Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Opioidiyliannostuksen hoitoon käytetty naloksoni edesauttaa rottien toipumista aivoinfaktista

Jaa

Helsingin yliopiston tutkijat yhteistyössä kansainvälisten kollegoidensa kanssa havaitsivat, että opioidien yliannostukseen käytetty naloksoni edesauttaa nenään annosteltuna rottien toipumista aivokuoren infarktista.

Maailmassa vuosittain noin kymmenen miljoonaa potilasta selviää aivoinfarktista, mutta potilaiden toipumisen edistämiseen ei ole minkäänlaista lääkehoitoa. Toipumista nopeuttavan lääkehoidon kehittäminen olisi läpimurto aivoinfarktin tutkimuksessa.

– Aloimme yhdessä National Institute on Drug Abusessa työskentelevän kollegani Brandon Harveyn kanssa tutkia naloksonia, koska sillä on pitkään tiedetty olevan vaikutuksia aivojen mikrogliasoluihin, jotka vastaavat aivojen immuunipuolustuksesta. Aivoinfarktin jälkeen mikrogliasolut aktivoituvat massiivisesti. Ajattelimme että jos hillitsemme tätä aivoissa tapahtuvaa tulehdusta, voisimme edesauttaa toipumista aivoinfarktista, kertoo dosentti Mikko Airavaara Biotekniikan instituutista.

Tutkijat lähtivät annostelemaan naloksonia rotille tavalla, joka olisi mahdollisimman hyvin siirrettävissä potilaisiin. Naloksoni on nenään annosteltuna hyvä molekyyli, koska se läpäisee solukalvot ja veri-aivoesteen tehokkaasti.

Ryhmä aloitti naloksonin annostelun päivä aivoinfarktin jälkeen, ja annostelua jatkettiin seitsemän päivän ajan kahdesti päivässä.

– Valitsimme tämän annosteluajanjakson, koska juuri tällä aikavälillä mikrogliasolujen aktivaatio saavuttaa huippunsa infarktialueella.  Vaikuttaa siltä, että juuri tämä annostelun alkaminen oikeaan aikaan on terapeuttisen vaikutuksen kannalta oleellista, kertoo tohtorikoulutettava Jenni Anttila Biotekniikan instituutista. 

Rottatutkimuksesta eteenpäin 

Naloksonin vaikutuksista aivoinfarktiin eri eläinmalleilla sekä naaraspuolisilla ja ikääntyneillä koe-eläimillä tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta.

– Toisaalta käytimme myös jo markkinoilla olevaa vaikuttavaa ainetta, jonka käytön tiedetään olevan turvallista. Ei siis ole mitään estettä alkaa suunnitella kliinisiä kokeita potilailla. Helsingissä tähän olisi hyvät mahdollisuudet, koska meillä on vahva osaaminen aivoinfarktin kliinisiin tutkimuksiin, sanoo Airavaara.

Airavaaran ryhmä tutkii jatkossa myös lisää (+)-naloksonia, joka on markkinoilla olevan (-)-naloksonin (Narcan) optinen isomeeri eli molekyylin peilikuvamuoto. Tämän (+)-muodon etuna on, että sillä ei ole opioidireseptoreita estävää vaikutusta, mutta se yhtä lailla edistää toipumista aivoinfarktista. Sillä voitaisi välttää opioidireseptorin salpauksesta johtuvia haittavaikutuksia.

– Meillä on tarkoitus jatkaa tämän molekyylin farmakologista tutkimusta yhdessä professoreiden Eija Kalso ja Jari Yli-Kauhaluoman kanssa, Airavaara sanoo.

Tutkimukset julkaistiin 16.4.2018 Society for Neuroscience-yhdistyksen julkaisemassa eNeuro-lehdessä. Lehti on ilmaiseksi ladattavissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Airavaara, farmakologian ja lääkekehityksen dosentti, mikko.airavaara@helsinki.fi, puh. 050 448 0944

Jenni Anttila, tohtorikoulutettava, proviisori, jenni.anttila@helsinki.fi, puh. 050 448 4538

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tiedottaja Eeva Karmitsa, Helsingin yliopisto, puh. 02941 58461

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kissojen ja koirien bakteerien antibioottiresistenssi on vähentynyt16.11.2018 09:38Tiedote

Kissojen ja koirien bakteereiden vastustuskyky antibiooteille on vähenemässä monen vuoden jälkeen. Tilanteen paranemiseen on todennäköisesti vaikuttanut antibioottien vähentynyt käyttö. Vaikka kehitys on ollut valoisampaa, monien antibioottien kohdalla vastustuskykyisten kantojen osuus on edelleen liian suuri ja aktiivisia toimia tarvitaan, kertoo Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kliinisen mikrobiologian laboratorio. Seurantatieto on kerätty vuosilta 2014–2017.

Yksin asuvan kohtuullinen minimibudjetti on noin 1 400 euroa kuukaudessa15.11.2018 10:13Tiedote

Esimerkkitalouksien välttämättömien kulujen yhteissumma kuukaudessa vaihtelee pääkaupunkiseudulla yksin asuvien alle 45-vuotiaiden noin 1 380 eurosta kahden vanhemman ja kolmilapsisen perheen noin 4 250 euroon. Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa on selvitetty, mitä tavaroita ja palveluita kuluttaja tarvitsee, jotta tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja voi kokea osallistuvansa yhteiskunnalliseen toimintaan Suomessa.

Tervakapitalismi mullisti kainuulaisten elämän 1800-luvulla14.11.2018 15:24Tiedote

Tutkimuksen mukaan tervatalous asemoitui 1800-luvun Kainuuseen erityisessä historiallisessa kontekstissa. Tervakapitalismin muotoutumista määrittivät kapitalistisen maailmanjärjestelmän, Suomen suurruhtinaskunnan ja Pohjois-Suomen talousalueen yhteiskunnallisten rakenteiden sekä toimijoiden voimasuhteet. Lähes vuosisadan jatkunut tervakapitalismi mullisti perin pohjin kainuulaisten elämän ja luontokäsitykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme