen ohella tehdystä työstä ja siitä saadusta palkasta voi pitkällä aikavälillä kerryttää omaa taloutta tukevaa puskuria.

– Opintolainaa ei tarvitse pelätä, etenkin jos on selkeät opiskelusuunnitelmat. Se tukee opintoihin keskittymistä ja se on monella tapaa joustava rahoitusvaihtoehto. Esimerkiksi takaisinmaksu alkaa vasta parin vuoden päästä valmistumisesta ja tällöinkin otetaan huomioon valmistuneen elämäntilanne ja maksukyky, lisää POP Pankkikeskuksen rahoituksen kehityspäällikkö Piia Syrjä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Janette Karvonen, asiakasvastaava, Kurikan Osuuspankki, Tampereen konttori, 040 711 6596 janette.karvonen@poppankki.fi

Piia Syrjä, rahoituksen kehityspäällikkö, POP Pankkikeskus, 045 120 8781, piia.syrja@poppankki.fi

Maija Hyötyläinen, viestintäpäällikkö, POP Pankkikeskus, 050 572 9679, maija.hyotylainen@poppankki.fi

Kuvat

Lataa
Kuva 1. Opintolainamäärät, kymmenen vuoden kehitys, lähde POP Pankki
Kuva 1. Opintolainamäärät, kymmenen vuoden kehitys, lähde POP Pankki
Lataa
Kuva 2. Opintolainojen keskimääräinen kuukausittainen luottosaldo, lähde POP Pankki
Kuva 2. Opintolainojen keskimääräinen kuukausittainen luottosaldo, lähde POP Pankki
Lataa
Kuva 3. Opintolainamäärät maakunnittain, lähde POP Pankki
Kuva 3. Opintolainamäärät maakunnittain, lähde POP Pankki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

POP Pankkikeskus osk
Hevosenkenkä 3
02600 Espoo

 

POP Pankit ovat asiakkaitaan varten perustettuja osuuskuntamuotoisia pankkeja, joilla tutkimusten mukaan on Suomen tyytyväisimmät asiakkaat ja paras asiakaspalvelu (EPSI Rating). POP Pankki -ryhmään kuuluu 26 POP Pankkia, verkossa toimiva vahinkovakuutusyhtiö POP Vakuutus, POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki Oyj ja POP Pankkikeskus osk.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta POP Pankkikeskus osk

POP Pankkikeskus osk:lle on nimitetty uusi hallitus ja samalla POP Pankkikeskuksen toimitusjohtaja vaihtuu; Jaakko Pulli on nimitetty väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi28.9.2021 20:15:00 EEST | Tiedote

POP Pankkikeskus osk:n hallintoneuvosto on nimittänyt POP Pankkikeskus osk:lle uuden hallituksen. Uuden hallituksen puheenjohtajana toimii Timo Kalliomäki (Suupohjan Osuuspankki) ja varapuheenjohtajana Ari Heikkilä (Konneveden Osuuspankki). Hallituksen muut jäsenet ovat Mika Mäenpää (Lavian Osuuspankki), Mikko Seppänen (Lammin Osuuspankki) sekä ulkopuoliset edustajat Ilkka Lähteenmäki, Marja Pajulahti ja Matti Vainionpää.

KUTSU MEDIALLE: tutkimuksen etäläpikäynti ke 29.9., klo 13.30-14.15 – suomalaisten kuluttaminen ja ympäristövaikutukset, miksi vaikutuksiin tulisi kiinnittää huomiota taloutensa kannalta22.9.2021 15:48:33 EEST | Tiedote

EU:n kestävän rahoituksen toimintaohjelman tavoitteena on suunnata yksityistä pääomaa ympäristön kannalta kestävämpiin vaihtoehtoihin. Miltä suomalaisten ostoaikeet näyttävät tältä osin? POP Pankin rahoituksen asiantuntijat Niina Jolkkonen ja Pekka Maskuniitty käyvät läpi ke 29.9. klo 13.30-14.15 IROResearchin kanssa elokuussa tehtyä kuluttajatutkimusta, joka selvitti, miten suomalaiset ottavat hankintojensa ilmasto- ja ympäristövaikutukset huomioon ostopäätöksissään.

POP Pankki -ryhmän puolivuosikatsaus 1.1.-30.6.2021: Erinomainen puolivuositulos, kaikki liiketoiminnan tuottoerät kasvoivat16.8.2021 09:52:10 EEST | Tiedote

POP Pankki -ryhmä teki tähän asti parhaan puolivuosituloksensa. Tulos ennen veroja oli 49 miljoonaa euroa, kun se koronapandemian heikentämällä vertailukaudella oli 1,5 miljoonaa euroa. Ryhmän luottokanta kasvoi alkuvuonna 5,2 prosenttia ja kipusi yli neljän miljardin euron rajapyykin. Ydinvakavaraisuus 19,8 prosenttia on erinomainen. Sekä ryhmän pankki- että vakuutussegmenttien asiakasmäärät olivat kasvussa.

Valtakunnallinen kysely kertoo, että alle 20 prosenttia työntekijöistä tietää etätyöskentelykäytäntöjen jatkumisesta1.7.2021 08:15:00 EEST | Tiedote

Vain 16 prosentilla POP Pankin teettämän valtakunnalliseen kyselyyn vastaajista on työpaikoilla sovittu etätyöskentelykäytännöistä korona-ajan jälkeen. 34 prosenttia saattaisi harkita muuttoa kauemmas työpaikaltaan jos he tietäisivät työpaikkansa etätyökäytännöistä. 55 prosenttia vastaajista arvioi, että etätyön mahdollisuus ei vaikuttaisi heidän nykyasumiseensa mitenkään.

Korona ei vaikuttanut muuttoihin määrällisesti, mutta suuntaan sitäkin enemmän1.7.2021 08:15:00 EEST | Tiedote

Muuttoja oli suurin piirtein saman verran kuin aikaisemminkin. Sen sijaan muuttojen suuntautumiseen korona vaikutti varsin paljon, mikä näkyy alueiden väestön muutoksessa selvästi. Pääkaupunkiseudun väestönkasvu noin puolittui ja pääkaupunkiseudun kehyskuntien väestön kasvu puolestaan nopeutui selvästi. Suurin muutos tapahtui kuitenkin maaseutualueilla, joissa väestön määrän väheneminen hidastui selvästi. POP Pankki tutki, miten korona vaikutti suomalaisten kodin vaihtamiseen osana kansalaissuhdanne-ennustettaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme