Jyväskylän yliopisto

Oppimisen tutkimus tarvitsee myös globaalia ja yhteiskuntatieteellistä otetta

Jaa

Globaali oppimisen kriisi puhuttaa: lapset käyvät koulua, mutta eivät opi edes perustaitoja. Suomessakin pohditaan parhaillaan, miten yliopistotkin voisivat olla mukana kriisin ratkaisemisessa.

Tiina Kontinen aloittaa kansainvälisen kehitystutkimuksen apulaisprofessorina Jyväskylän yliopistossa ensi vuoden alussa.
Tiina Kontinen aloittaa kansainvälisen kehitystutkimuksen apulaisprofessorina Jyväskylän yliopistossa ensi vuoden alussa.

Oppimisen kriisin tunnistetut syyt ovat moninaisia: aliravitsemus, puutteelliset oppimateriaalit, oppilaille vieras opetuskieli, opettajien poissaolot, valtavat luokkakoot, ja ulkoa opettelua tukevat pedagogiset käytännöt. Näiden esteiden takana on usein haasteita opetusjärjestelmän hallinnossa ja koulutuspoliittisissa ratkaisuissa.

Jyväskylän yliopistossa kansainvälisen kehitystutkimuksen apulaisprofessorina tammikuussa aloittava akatemiatutkija Tiina Kontinen haluaa painottaa oppimisen tutkimuksen globaaleja ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Kansainvälisen kehitystutkimuksen tutkimustieto auttaa ymmärtämään kehitysinterventioiden tyypillistä dynamiikkaa, kolonialismin perintöä koulutusjärjestelmissä ja oppisisällöissä, eriarvoistumisen polkuja, tai tavallisten ihmisten koulutukselle ja oppimiselle antamia merkityksiä.

– Oppimisprosessien, oppimateriaalien ja pedagogiikan tutkiminen ja kehittäminen ovat keskeisiä oppimisen kriisin ratkaisemisessa. Kehittämispyrkimykset valuvat kuitenkin hukkaan, jos niitä ei ole juurrutettu yhteiskunnalliseen ja poliittiseen ympäristöön, Kontinen muistuttaa.

– Voimme suositella omasta näkökulmastamme erinomaisia, oppimista tukevia koulutuspoliittisia uudistuksia. On kuitenkin myös oleellista ymmärtää vaikkapa miten poliittinen järjestelmä ohjaa päättäjiä priorisoimaan uusia koulurakennuksia niiden seinien sisällä tapahtuva oppimisen sijaan, hän jatkaa.    

Koulutus ja oppiminen vahvistavat kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa oman elämäänsä ja sen reunaehtoihin. Jos lukemisen ja laskemisen perustaidot jäävät koulussa saamatta, tuskin kriittisen ajattelun opetuskaan kukoistaa.

”Hyvän kansalaisen” ominaisuudet, kuten auktoriteetin kunnioitus ja omista velvollisuuksista huolehtiminen, opitaankin usein muualla kuin koulussa, jokapäiväisissä yhteisissä käytännöissä kuten Kontisen johtaman tutkimusryhmän juuri julkaistussa kirjassa Citizenship Practices in East Africa todetaan.

Kontinen vastaa kansainvälisen maisteriohjelman Development, Education, and International Cooperation(DEICO) koordinoinnista. Kahden tiedekunnan yhteisen ohjelman opetuksessa yhdistetään kansainvälistä yhteiskuntatieteellistä kehitystutkimusta ja kasvatustieteitä.

– Opetusyhteistyön lisäksi tavoitteenani on lisätä ohjelman ympärille tutkimusyhteistyötä sekä omassa yliopistossamme että globaalin etelän yliopistojen kanssa. Globaalien kriisien analyysi ja ratkaisujen etsiminen edellyttävät monitieteistä otetta, Kontinen painottaa.

Lisätietoja:

Tiina Kontinen, email: tiina.t.kontinen@jyu.fi, tel. +358404856718

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tiina Kontinen aloittaa kansainvälisen kehitystutkimuksen apulaisprofessorina Jyväskylän yliopistossa ensi vuoden alussa.
Tiina Kontinen aloittaa kansainvälisen kehitystutkimuksen apulaisprofessorina Jyväskylän yliopistossa ensi vuoden alussa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat taustoittavat vuoden nobelistien saavutukset yleisöluennolla5.12.2019 08:00:00 EETTutkimus

Samaan aikaan kun Tukholmassa vietetään Nobel-illallisia tiistaina 10. joulukuuta, pääsemme Jyväskylässä Nobel-kattauksen äärelle! Jyväskylän yliopisto järjestää tiedeillan, jossa Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät fysiikan, kemian, lääketieteen ja taloustieteen vuoden 2019 Nobel-palkitut ja heidän läpimurtoihin johtaneet aiheensa. Kaikille avoin yleisöluento on tiistaina 10.12. klo 18-19.30 Jyväskylän kaupunginkirjaston Unonsalissa (Vapaudenkatu 39-41).

Tut­ki­mus osoit­ti ensi ker­ran me­ka­nis­min, jol­la isän­tä­so­lun omat kal­paii­ni-ent­syy­mit edis­tä­vät en­te­ro­vi­rusin­fek­tio­ta3.12.2019 10:10:26 EETTutkimus

Pitkään on arveltu, että jotkut solun omat proteaasit (valkuaisaineita pilkkovat entsyymit) osallistuisivat virusinfektion edistämiseen enterovirusten infektoimissa soluissa. Tähän mennessä on ollut epäselvää, mitä nämä proteaasit ovat. Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin ensi kertaa, että viruksen sisältämien proteaasien lisäksi isäntäsolun omat kalpaiini-entsyymit pystyvät pilkkomaan viruksen polyproteiinia ja siten tuottamaan viruspartikkelien kasauksessa tarvittavia kapsidiproteiineja. Tuloksia voidaan hyödyntää antiviraalihoitojen kehittämisessä. Tutkimus julkaistiin Viruses-tiedejulkaisussa marraskuussa 2019.

Väitös 11.12.2019: Historia ja yritysten yhteiskuntavastuu3.12.2019 08:00:00 EETTutkimus

Tutkimuksen kapea-alaistuminen voi rajoittaa sen tulosten käytettävyyttä etenkin monitahoisten yhteiskunnallisten kysymysten yhteydessä. Vastaavasti rahoittajat ja tutkijat suosivat yhä enemmän poikkitieteellisiä tutkimushankkeita. Tutkimus osoittaa, että vaikka poikkitieteellisyyden tarjoamat mahdollisuudet kuulostavat lupaavilta, voivat niiden pohjalta asetetut tavoitteet olla erittäin hankalia toteuttaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme