Amnesty International

Oppositioaktivisteihin kohdistuva häirintä on lisääntynyt Venäjän vaalien alla

Jaa

Venäjän viranomaiset ovat rikkoneet toistuvasti poliittisten aktivisten oikeuksia presidentinvaalien alla. Venäjän vaalien boikotointia ajavia aktivisteja kohtaan on tehty useita iskuja ja aktivisteja on vangittu umpimähkäisesti. Julkista kokoontumista on rajoitettu ja opposition vaikuttajia on pidätetty ja syytetty poliittisista rikkeistä.

”Kremlin agenda on päivänselvä. Vaaleja boikotoivien aktivistien toiminta estetään presidentin vaalien viimeisten kampanjapäivien aikana”, toteaa Denis Krivosheev, Amnesty Internationalin Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osaston apulaisjohtaja.

”Venäjän viranomaiset käyttävät monia keinoja, mutta yleisin menettely on sulkea toisinajattelijat kaltereiden taakse.”

Idea äänestyksen boikotoinnista on lähtöisin poliittiselta aktivistilta, Aleksei Navalnylta, jonka osallistuminen presidentinvaaleihin on estetty. Viimeisten viikkojen aikana Navalnyin kannattajia on pidätetty ja vangittu.

Moskova, Pietari ja muut kaupungit ovat toistuvasti kieltäneet mielenosoitusten järjestämisen. Mielenilmauksia on silti järjestetty yli sadassa kaupungissa. Navalnyin kampanjapäällikkö Leonid Volkov pidätettiin vaaliboikottia kannattavan mielenosoituksen tukemisesta.

Luvattoman kokoontumisen järjestämisen lisäksi myös mielenosoitukseen osallistumisesta on määrätty rangaistuksia. Kymmenet ovat joutuneet pidätetyiksi. Aktivistit ovat epäilleet olevansa tarkkailun kohteena esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Amnesty Internationalin mukaan julkista kokoontumista rajoittavat säädökset, poliisin voimankäyttö, umpimähkäiset vangitsemiset, epäoikeudenmukaiset oikeudenkäynnit, korkeat sakot ja pitkät pidätysajat rajoittavat ilmaisunvapautta ja kokoontumista Venäjällä.

”Kaikki rauhallisesti sananvapauttaan harjoittavat poliittiset aktivistit on vapautettava välittömästi ja ehdoitta”, Denis Krivosheev vaatii.

Venäjän vaalit käydään sunnuntaina 18. maaliskuuta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty: Ihmiset jäävät tuuliajolle Välimerellä – päättäjien on korjattava Euroopan rikkinäinen turvapaikkajärjestelmä18.1.2019 10:40Tiedote

Eurooppa on epäonnistunut jakamaan vastuun turvapaikanhakijatilanteesta, ja epäonnistumisen hinnan maksavat turvaa hakevat ihmiset. Tällä hetkellä järjestelmä pakottaa naiset, lapset ja miehet ajelehtimaan Välimerellä ilman pääsyä mihinkään satamaan tai he joutuvat odottamaan kohtuuttoman kauan turvapaikkapäätöksiään. Amnestyn tänään julkaistu analyysi vaatii Euroopan turvapaikkajärjestelmää ottamaan ihmisoikeudet huomioon.

Lähisuhdeväkivallan sovittelussa vakavia riskejä uhrin kannalta – järjestöt jättivät kannanoton Saarikolle12.12.2018 09:00Tiedote

Yhdeksän järjestöä jätti kannanoton lähisuhdeväkivallan sovitteluun perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikolle keskiviikkona 12.12. Järjestöt toteavat kannanotossaan, että lähisuhdeväkivallan sovitteluun sisältyy vakavia riskejä uhrin kannalta eivätkä sovitteluprosessit ole tuoneet muutosta tilanteeseen. Kannanotossa järjestöt esittävät, että lähisuhdeväkivallan sovittelusta nykyisessä muodossaan tulisi luopua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme