Kainuun ELY-keskus

Oppia ikään katsomatta

Jaa

Rekrytointiongelmat ovat olleet Kainuussa koko maan vaikeimmat vuodesta 2018 asti. Taustalla on kohtaanto-ongelma eli työnhakijoiden osaamisen ja tarjolla olevien työpaikkojen osaamistarpeiden välillä on kuilu.

Mari-Ann Ruth kouluttautui hoitoalalle. Edellisistä ammattiopinnoista oli aikaa 33 vuotta. (Kuva: Kristi Loukusa)
Mari-Ann Ruth kouluttautui hoitoalalle. Edellisistä ammattiopinnoista oli aikaa 33 vuotta. (Kuva: Kristi Loukusa)

Vajaan 3500 työnhakijan keskuudessa on ennakkoluulottomia ammatinvaihtajia. Yksi heistä on kajaanilainen Mari-Ann Roth, joka kouluttautui uuteen ammattiin yli viisikymppisenä.

Pitkän työuran tehnyt Mari-Ann ei jäänyt laakereille lepäämään, kun hän jäi työttömäksi. Hän kertoo, että hänellä oli 33 vuotta edellisistä opinnoista, ravintola-alan peruslinjalta. Opiskelemaan lähteminen ei ollut hänellä todellakaan ensimmäisenä mielessä.

”Uskottelin itselleni, että kyllä nyt aina jotain työtä löytyy. Aivan varmaa oli myös se, että hoitoalalle en töihin lähde.”

Kainuun TE-toimiston asiantuntija Minna Takkinen kuuli työnantajakäynnillä Kainuun soten kotihoidossa, että nyt olisi tarvetta tekijöille ja hän vinkkasi Mari-Annille kokeilemaan ennakkoluuloista huolimatta hoitoalaa. Onneksi uskalsin, toteaa Mari-Ann.

”Pääsin töihin kodinhoitoon ilman alan koulutusta ja innostuin todella uudesta työstä. Asiakkaiden palaute oli parasta. Puolen vuoden työkokemus vakuutti minut hoitoalasta.”

Mari-Ann Ruth haki opiskelemaan lähihoitajaksi, vaikka tietokoneet ja läksyt pelottivat.

”Arvelutti tosi paljon, että opinko. Nyt opiskelen ja olen pärjännyt koneiden ja läksyjen kanssa kavereiden avustuksella, vaikka ennen minulla ei ollut edes älypuhelinta.”

 Alanvaihtaja valmistuu piakkoin lähihoitajaksi.

Maistuisiko osaaminen?

Kainuulaisten työvoima- ja koulutusasiantuntijoiden Oppija Kaenuussa -kampanjan aikana autamme tunnistamaan osaamista sekä tuomme esille mahdollisuuksia Kainuussa oman tai yrityksen henkilöstön osaamisen kehittämiseen.

Tiedätkö itsekään, mitä kaikkea jo osaatkaan? Oman osaamisen tunnistaminen ja näkyväksi tuominen on meille kaikille välillä haasteellista. Toisaalta oletko pysähtynyt miettimään, millaisia uusia taitoja nyt tai jatkossa tarvitaan?  Miltä tulevaisuuden urapolku näyttää?  Näitä kysymyksiä on hyvä pohtia yhdessä, toteaa koulutuskoordinaattori Anja Pääkkönen Kainuun ELY-keskuksesta.

”Moni meistä empii opiskelun aloittamista. Opiskelu voi tuntua pelottavalta, vaikka toisaalta se voisi olla huippukiinnostavaa.  Aina kannattaa kokeilla, sillä opiskelu voi yllättää positiivisesti - myös apua ja tukea oman polun uudelleen suunnitteluun löytyy!”

Uutta oppia voi hankkia opinnollistamisen, oppisopimuksen tai tutkintotavoitteisen opiskelun kautta tai syventää asiantuntijuutta erilaisissa täydennyskoulutuksissa. Oma uusi polku voi löytyä valmennuksessa tai työvoimakoulutuksessa. Täsmä ja Rekrykoulutus auttavat yrityksiä henkilöstön osaamisen kehittämisessä tai rekrytoinnissa.  

Työvoima-asiantuntija Atte Laitinen Kainuun ELY-keskuksesta toteaa, että Kainuussa on ennätysmäärä työpaikkoja ja pulaa tekijöistä. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-palveluihin tammi-kesäkuussa 7 364, joka on 51 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kevään ammattibarometrin mukaan pulaa kainuulaisista tekijöistä on yli 50 ammatissa. Töitä siis riittää, ja jo lyhyelläkin koulutuksella uusi urapolku voi avautua, huomauttaa Anja Pääkkönen.

Syyskuun aikana voi tutustua muihin kainuulaisiin tositarinoihin, kuinka oppia voi kasvattaa eri tavoin. Tarinat löytyvät sivuilta Oppija Kaenuussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus:
koulutuskoordinaattori Anja Pääkkönen
+358 295 023 581
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Mari-Ann Ruth kouluttautui hoitoalalle. Edellisistä ammattiopinnoista oli aikaa 33 vuotta. (Kuva: Kristi Loukusa)
Mari-Ann Ruth kouluttautui hoitoalalle. Edellisistä ammattiopinnoista oli aikaa 33 vuotta. (Kuva: Kristi Loukusa)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme