Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Organisaatiouudistus varmistaa nykyistä yhtenäisemmän valtakunnallisen Rikosseuraamuslaitoksen

Jaa

Rikosseuraamuslaitos (Rise) jätti oikeusministeriölle ehdotuksen Rikosseuraamuslaitoksen uudeksi organisaatiorakenteeksi. Tavoitteena on yhdenmukaistaa toimintaa valtakunnallisesti ja parantaa strategisten tavoitteiden saavuttamista. Rise 2.0. -hankkeen loppuraportti on pohjana oikeusministeriön säädösvalmisteluhankkeelle, joka käynnistyy syksyllä.

Rikosseuraamuslaitoksen organisaatiouudistuksen tavoitteena on yhdenmukaistaa toimintaa valtakunnallisesti ja parantaa strategisten tavoitteiden saavuttamista.
Rikosseuraamuslaitoksen organisaatiouudistuksen tavoitteena on yhdenmukaistaa toimintaa valtakunnallisesti ja parantaa strategisten tavoitteiden saavuttamista.

Organisaatiorakenteiden kehittämistarpeita arvioitiin Rise 2.0 -hankkeessa kevään 2020 aikana. Neljä valmisteluryhmää ja ohjausryhmä määrittelivät Risen strategian toteuttamisen edellyttämiä toimenpiteitä vuosille 2022-2028 sekä muutoksia Risen toimintatapoihin. Arvioinnin pohjalta Riselle esitetään uutta organisaatiomallia, jossa yhtenäinen Rise muodostuu neljästä valtakunnallisesta vastuualueesta. Vastuualueet ovat kehittäminen ja ohjaus, asiakasprosessit, hallinto- ja tukipalvelut sekä operatiivinen toiminta. Vastuualueet toimivat monipaikkaisesti.

Operatiivisen toiminnan vastuualueelle esitetään perustettavaksi 11 rikosseuraamuskeskusta. Sote- ja maakuntajaon pohjalta muodostetut rikosseuraamuskeskukset koostuvat vankiloista ja yhdyskuntaseuraamustoimistoista. Rikosseuraamuskeskusten tehtävät ovat nykyisten vankiloiden ja yhdyskuntaseuraamustoimistojen tehtäviä.

Vastuualueet hoitaisivat ne tehtävät, joita tehdään nykyisin keskushallintoyksikössä, aluekeskuksissa, arviointikeskuksissa, täytäntöönpanoyksikössä ja Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksessa. Risen uusi organisaatio tulisi olemaan kaksiportainen eli valtakunnallinen taso ja rikosseuraamuskeskustaso.

Risen uudistettu organisaatiorakenne, johtaminen ja ohjausjärjestelmä tukisi nykyistä paremmin ydintoiminnan järjestämistä, strategisten tavoitteiden saavuttamista ja toiminnan kehittämistä. Eri henkilöstöryhmien yhtenäistä arvopohjaa ja toimintakulttuuria kehittämällä edistetään toimeenpanokykyä ja tavoitteiden mukaista toimintaa, toteaa Risen pääjohtaja Arto Kujala.

Organisaation uudistaminen edistää valtakunnallisesti yhdenmukaisten toimintatapojen ja asiakasprosessien käyttöönottoa kaikissa yksiköissä, mikä parantaa rangaistusta suorittavien oikeusturvaa ja yhdenvertaista kohtelua.

Syksyllä alkavassa hankkeen jatkovalmistelussa tarkennetaan vastuualueiden yksikköjakoja ja keskinäisiä työnjakoja. Tavoitteena ei ole henkilöstövähennykset.

Rise 2.0:n taustalla on oikeusministeriön Rikosseuraamuslaitokselle asettama tulostavoite minkä mukaan Rise laatii ehdotuksen organisaatiorakenteiden kehittämistarpeista kesäkuun loppuun 2020 mennessä. Ulkopuolisten asiantuntijoiden tekemien arviointien mukaan Rikosseuraamuslaitoksen nykyinen organisaatiorakenne, johtaminen ja ohjausjärjestelmä eivät tue parhaalla mahdollisella tavalla ydintoiminnan järjestämistä, strategisten tavoitteiden toimeenpanoa ja toiminnan kehittämistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rikosseuraamuslaitos
pääjohtaja Arto Kujala
puh. 029 56 88500 (vaihde)

Kuvat

Rikosseuraamuslaitoksen organisaatiouudistuksen tavoitteena on yhdenmukaistaa toimintaa valtakunnallisesti ja parantaa strategisten tavoitteiden saavuttamista.
Rikosseuraamuslaitoksen organisaatiouudistuksen tavoitteena on yhdenmukaistaa toimintaa valtakunnallisesti ja parantaa strategisten tavoitteiden saavuttamista.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Det finns skillnader i hur väl man känner till samhällspåföljderna - Myndigheternas medvetenhet om alternativen inom samhällspåföljderna bör ökas31.8.2020 14:34:05 EESTTiedote

I undersökningen kartlades regionala skillnader när det gäller påföljderna, likabehandling och vad myndighetsprocessen får för konsekvenser när det gäller användning av samhällspåföljderna. Bakgrunden till studien var en kraftig minskning i antalet påförda samhällstjänster, en mindre än förväntad användbarhet av övervakningsstraffet och regionala skillnader som konstaterats i användningen av de undersökta samhällspåföljderna under de senaste tio åren.

Yhdyskuntaseuraamusten tunnettuudessa on eroja - Viranomaisten tietämystä yhdyskuntaseuraamusten vaihtoehdoista olisi lisättävä31.8.2020 14:34:05 EESTTiedote

Tutkimuksessa kartoitettiin seuraamusten alueellisia eroja, yhdenvertaisuutta ja viranomaisprosessin vaikutuksia yhdyskuntaseuraamusten käyttöön. Selvityksen taustalla oli yhdyskuntapalvelurangaistusten määrän voimakas lasku, valvontarangaistusten ennustettua heikompi käytettävyys ja tutkittujen yhdyskuntaseuraamusten käytössä havaitut alueelliset erot kuluneen 10 vuoden aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme