POP Pankkikeskus osk

Opintolainaa haetaan ympäri vuoden, ruuhkaisinta on elo–syyskuussa – vinkit lainan hakemiseen

Jaa

Kevään ensimmäiseen yhteishakuun osallistuneet ovat jo saaneet tuloksensa ja toisen yhteishaun tulokset julkistetaan viimeistään 15.7.2020. Opintojen rahoittaminen voi mietityttää monia, koska kesätyömahdollisuuksia on ollut koronatilanteen vuoksi tavallista vähemmän. POP Pankin kymmenen vuoden tilastot osoittavat, että opintolainoja on haettu tähän mennessä maltilla, joskin alueellisia erojakin löytyy.

POP Pankin kymmenen vuoden opintolainaa koskevat tilastot osoittavat, että opintolainojen kappalemäärät ovat kasvaneet tasaisesti aina vuoteen 2015 asti. Tämän jälkeen haettujen lainojen määrä laski hieman. Vuosi 2019 vertautuu kolmeen edelliseen vuoteen. Haetut ja myönnetyt lainasummat ovat sen sijaan olleet edelleen kasvussa vuosi vuodelta.

Opintolainaa haetaan POP Pankin tilastojen mukaan ympäri vuoden, eniten kuitenkin lukukausien alussa.

Aktiivisimmin lainoja on keskimääräisesti haettu Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Uudellamaalla. Euroilla mitattuna suurimmat opintolainat ovat suuntautuneet Pohjanmaalle, Uudellemaalle ja Etelä-Karjalaan. Pienin lainatarve on ollut Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa ja Satakunnassa.

Vinkit käsittelyn ruuhkan välttämiseksi – opiskelija, muista hakea ensin Kelan takauspäätös

– Syksy näkyy opintolainahakemusten määrissä. Ruuhkaa välttääkseen opintolainahakemus kannattaa jättää sisään samaan aikaan, kun on vahvistanut opintopaikan vastaanottamisen sekä hakenut ja saanut Kelan opintolainan takauspäätöksen. Hakemuksen käsittely on suhteellisen nopeaa, sillä sekä Kelan takauspäätös että opintolainahakemus tehdään sähköisesti, sanoo Kurikan Osuuspankin Tampereen konttorin asiakasvastaava Janette Karvonen.

– Yleisin hidaste opintolainahakemuksen käsittelyssä on se, ettei hakija ole muistanut hakea Kelan takauspäätöstä ensin. Se tarvitaan, jotta pankki voi tehdä opintolainapäätöksen. Takauspäätös pitää myös muistaa hakea jokaiselle lukukaudelle erikseen, Karvonen muistuttaa.

– Eniten hakijoita mietityttävät opintolainaan liittyvät termit, kuten korko ja miten se muodostuu ja mikä on marginaali. Opintolaina on sidottu useimmiten 12 kuukauden euriboriin. Marginaali on taas pankin hinta lainalle. Tällä hetkellä opintolainan korot ja marginaalit ovat sananmukaisesti marginaalisia, summaa Karvonen ja lisää: – Opintolaina voi tuoda opiskelijan arkeen joustoa sen lisäksi, että tekisi töitä. Opintojen aikanakin kannattaa pyrkiä säästämään. Esimerkiksi kymmenen euron säästö kuukaudessa opiskelujen ohella tehdystä työstä ja siitä saadusta palkasta voi pitkällä aikavälillä kerryttää omaa taloutta tukevaa puskuria.

– Opintolainaa ei tarvitse pelätä, etenkin jos on selkeät opiskelusuunnitelmat. Se tukee opintoihin keskittymistä ja se on monella tapaa joustava rahoitusvaihtoehto. Esimerkiksi takaisinmaksu alkaa vasta parin vuoden päästä valmistumisesta ja tällöinkin otetaan huomioon valmistuneen elämäntilanne ja maksukyky, lisää POP Pankkikeskuksen rahoituksen kehityspäällikkö Piia Syrjä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Janette Karvonen, asiakasvastaava, Kurikan Osuuspankki, Tampereen konttori, 040 711 6596 janette.karvonen@poppankki.fi

Piia Syrjä, rahoituksen kehityspäällikkö, POP Pankkikeskus, 045 120 8781, piia.syrja@poppankki.fi

Maija Hyötyläinen, viestintäpäällikkö, POP Pankkikeskus, 050 572 9679, maija.hyotylainen@poppankki.fi

Kuvat

Lataa
Kuva 1. Opintolainamäärät, kymmenen vuoden kehitys, lähde POP Pankki
Kuva 1. Opintolainamäärät, kymmenen vuoden kehitys, lähde POP Pankki
Lataa
Kuva 2. Opintolainojen keskimääräinen kuukausittainen luottosaldo, lähde POP Pankki
Kuva 2. Opintolainojen keskimääräinen kuukausittainen luottosaldo, lähde POP Pankki
Lataa
Kuva 3. Opintolainamäärät maakunnittain, lähde POP Pankki
Kuva 3. Opintolainamäärät maakunnittain, lähde POP Pankki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

POP Pankkikeskus osk
Hevosenkenkä 3
02600 Espoo

 

POP Pankit ovat asiakkaitaan varten perustettuja osuuskuntamuotoisia pankkeja, joilla tutkimusten mukaan on Suomen tyytyväisimmät asiakkaat ja paras asiakaspalvelu (EPSI Rating). POP Pankki -ryhmään kuuluu 26 POP Pankkia, verkossa toimiva vahinkovakuutusyhtiö POP Vakuutus, POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki Oyj ja POP Pankkikeskus osk.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta POP Pankkikeskus osk

POP Pankkien ensimmäinen DIAS-kauppa sinetöitiin juhannusaatonaattona, kaupat kirjattiin Kauhajoelle23.6.2020 12:00:00 EESTTiedote

Asuntokaupat voi tehdä nykyisin koska vain digitaalisten asuntokauppa-alustojen avustuksella. POP Pankeissa DIAS-kauppojen tekeminen mahdollistui kesäkuun alussa. Palvelu on kiinnostanut, ja kaupanteot käynnistettiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana POP Pankkien aktivoitumisesta DIAS-palvelussa. Ensimmäinen varsinainen kauppa kirjattiin vain muutamaa viikkoa myöhemmin juhannusaatonaattona.

Ruokaa Pohjois-Savoon, käsidesiä Pohjanmaalle – tutkimus suomalaisten käyttäytymistapojen muuttumisesta tuo esiin ikä- ja alue-eroja21.4.2020 07:50:00 EESTTiedote

POP Pankki selvitti IROResearchin kanssa, miten koronatilanne on vaikuttanut suomalaisten käyttäytymiseen. Merkittävimmät muutokset suomalaisten arjessa oli kättelystä luopuminen (68 prosenttia vastaajista), kodin ulkopuolelle suuntautuvien tapaamisten ja asioimisen vähentäminen (65 prosenttia) sekä matkasuunnitelmien muuttaminen (36 prosenttia vastaajista). Vaikka poikkeustilanne on näkynyt rajuinakin liikkeinä finanssimarkkinoilla, vastaajista 7 prosenttia oli muuttanut osake- tai rahastosuunnitelmiaan. Joka yhdeksäs (12 prosenttia) ei ollut muuttanut tapojaan lainkaan. Asuinalueissa on jonkin verran käyttäytymiseroja. Kyselytutkimus tehtiin 16.–23.3.2020, vastaajia oli 1000.

Koronaepidemia lisää POP Pankki -ryhmän tulokseen liittyvää epävarmuutta9.4.2020 10:20:51 EESTTiedote

Koronaepidemian aiheuttama globaali kriisi on heikentänyt talouden näkymiä. Epävarmuus POP Pankki -ryhmän toimintaympäristössä on kasvanut. Voimakkaan markkinavolatiliteetin arvioidaan heikentävän sijoitustoiminnan nettotuottoja. Pandemian vaikutukset talouteen voivat lisäksi pienentää POP Pankki -ryhmän korko- ja palkkiotuottoja sekä kasvattaa luottojen arvonalentumisten määrää. Koronaepidemian taloudellisia vaikutuksia POP Pankki -ryhmän tulokseen on muuttuvan tilanteen vuoksi vaikeaa luotettavasti ennakoida. Johto on aiemmin arvioinut POP Pankki -ryhmän tuloksen muodostuvan vuonna 2020 pienemmäksi kuin vuonna 2019. POP Pankki -ryhmä julkaisee puolivuosikatsauksen 18.8.2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme