Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Oppivelvollisuuden laajentamisen kustannukset on korvattava kunnille

Jaa

Helsingin kaupunginhallitus näkee oppivelvollisuuden laajentamista koskevassa hallituksen esitysluonnoksessa useita kannatettavia rakenteellisia uudistuksia, kuten esimerkiksi hakeutumisvelvollisuus, “saattaen vaihtaen” -periaate sekä tehostettu opinto-ohjaus perusopetuksessa ja toisella asteella.

Helsingin kaupunginhallitus korostaa kuitenkin lausunnossaan opetus- ja kulttuuriministeriölle, että oppivelvollisuuden laajentamisesta aiheutuvat kustannukset on korvattava kunnille.

Kunnille ja muille koulutuksen järjestäjille tulisi jättää riittävästi aikaa valmistautua lain velvoitteiden toteuttamiseen, varmistaa sen vaatima rahoitus sekä huolehtia kevään 2020 poikkeustilanteen jälkihoidosta.

Kaupunginhallitus hyväksyi lausunnon Anna Vuorjoen (Vas.) esittämien vastaehdotusten mukaisena.

Apulaispormestari Pia Pakarinen (Kok.) esitti lausuntoon lisättäväksi, että kaupunginhallitus ei kannata lakiluonnosta, vaan katsoo että tavoitteet olisivat saavutettavissa paremmin kohdistamalla uudistukseen varatut resurssit perusopetuksen, koulupolun nivelvaiheiden ja opinto-ohjauksen vahvistamiseen sen varmistamiseksi ja että kaikki saavuttavat riittävät perustaidot ja löytävät oman koulutusväylänsä.

Pakarisen lisäysehdotuksessa mainittiin myös toisen asteen koulutuksen ryhmäkokojen pienentäminen ja oppimisen tuen vahvistaminen sekä kohdennettun tuen ohjaaminen niille, joille opintokustannukset muodostuisivat opintojen aloittamisen tai jatkamisen esteeksi.

Vastaehdotus hävisi äänestyksessä ja Pakarinen jätti päätökseen eriävän mielipiteen, johon yhtyivät Wille Rydman, Daniel Sazonov ja Mika Raatikainen.

Talousarvion lähetekeskustelu valtuustoon

Kaupunginhallitus päätti esittää, että valtuusto käy vuoden 2021 talousarvion valmistelua koskevan lähetekeskustelun valtuuston kokouksessa 17.6.2020.

Helsingin vakiintuneen suunnittelukäytännön mukaan kaupunginvaltuusto käy seuraavan vuoden talousarviota koskevan lähetekeskustelun vuosittain. Pormestarin esittämä talousarvioehdotus vuodelle 2021 ja taloussuunnitelma vuosille 2021–2023 julkaistaan lokakuussa ja se käsitellään kaupunginvaltuustossa marraskuussa. Vuoden 2021 talousarvioehdotuksen raami sekä talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen 2021−2023 laatimisohjeet on tarkoitus käsitellä kaupunginhallituksessa elokuussa.

Laatimisohjeisiin sisältyvän raamin lähtökohtia ovat valtuustokauden strategian taloustavoitteet, tilinpäätös 2019, kuluvan vuoden talousarvio ja ennusteet sekä seuraavan vuoden taloussuunnitelman mukaiset menot ja tulot sekä ennusteet yleisestä taloudellisesta tilanteesta ja kuntatalousohjelmassa linjatut kuntatalouteen kohdistuvat valtion toimenpiteet.

Kruunusiltojen raitiovaunukaluston hankesuunnitelma valtuustoon, toimitilastrategia pöydälle kahdeksi viikoksi

Kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi esitettiin myös Kruunusiltojen linjaston raitiovaunukaluston hankesuunnitelma sekä Hakaniemen kauppahallin maanalaisen huoltopihan hankesuunnitelma.

Kaupunginhallitus jätti kaupungin uuden toimitilastrategian pöydälle ja se käsitellään kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina 22.6.2020.

Kaikki kaupunginhallituksen kokouksen päätökset ovat luettavissa päätöstiedotteet-sivulla. Päätöstiedote on luettavissa siihen saakka, kun pöytäkirja ilmestyy. Kaupunginhallituksen pöytäkirjat ovat luettavissa täällä.

Paula Katajamäki
Viestintäasiantuntija
Kaupunginkanslia
0505933426
paula.katajamaki@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Senaatintorin kesä aukeaa30.6.2020 09:49:14 EESTTiedote

Kulinaristinen keidas tarjoilee makuelämyksiä ja urbaania siirtolapuutarhatunnelmaa. Senaatintorin kesä -jättiterassialue aukeaa keskiviikkona 1. heinäkuuta. Helsingin pääaukiolla, Senaatintorilla, voi elokuun loppuun asti nauttia helsinkiläisten laaturavintoloiden makuelämyksiä urbaanissa siirtolapuutarhatunnelmassa. Kyseessä on ainutlaatuinen kokeilu, ja siitä toivotaan piristysruisketta koko koronasta toipuvan kaupunkikeskustan elävöittämiseen.

Helsinki panostaa turvalliseen matkailukokemukseen29.6.2020 14:07:43 EESTTiedote

Pitkän koronasulun jälkeen avautuva Helsinki haluaa varmistaa, että pääkaupungin tarjoamien tapahtumien pariin palaavien vieraiden kokemus olisi mahdollisimman miellyttävä ja luotettava. Helsinki toteutti palvelumuotoilutoimisto Hellonin kanssa tutkimuksen, jonka avulla tunnistettiin asiakkaiden mielenrauhaa ja yleistä turvallisuuden tunnetta tapahtumissa ja matkailupalveluiden parissa tuottavat toimenpiteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme