Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Oppilaat mukana liikuntaan innostavien koulun pihojen suunnittelussa - kymmenen pihaa jo uudistettu

Jaa

Ruoholahden ala-asteen koulun piha on välitunnilla täynnä toimintaa ja tohinaa, onnistumisia ja pehmeitä pyllähdyksiä, iloisia huudahduksia ja naurua – yhdessäoloa, ulkoilua ja liikuntaa parhaimmillaan. Koulun piha kunnostettiin osana kaupungin liikkumisohjelmaa, ja avajaisia vietettiin 8. syyskuuta. Oppilaat olivat mukana ideoimassa liikkumiseen innostavaa pihaa.

Helsinki panostaa liikkumisen edistämiseen. Kaupungin liikkumisohjelman päämääränä on, että liikkuminen on helppo, sujuva ja houkutteleva arjen valinta. Liikkumiseen innostavat koulun pihat tukevat osaltaan tätä tavoitetta. Helsinki kohdensi vuonna 2019 kaksi miljoonaa euroa kymmenen koulun pihan kunnostamiseen, ja tarkoituksena on jatkaa pihojen uusimista myös tänä ja tulevina vuosina.

Ensimmäisessä vaiheessa mukana olivat Kaisaniemen, Kontulan, Snellmanin, Ruoholahden ja Vartiokylän ala-asteet, Hiidenkiven, Topeliusskolanin ja Torpparinmäen peruskoulut, Grundskolan Norsen sekä Merilahden peruskoulun Kallvikinniementien toimipiste. Koulut valittiin eri toimialojen yhteistyönä tehtyjen selvitysten perusteella.

“Houkuttelevan näköiset ja monipuoliset koulujen pihat lisäävät asuinalueiden viihtyisyyttä ja toimivat asukkaiden omatoimisena liikkumis- ja kohtaamispaikkana. Uusittu piha onkin jo löytänyt aktiivisia ilta- ja viikonloppukäyttäjiä”, iloitsee Ruoholahden ala-asteen koulun rehtori Jouni-Jukka Annala

Oppilaat suunnittelivat pihoja 3D-teknologiaa hyödyntäen

Pihoja uusittaessa haluttiin ottaa pihojen käyttäjät eli koulujen oppilaat mukaan suunnitteluun. Oppilaat toivoivat pihoille toiminnallisiin leikkeihin ja liikuntaan kannustavia välineitä, esimerkiksi pallopeleihin, kiipeilyyn ja tasapainoiluun sopivia telineitä. Suunnittelussa käytettiin 3D-ohjelmaa ja oikeita kalusteyhtiöiden 3D-malleja.

Ruoholahden ala-asteen nykyiset 6.-luokkalaiset olivat mukana suunnittelussa ollessaan neljännellä luokalla. ”Kun mehän ollaan ne, ketkä sitä pihaa käyttää, niin oli kyllä tosi kiva, että meidät otettiin mukaan suunnitteluun”, tuumivat yhteen ääneen 6 C -luokkalaiset Topi, Tuukka ja Jesse.

”Ensin me ideoitiin, millainen piha me haluttaisiin. Ideat kirjotettiin tarralapuille ja sitten sai äänestää sitä, mitä halusi. Sen jälkeen kokeiltiin ideoita pienryhmissä 3D-ohjelman avulla”, kertoo Topi. ”3D:llä pystyi paljon paremmin näkemään, miltä pihan uudistukset voisi oikeasti näyttää”, jatkaa luokkakaveri Tuukka.

Harmaasta ja kolkosta värikkääksi ja liikkumaan innostavaksi pihaksi

Ruoholahden ala-asteen pihalle asennettiin punaista kumirouhealustaa leikkialustaksi tuomaan pihaan sekä väriä että pehmeämpiä laskuja. Oppilaiden ehdotusten pohjalta pihalle valikoitui verkkokeinuja, seinäkiipeilyä muistuttava kiipeilyteline ja minijalkapallokenttä. Entuudestaan koulun vieressä oli iso hiekkapohjainen jalkapallokenttä ja myös yksi hyväkuntoinen kiipeilyteline sai jäädä.

”Ennen piha oli aika kolkko ja harmaa muutamia puita lukuun ottamatta. Uusi piha on tosi paljon mukavampi kuin ennen. Se on värikäs, monipuolinen ja innostaa liikkumaan. Ennen piti käyttää paljon mielikuvitusta ja keksiä välitunneiksi tekemistä, nyt piha tarjoaa vaihtoehtoja erilaiselle tekemiselle”, pohtivat Topi, Tuukka ja Jesse ennen kuin juoksevat innolla kohti pelikenttää.

Helsingin kaupunki on nostanut liikkumisen edistämisen yhdeksi kaupunkistrategiansa kärkihankkeista. Tavoitteena on edistää liikkumista nykyistä kokonaisvaltaisemmin, innovatiivisemmin ja kaupungin yhteisenä asiana. Koulun pihojen kunnostaminen on osa kaupungin liikkumisohjelmaa.

Lisätietoa liikkumisohjelmasta: www.helsinkiliikkuu.fi

Lisätietoja:

Minna Paajanen, projektipäällikkö
minna.paajanen@hel.fi, puh. 09 310 21162

Arjariitta Heikkinen, perusopetuksen aluepäällikkö
arjariitta.heikkinen@hel.fi, puh. 09 310 71765

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 22.9.202018.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokous pidetään tiistaina 22. syyskuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista Lautakunnan kokouksen esityslistalla on muun muassa ruoka-, siivous- ja kohdevastaavapalveluiden hankinta ajalle 1.1.2021 - 31.12.2023 sekä tilahankkeita. Lautakunnalle esitetään päätettäväksi ruoka-, siivous- ja kohdevastaavapalveluiden hankintaa kolmelta eri yritykseltä. Hankintahinta ilman arvonlisäveroa on noin 4,8 miljoonaa euroa. Hankinnassa on käytetty kestävän kehityksen mukaisia kriteereitä vähimmäisvaatimuksissa. Palveluntuottajien edellytetään tuottavan sekä ruoka-, siivous- että käyttäjäpalvelut kestävien periaatteiden mukaisesti. Siivouspalvelujen tarjoajalla tulee olla ympäristöä säästävät siivousmenetelmät. Vähimmäisvaatimusten lisäksi ruokapalveluissa laadun yhtenä arviointikriteerinä on käytetty Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelman toteuttamista. Tilahankkeista lautakunnalle e

Helsingin peruskoulujen asiakastyytyväisyys hyvällä tasolla – vahvuuksina muun muassa opettajat ja oppimisen tuki18.9.2020 11:00:00 EESTTiedote

Helsinki selvitti perusopetuksen asiakkaiden tyytyväisyyttä alkuvuodesta. Vastausten perusteella oppilaat ja huoltajat ovat tyytyväisiä kouluun ja opetukseen. Kolmasosa oppilaista ja neljäsosa huoltajista antoi kokonaistyytyväisyydessä parhaan arvosanan. Helsingin peruskoulujen vahvuuksia ovat oppimisen tuki, turvallisuus, kodin ja koulun yhteistyö sekä opettajat ja opettajuus.

Kundnöjdheten i Helsingfors stads grundskolor är på en god nivå – skolornas styrkor är bland annat lärarna och stödet för lärandet18.9.2020 11:00:00 EESTTiedote

Helsingfors kartlade i början av år 2020 hur nöjda klienterna inom den grundläggande utbildningen är. Enligt svaren är eleverna och vårdnadshavarna nöjda med skolan och undervisningen. En tredjedel av eleverna och en fjärdedel av vårdnadshavarna gav skolorna högsta betyg i helhetsbedömningen. Grundskolornas styrkor är stödet för lärandet, tryggheten, samarbetet mellan hem och skola samt lärarna och lärarrollen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme