Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin lisäsi asumistuen saajien lukumäärää

Jaa

Helsingissä oli vuoden 2017 lopussa yli 65 000 yleistä asumistukea saavaa ruokakuntaa, 21 000 enemmän kuin edellisvuonna. Voimakas kasvu johtuu siitä, että Suomessa asuvat opiskelijat siirtyivät 1.8.2017 alkaen yleisen asumistuen piiriin. Asiat selviävät Helsingin kaupunginkanslian uudesta tilastojulkaisusta.

Nuoria istuu penkillä Tokoinrannassa. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland.
Nuoria istuu penkillä Tokoinrannassa. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland.

Ilman opiskelijaruokakuntia asumistukea saaneiden ruokakuntien lukumäärä kasvoi vajaalla tuhannella. Yleistä asumistukea saaneiden helsinkiläisasuntokuntien osuus kasvoi edellisvuoden reilusta 13 prosentista lähes 20 prosenttiin vuonna 2017.

Kaikista Suomen yleistä asumistukea saaneista ruokakunnista 17 prosenttia oli helsinkiläisiä vuoden 2017 lopussa. Yleisen asumistuen saajien osuus on Helsingissä suurempi kuin muissa pääkaupunkiseudun kunnissa tai koko Suomessa keskimäärin, mutta esimerkiksi Turussa, Tampereella ja Oulussa yleistä asumistukea saaneiden osuus on Helsinkiäkin suurempi.

28 prosenttia alle 15-vuotiaista helsinkiläisistä kuului yleistä asumistukea saaneeseen ruokakuntaan

Yleistä asumistukea saaneeseen ruokakuntaan kuuluneita helsinkiläisiä oli vuoden 2017 lopussa lähes 109 000. Opiskelijoiden siirtyminen yleiseen asumistukeen kasvatti alle 30-vuotiaiden osuuden 55 prosentista lähes 63 prosenttiin. Koko maassa alle 30-vuotiaiden osuus oli vieläkin suurempi, 67 prosenttia.

Helsingin osalta huomion arvoista on kuitenkin se, että alle 15-vuotiaista helsinkiläisistä lähes 28 prosenttia kuului ruokakuntaan, joka sai yleistä asumistukea. Osuus on lähes kymmenen prosenttiyksikköä suurempi kuin koko maassa keskimäärin.

97 prosenttia yleisen asumistuen saajista asuu vuokra-asunnossa

Yleisimmin asumistukea saatiin vuokra-asuntoon. Asumistukea sai vuoden 2017 aikana yli 63 000 vuokra-asunnossa asuvaa ruokakuntaa ja vain 2 000 omistusasunnossa asuvaa ruokakuntaa. Vuokra-asuntojen osuus yleistä asumistukea saaneista ruokakunnista ei ole juurikaan muuttunut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

Asuntotukea saaneiden vuokra-asuntokuntien osuus kaikista vuokra-asuntokunnista on Helsingissä noin 27 prosenttia, omistusasuntokunnista tukea saa vain reilu prosentti.

Joka viides helsinkiläinen sai jotain Kelan maksamaa asumisen tukea

Kelan maksamia asumisen tukia ovat yleisen asumistuen lisäksi eläkkeensaajan asumistuki ja opintotuen asumislisä sekä sotilasavustuksen asumisavustus. Joka viides helsinkiläinen sai jotain Kelan maksamaa asumisen tukea. Valtaosa heistä (82 prosenttia) sai nimenomaan yleistä asumistukea. 65 vuotta täyttäneistä helsinkiläisistä lähes 13 prosenttia sai eläkkeensaajan asumistukea.

Julkaisu:

Yleinen asumistuki Helsingissä 2017. Helsingin kaupunginkanslian tilastoja 2018:12, pdf-julkaisu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Tutkija Hanna Ahlgren-Leinvuo, Helsingin kaupunki, kaupunkitutkimus ja -tilastot, 09 310 69969, hanna.ahlgren-leinvuo@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
Tiedottaja Nina Rintala, Helsingin kaupunginkanslia, viestintäosasto, 09 310 25533, nina.rintala@hel.fi

Kuvat

Nuoria istuu penkillä Tokoinrannassa. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland.
Nuoria istuu penkillä Tokoinrannassa. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kansainvälisten kiinteistösijoittajien rooli kasvaa pääkaupunkiseudun kiinteistösijoitusmarkkinoilla21.2.2019 13:26:14Tiedote

Ulkomaiset sijoittajat tekivät lähes kaksi kolmasosaa kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen kaupoista Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoilla vuonna 2018. Kiinteistösijoittajat ovat kiinnostuneet erityisesti pääkaupunkiseudusta, jossa tehtiin yli 60 % Suomen kiinteistökaupoista. Syitä kansainvälisten kiinteistösijoittajien kiinnostukseen erityisesti Suomea kohtaan ovat hienoisesti korkeampi nettotuottotaso verrokkimaihin verrattuna hyvä talouskehitys, moniin muihin Euroopan maihin verrattuna jäljessä kulkeva taloussykli, liiketoimintaympäristön vakaus, turvallisuus ja läpinäkyvyys sekä Suomen kuuluminen euroalueeseen. Asiat käyvät ilmi Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta tilastojulkaisusta.

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli valtuutettujen aloitteita14.2.2019 00:06:56Tiedote

Kaupunginvaltuuston kokouksessa käytiin keskiviikkoiltana 13.2. laaja aloitekäsittely, jonka aikana käsiteltiin 15 valtuutettujen tekemää aloitetta. Erityisesti valtuutettu Atte Harjanteen aloite liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamiseksi kaupunkikonsernissa vuoteen 2025 mennessä johti pitkään keskusteluun. Tiukan äänestyksen jälkeen asia palautettiin valmisteluun ja kaupungilta edellytetään suunnitelmaa tämän tavoitteen toteuttamiseksi.

Helsingin Mukana-ohjelma hakee systeemisiä ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisyyn12.2.2019 09:00:14Tiedote

Syrjäytyminen on usein kasauma vastoinkäymisiä ja huonoja lähtökohtia. Nuoren ihmisen kohdalla riskit voivat sekoittua viheliäiseksi vyyhdiksi, josta on vaikea erottaa, mikä tekijä oli sen alullepanija. Helsinki käynnistää laajan ja kokonaisvaltaisen Mukana-ohjelman, joka tähtää lasten ja nuorten syrjäytymisen, sen ylisukupolvisen periytymisen ja alueellisen eriytymisen vähenemiseen Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme