Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Opioidiyliannostuksen hoitoon käytetty naloksoni edesauttaa rottien toipumista aivoinfaktista

Jaa
Helsingin yliopiston tutkijat yhteistyössä kansainvälisten kollegoidensa kanssa havaitsivat, että opioidien yliannostukseen käytetty naloksoni edesauttaa nenään annosteltuna rottien toipumista aivokuoren infarktista.

Maailmassa vuosittain noin kymmenen miljoonaa potilasta selviää aivoinfarktista, mutta potilaiden toipumisen edistämiseen ei ole minkäänlaista lääkehoitoa. Toipumista nopeuttavan lääkehoidon kehittäminen olisi läpimurto aivoinfarktin tutkimuksessa.

– Aloimme yhdessä National Institute on Drug Abusessa työskentelevän kollegani Brandon Harveyn kanssa tutkia naloksonia, koska sillä on pitkään tiedetty olevan vaikutuksia aivojen mikrogliasoluihin, jotka vastaavat aivojen immuunipuolustuksesta. Aivoinfarktin jälkeen mikrogliasolut aktivoituvat massiivisesti. Ajattelimme että jos hillitsemme tätä aivoissa tapahtuvaa tulehdusta, voisimme edesauttaa toipumista aivoinfarktista, kertoo dosentti Mikko Airavaara Biotekniikan instituutista.

Tutkijat lähtivät annostelemaan naloksonia rotille tavalla, joka olisi mahdollisimman hyvin siirrettävissä potilaisiin. Naloksoni on nenään annosteltuna hyvä molekyyli, koska se läpäisee solukalvot ja veri-aivoesteen tehokkaasti.

Ryhmä aloitti naloksonin annostelun päivä aivoinfarktin jälkeen, ja annostelua jatkettiin seitsemän päivän ajan kahdesti päivässä.

– Valitsimme tämän annosteluajanjakson, koska juuri tällä aikavälillä mikrogliasolujen aktivaatio saavuttaa huippunsa infarktialueella.  Vaikuttaa siltä, että juuri tämä annostelun alkaminen oikeaan aikaan on terapeuttisen vaikutuksen kannalta oleellista, kertoo tohtorikoulutettava Jenni Anttila Biotekniikan instituutista. 

Rottatutkimuksesta eteenpäin 

Naloksonin vaikutuksista aivoinfarktiin eri eläinmalleilla sekä naaraspuolisilla ja ikääntyneillä koe-eläimillä tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta.

– Toisaalta käytimme myös jo markkinoilla olevaa vaikuttavaa ainetta, jonka käytön tiedetään olevan turvallista. Ei siis ole mitään estettä alkaa suunnitella kliinisiä kokeita potilailla. Helsingissä tähän olisi hyvät mahdollisuudet, koska meillä on vahva osaaminen aivoinfarktin kliinisiin tutkimuksiin, sanoo Airavaara.

Airavaaran ryhmä tutkii jatkossa myös lisää (+)-naloksonia, joka on markkinoilla olevan (-)-naloksonin (Narcan) optinen isomeeri eli molekyylin peilikuvamuoto. Tämän (+)-muodon etuna on, että sillä ei ole opioidireseptoreita estävää vaikutusta, mutta se yhtä lailla edistää toipumista aivoinfarktista. Sillä voitaisi välttää opioidireseptorin salpauksesta johtuvia haittavaikutuksia.

– Meillä on tarkoitus jatkaa tämän molekyylin farmakologista tutkimusta yhdessä professoreiden Eija Kalso ja Jari Yli-Kauhaluoman kanssa, Airavaara sanoo.

Tutkimukset julkaistiin 16.4.2018 Society for Neuroscience-yhdistyksen julkaisemassa eNeuro-lehdessä. Lehti on ilmaiseksi ladattavissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Airavaara, farmakologian ja lääkekehityksen dosentti, mikko.airavaara@helsinki.fi, puh. 050 448 0944


Jenni Anttila, tohtorikoulutettava, proviisori, jenni.anttila@helsinki.fi, puh. 050 448 4538

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tiedottaja Eeva Karmitsa, Helsingin yliopisto, puh. 02941 58461

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye