SDP EDUSKUNTA

Opposition edustajat: Sote-valiokunta työskentelee poikkeuksellisissa oloissa – taustalla valtava työtaakka ja alati muuttuvat hallituksen esitykset

Jaa

Aina kun hallituksen lupaukset ja aikataulut ovat pettäneet, Keskusta on löytänyt ongelman jostain muualta. Syyllisiä ovat vuorotellen olleet perustuslaki, perustuslakivaliokunta, asiantuntijat, kunnat ja nyt eduskunta. On ollut kohtuutonta, miten hallituksen heikon lainvalmistelun vastuuta on siirretty hallituksen taholta syyttelynä eduskuntaa ja ennen kaikkea sosiaali- ja terveysvaliokuntaa sekä sen puheenjohtajaa Krista Kiurua kohtaan.

Kukaan ei voi kiistää, että Krista Kiuru kohtelee kaikkia valiokunnan jäseniä tasa-arvoisesti. Kaikille annetaan mahdollisuus perehtyä asioihin niin hyvin kuin se on mahdollista. On kohtuutonta, että edustaja Aila Paloniemi yrittää yhä väittää, että eduskunnan olisi pitänyt syyllistyä sen virkajohdon asettamien sääntöjen rikkomiseen päättäessään kokousaikatauluistaan.

Paloniemi unohtaa kertoa, että valiokunnan työskentely on ollut monin tavoin poikkeuksellista tänä keväänä. Yksi keskeisin syy lienee valiokunnan valtava työmäärä. Valiokunnassa on käsiteltävänä seitsemän lakia, lähes neljä tuhatta sivua, jotka on sovitettava pykälätasolla kaikki yhteensopiviksi. Urakan mittavuudesta kertoo se, että valiokunta on tehnyt kolmessa kuukaudessa kolmen vuoden työmäärää vastaavan työn.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentely voi vaikuttaa varajäsenen silmistä sekavalta ja sitä se toki on myös varsinaisille jäsenille ollutkin, mutta tämä ei suinkaan johdu valiokunnan omasta toiminnasta, päinvastoin. Esimerkiksi hallituksen valinnanvapauslaki on osoittautunut jo kahdesti perustuslain vastaiseksi. Nyt perustuslakivaliokunta edellyttää, että yli puolet lain 103 pykälästä on muutettava valiokuntatyönä. Samaan aikaan hallitus tuo pöytään uusia sote-lakipykäliä ja muuttaa ja täydentää lakiesityksiään viikoittain.

Tällä viikolla hallituksen sote-tilanteeseen havahtui pääministeri Sipilä, joka tiistaina myönsi, että hänen ja hallituksen on kyettävä parempaan. Myös ministeri Saarikko pahoitteli eduskunnan ja valiokunnan syyllistämistä. Toivottavasti saman asenne löytyisi pääministerin viitoittamana kesän aikana myös edustaja Paloniemeltä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anneli Kiljunen, 050 511 3123

Kristiina Salonen, 050 512 0010

Arja Juvonen, 050 531 1108

Outi Alanko-Kahiluoto, 050 512 1727

Aino-Kaisa Pekonen, 050 512 0119

Veronica Rehn-Kivi, 044 256 9123

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Oppositio: Hallitus antaa Carunan verovälttelyn jatkua16.11.2018 13:33Tiedote

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta käsitteli tänään korkovähennysrajoitusta, jolla on tarkoitus suitsia monikansallisten suuryrtysten aggressiivista verosuunnittelua. Kolme oppositiopuoletta pahoittelee, että hallitus jättää liikaa porsaanreikiä verovälttelylle. Hallituspuolueiden edustajat kannattivat niin kutsutun tasevapautuksen säilyttämistä laissa. Kansalaisjärjestö Finnwatchin selvityksestä kävi vastikään ilmi, että sähkönsiirtoyhtiö Caruna oli välttänyt vuosittain noin 12 miljoonan euron verot hyödyntämällä nimenomaan tasevapautusta. ”Hallituksen toiminta on vastuutonta. Se antaa tietoisesti Carunan ja useiden muiden yritysten verovälttelyn jatkua. Ei ole yksinkertaisesti mitään perusteita sille, että luonnollisena monopolina toimivan yrityksen annetaan vältellä veroja. Sähköverkot eivät karkaa ulkomaille, mutta verotulojen annetaan karata”, toteaa SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakka. ”Tietenkin suurin osa yrityksistä on lainkuuliaisia. Ei ole suomalaisten yri

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme