Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Opiskelupaikkojen leikkaukset vaikuttavat myös opiskelija-asumiseen - Savonlinnan tilanne hälyttävä

Jaa
Savonlinna on menettänyt kymmenessä vuodessa eri oppilaitoksista lähes 900 aloituspaikkaa. Kun opettajankoulutus siirtyy Joensuuhun syksyllä 2018, merkitsee se vielä 800 aloituspaikan häviämistä kaupungista. Tällaiset muutokset heijastuvat oppilaitosten lisäksi myös opiskelija-asuntojen kysyntään sekä kaupungin yleiseen asuntomarkkinatilanteeseen. Savonlinna on nyt esimerkki opiskelukaupungista, jossa paikallinen opiskelija-asuntoyhteisö on koulutuspoliittisten päätösten seurauksena ajautunut vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin.

Opiskelija-asuntojen rakentaminen on perustunut ministeriöiden laskelmiin oppilaitosten aloituspaikkamäärien kehityksestä. Opiskelija-asuntorakentamisessa tavoitteena on, että puolet kodin ulkopuolella asuvista opiskelijoista voisi saada opiskelija-asunnon. Myös Savonlinnassa opiskelija-asuntoja on rakennettu tämän mukaisesti.

Savonlinnassa tarvitaan tehokkaita sopeutustoimia

Savonlinnassa on jo pyritty sopeutumaan muuttuvaan kysyntään myymällä joitakin opiskelija-asuntokohteita. Kaupungissa on nyt noin 1 150 opiskelija-asuntopaikkaa, kun syksyllä 2018 tarve on enää noin 700 asuntopaikkaa. Ilman taloudellisesti kestäviä ratkaisuja Savonlinnan opiskelija-asunnot Oy ajautuu suuriin vaikeuksiin, eikä konkurssikaan ole poissuljettu. Hallitsematon konkurssi on aina huonoin ratkaisu. Siksi on välittömästi aloitettava toimenpiteiden suunnittelu, jotta opiskelija-asuntoyhteisön toimintaedellytykset ja asuntomarkkinoiden toimivuus voidaan turvata. Suomen opiskelija-asunnot ry:n mielestä Savonlinnassa tarvitaan yhteiskunnan merkittävää vastaantuloa ongelmien ratkaisemiseksi.

Savonlinnan opiskelija-asunnot Oy:n toiminnan jatkaminen edellyttää, että

  1. Noin puolelle nykyisistä opiskelija-asunnoista myönnetään vapautus käyttö- ja luovutusrajoituksista, ne puretaan ja näiden kohteiden purkamiseen myönnetään korotettua purkuavustusta.
  2. Purettavien kohteiden Valtiokonttorin lainat, joita on yhteensä noin 4 miljoonaa euroa, annetaan anteeksi.
  3. Jäljelle jäävälle opiskelija-asuntokannalle laaditaan korjaussuunnitelmat niin, että ne voivat jatkossa palvella sekä opiskelijoita että kesämatkailijoita. Useiden kohteiden kunto on nyt heikko, koska alhainen käyttöaste on taloudellisesti estänyt kiinteistöjen välttämättömätkin korjaukset.

”Savonlinnassa opiskelija-asuntojen kesän vajaakäyttöä on pystytty hyvin hillitsemään majoittamalla oopperavieraita ja -esiintyjiä, joille ei kaupungissa olisi muuten ollut riittävästi majoituskapasiteettia. Jotta tätä matkailua merkittävästi tukevaa toimintaa voidaan jatkaa, on asuntojen oltava asianmukaisessa kunnossa”, SOAn hallituksen puheenjohtaja Kalervo Haverinen muistuttaa.

Asumispalvelujen tarpeen ennakointiin tarvitaan laajapohjainen toimikunta

”On tärkeää, että aloituspaikkaratkaisujen yhteydessä kartoitetaan myös muut seikat, joihin siirtopäätökset heijastuvat, ja ratkaistaan ne. Opiskelija-asuntojen omistaminen on taloudellisesti merkittävää ja pitkäjänteistä toimintaa. Nopeisiin markkinamuutoksiin on tässä toimintakentässä vaikea sopeutua”, huomauttaa Kalervo Haverinen. SOA on jo aikaisemmin vaatinut korkeakoulujen asumispalvelujen tilannetta kokonaisvaltaisesti arvioivan toimikunnan perustamista, jotta kaikki näkökulmat osattaisiin päätöksenteossa huomioida ja muutokset hallita paremmin. Mukana pitäisi olla kattavasti sekä asunto- että koulutuspolitiikan asiantuntijoita ja vastuuministeriöiden edustajat.

”Opiskelija-asuntojen rakentamisella on luotu edellytykset opiskelulle ja nämä asunnot on rakennettu yhteiskunnan tuella. Tämän vuoksi on löydettävä sellaiset ratkaisut, jotka mahdollistavat opiskelija-asuntoyhteisön toiminnan myös merkittävien aloituspaikkojen vähentämisten ja siirtojen jälkeen”, puheenjohtaja Kalervo Haverinen painottaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kalervo Haverinen, hallituksen puheenjohtaja,
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry, puh. 050 331 6914

Tietoja julkaisijasta

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry



http://www.opiskelija-asunnot.fi

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry on opiskelija-asuntoyhteisöjen edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö, joka kokoaa valtakunnallisen näkemyksen suomalaisesta opiskelija-asumisesta. Yhdistys seuraa opiskelija-asuntoyhteisöjen toimintaympäristön kehitystä ja ottaa kantaa esimerkiksi säädösvalmisteluun. Toiminnan tavoitteena on, että SOA:n jäsenyhteisöt pystyvät tarjoamaan opiskelijoille kohtuuhintaisia ja asukkaiden odotukset täyttäviä opiskelija-asuntoja sekä niihin liittyviä asumispalveluja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Uusi työkalu tarjoaa tietoa opiskelijoiden asumisesta ja asumistoiveista: opiskelija-asunnossa asuvat useimmiten nuoret ja kansainväliset opiskelijat5.4.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Uusi Opiskelijabarometrin asumisen raportti -työkalu kertoo, miten opiskelijat asuvat ja mitä he asumiseltaan toivovat. Raportti on Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen toteuttama ja perustuu vuosina 2019 ja 2022 kerättyyn Opiskelijabarometri-aineistoon. Aineisto antaa kattavan kuvan Suomessa opiskelevien korkeakouluopiskelijoiden asumisesta. Työkalu on kaikkien käytettävissä ja vastausaineistoa voi suodattaa erilaisten muuttujien avulla. ”Opiskelijat ovat moninainen joukko, mikä näkyy myös asumistarpeissa ja -toiveissa. Työkalun myötä saamme tarkempaa kuvaa opiskelijoiden asumisesta, mikä auttaa myös poliittista päätöksentekoa,” SOAn toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu selittää. Raportin perusteella esimerkiksi nuoret opiskelijat (alle 24 vuotta) asuvat selvästi useammin opiskelija-asunnossa (32-34%) kuin kaikki opiskelijat keksimäärin (23-25%). Erityisen moni kansainvälinen opiskelija asuu opiskelija-asunnossa (53-60%). Muulla tavoin asuvista kansainvälisistä opiskelijoista

Korona muutti opiskelijoiden asumistoiveita: toiveissa lisätila tai -huone4.7.2022 06:00:00 EEST | Tiedote

Yhä useamman opiskelijan toiveessa on lisätila tai -huone, käy ilmi Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n tuoreesta selvityksestä. Selvitys perustuu Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen keräämään Opiskelijabarometri-aineistoon. Vuosina 2019 ja 2022 kerätyt aineistot kertovat, miten opiskelijoiden asumistoiveet ovat muuttuneet korona-aikana. Tulokset kertovat, että yhä useampi yksinasuva toivoisi kaksiota ja pariskunnat kolmiota. Yksinasuvista jopa liki kolmannes valitsisi kaksion, ja kaksiota toivovien osuus on kasvanut yhdeksän prosenttiyksikköä koronapandemian aikana. Pariskunnista 38 prosenttia toivoo kolmiota, mikä on 14 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019. Vastaavasti kaksiota toivoo enää 45 prosenttia pariskunnista, kun osuus oli 63 prosenttia kolme vuotta aiemmin. Vastaukset liittyvät etäopiskelun yleistymiseen, arvioi Suomen opiskelija-asunnot SOA:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu: ”Etäopiskelu on tullut jäädäkseen. Kun koti on entistä enemmän myös pääasialline

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye