Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Oppimisessa hyödynnetään monipuolisia materiaaleja perinteisten oppikirjojen lisäksi

Jaa
Helsingin kaupungin suomenkielisissä peruskouluissa on selvitetty oppimateriaalien tilannetta. Oppimateriaalien resursointi, hankinta ja käyttö vaihtelevat kouluittain. Materiaalien hankintaprosessia yhdenmukaistetaan ja hankinnoissa painotetaan materiaalien pedagogista käyttöä.

”Koulujen oppimateriaalit, erityisesti oppikirjojen määrä ja niiden käyttö, ovat herättäneet keskustelua. Lähtökohtana on, että kaikissa oppiaineissa on käytössä joko oppikirja tai digitaalinen materiaali tai molemmat. Maailman muuttuessa ja uusien opetussuunnitelmien myötä tarvitsemme uusia tapoja oppia ja opiskella. Perinteisten oppikirjojen lisäksi pyrimme tietoisesti käyttämään monipuolisia materiaaleja”, kertoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen. Hän muistuttaa myös, että oppimateriaalien hankinta on yksiselitteisesti koulujen vastuulla, ei huoltajien.

Opetussuunnitelman tavoitteet ja budjetti määrittävät koulujen oppimateriaalihankintoja

Uusien opetussuunnitelmien käyttöönotto vuosina 2016−2019 toi kouluille tarpeen uudistaa suuren määrän oppimateriaaleja. Helsingin kaupungin suomenkielisille peruskouluille tehdyn kyselyn perusteella vuonna 2018 koulut hankkivat oppimateriaaleja monipuolisesti. Oppikirjoja hankkivat kaikki kyselyyn vastanneet koulut (kyselyn vastausprosentti noin 80). Työkirjoja hankki 96 % kouluista ja sähköisiä oppimateriaaleja 94 %. Lisäksi koulut hankkivat käsikirjaston kirjoja ja muita oppimateriaaleja, kuten opetuksessa käytettäviä pelejä, leluja ja urheiluvälineitä. Digitaalisen oppimateriaalin käyttö lisääntyi vuoden 2018 aikana.

Koulut tekevät oppimateriaalien hankinnassa valintoja opetussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen, materiaalien pedagogisen laadun, kestävyyden ja käytettävyyden sekä talouden puitteissa. Koulut hankkivat materiaaleja tarpeen mukaan ja hankinnoissa pyritään huomioimaan kestävät toimintatavat. Oppikirjoja kierrätetään ja uusia ostetaan huonokuntoisten tilalle. Oppimateriaalin valitsemiseen osallistuvat rehtorit, koulun johtoryhmä ja opettajat.

Vuonna 2018 Helsingin suomenkieliset peruskoulut hankkivat oppikirjoja 4 679 839 eurolla. Vuonna 2018 laskennallisia oppimateriaalirahoja lisättiin ensimmäisen luokan oppilaille 30 €/oppilas ja vuonna 2019 koulut ovat saaneet lisäyksenä sekä 1. että 2. luokan oppilaille 30 €/oppilas.

Koulut päättävät määrärahojen kohdentamisesta

Helsingin kaupungin peruskoulut saavat toimintamenoihinsa määrärahat oppilasmäärän perusteella. Lisäksi osa kouluista saa positiivisen diskriminaation (PD) määrärahaa, jota jaetaan kouluille, jotka toimivat keskimääräistä haastavammalla alueella.

Koulut päättävät määrärahojensa kohdentamisesta esimerkiksi oppimateriaalien ja henkilöstön palkkaamisen suhteen. Rehtori valmistelee vuosittain koulun määrärahojen käyttösuunnitelman, jonka koulun johtokunta hyväksyy. Rehtoreiden kanssa on keskusteltu määrärahojen käytöstä ja määrärahojen pedagogisesti tarkoituksenmukaisesta kohdentamisesta. Oppimateriaalihankinnoille ei ole määritelty ala- tai ylärajaa, ja koulut voivat kohdentaa saamansa määrärahan tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Oppimateriaalihankinnat sisältävät oppikirjojen ja digitaalisten materiaalien lisäksi mm. käsityön, kuvataiteen ja kotitalouden tarvikkeet sekä pääsymaksut.

Oppimateriaalien hankintaprosessia yhdenmukaistetaan

Toimialajohtaja Liisa Pohjolainen kertoo, että Helsingin koulujen oppimateriaalien hankintaprosessia on päätetty yhdenmukaistaa. ”Olemme laatineet kouluille ohjeistuksen oppimateriaalien hankinnoista, jossa painotetaan oppimateriaalin pedagogista käyttöä ja ennakkoon tehtävää pedagogista suunnittelua. Kouluissa suunnitellaan vuosittain, millainen oppimateriaali tukee opetussuunnitelman tavoitteita ja oppilaiden oppimista parhaiten eri oppiaineissa.”

Koulun henkilöstö suunnittelee yhdessä oppimateriaalien pedagogista käyttöä ennen hankintapäätöstä. ”Selvityksen myötä on myös sovittu, että koulut osallistavat oppilaita nykyistä enemmän oppimateriaalin valinnassa. Myös huoltajien kanssa käydään koulun tilaisuuksissa keskustelua pedagogiikasta ja oppimateriaalin käytöstä”, Liisa Pohjolainen kertoo.


Uutinen aiheesta Helsingin kaupungin verkkosivuilla

Lisätietoja:

Liisa Pohjolainen
kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
liisa.pohjolainen@hel.fi
puh. 09 310 86200

Hanna-Kaisa Talvensaari
viestintä- ja markkinointipäällikkö
hanna-kaisa.talvensaari@hel.fi
puh. 09 310 15964

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Työpajankatu 8
00580 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 23.4.202419.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 23. huhtikuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa seuraavat tilahankkeet: päätös päiväkodin perustamisesta Pitäjänmäen peruspiiriin osoitteeseen Kutomokuja 3 päätös leikkipuisto Nuolen korvaavan uudisrakennuksen tarveselvityksestä Pitäjänmäkeen osoitteeseen Nuolitie 5 päätös leikkipuisto Munkin korvaavan uudisrakennuksen tarveselvityksestä Munkkiniemeen osoitteeseen Perustie 38 päätös Töölön ala-asteen perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksestä lausunto Jätkäsaareen Melkinlaiturin alueelle toteutettavan peruskoulun ja päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelmasta, päätös päiväkodin perustamisesta lausunto kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle Mellunkylään osoitteeseen Sakara 3 varhaiskasvatukselle toteutettavan väistö- ja lisätilapaviljongin hankesuunnitelmasta lausunto kaupunkiympä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye