Oulun yliopisto

OPITOI!-hanke valmistaa opiskelijoita kohtaamaan tulevaisuuden haasteita

Jaa

Oulun yliopisto kehittää opetusministeriön OPITOI!-kärkihankkeessa tapoja, joilla yliopistot vastaavat muuttuvan maailman tarpeisiin, kuten työnteon monimuotoistumiseen ja viheliäisten ongelmien ratkaisemiseen.

Ensi keväänä päätökseensä tulevassa hankkeessa on kehitetty tulevaisuuden työelämää simuloivia työpajoja osaksi kieltenopetusta. Työpajoissa opiskelijat kehittävät ratkaisuja eri aloille YK:n kestävän kehitysten tavoitteiden pohjalta megatrendejä hyödyntäen ja opiskelevat samalla kieltä. Näin opiskelijat pääsevät työskentelemään hyvin mielenkiintoisten kysymysten parissa ja samalla oppivat kielen, jolla he voivat ratkoa ongelmia myöhemmin kansainvälisissä yhteistyöprojekteissa.

Työpajat simuloivat tulevaisuuden työelämää, jossa vaaditaan yrittäjämäistä otetta työskentelyyn ja oppimiseen. Työpajoissa opitaan uudenlaisia työskentelytapoja ja monimutkaista ongelmanratkaisua. Työpajat valmistavat opiskelijoita tulevaisuuteen, jossa jatkuva oppiminen on osa työntekoa. Tähän mennessä Oulussa järjestetyissä työpajoissa on ollut mukana yli 700 opiskelijaa. Työpajojen aikana opiskelijat kehittivät ratkaisuja muun muassa ympäristöystävällisiin kuntosaleihin, urbaanin asumisen tilaratkaisuihin ja tarpeettoman kuljetuksen vähentämiseen huonekalujen postimyynnin yhteydessä.

Osana samaa OPITOI!-hanketta kehitettiin myös uusille opiskelijoille suunnattu UniOulu Self-Hack, jossa opiskelijat oppivat tarkastelemaan ja suunnittelemaan elämää ja opintoja. Self-Hack on nyt järjestetty kaksi kertaa. Tapahtuman tarkoitus on auttaa Oulun yliopiston aloittavia opiskelijoita löytämään itselleen suunta heti opintojen alussa.

Tänä vuonna tapahtuma toteutettiin virtuaalisesti ja sen tarkoitus oli tukea opiskelijoita saamaan ote opintoihin, tarjota työvälineitä tasapainoiseen opiskelijaelämään ja luoda yhteisöllisyyttä

Tapahtuma tavoitti molempina vuosina n. 1300 opiskelijaa. Oulun yliopiston lisäksi myös monet muut suomalaiset korkeakoulut ovat kiinnostuneita Self-Hackistä tai jo ottaneet sen osaksi orientaatiota. 

Seuraavaksi projekti leviää Oulun yliopistosta Euroopan laajuiseksi. Pilottiprojektissa tehtyä tulosta, eli uudenlaista tapaa järjestää kielikursseja, aletaan levittää kansainvälisesti Erasmus+-hankkeella. Tulevassa hankkeessa eri Euroopan maissa sijaitsevat tiimit kehittävät ratkaisuja virtuaalisesti monikansallisissa ja monialaisissa ryhmissä – jälleen opiskellen samalla kieltä, jolla he työskentelevät. 

OPITOI!-projektin näkemyksen mukaan yrittäjyystaidot kuuluvat kaikille. Ennen taitoja opiskelivat lähinnä ne, jotka nimenomaan suuntasivat yrittäjäksi. Yrittäjämäinen tapa ratkoa ongelmia ja tehdä työtä eli niin kutsutut työelämän metataidot ovat kuitenkin arkipäivää myös palkkatyössä. Lisäksi OPITOI! tuo omalta osaltaan ilmiöpohjaista oppimista myös yliopistoihin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nina Jackson                                          Antti Koivusaari

Suunnittelija                                            Viestintäsuunnittelija

nina.jackson@oulu.fi                               antti.koivusaari@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme