Suomen Punainen Risti SPR

Organisationer har en viktig uppgift i bekämpningen av hiv och stödet för hiv-smittade

Jaa

Världsaidsdagen uppmärksammas fredagen den 1.12. I Finland finns fortfarande omkring 600 hiv-positiva som inte vet om att de är smittade. Organisationernas roll i hiv-arbetet är betydande när man vill nå människor som den offentliga sjukvården har svårt att nå.

Tack vare bra läkemedel kan hiv numera vara en kronisk sjukdom som inte hindrar den smittade från att leva ett fullgott och symtomfritt liv. Regelbunden medicinering mot hiv hindrar viruset från att smitta vid sex även om man inte använder kondom. Ännu återstår dock mycket arbete med att sprida information och förändra allmänhetens uppfattning om hiv.

- Det finns fortfarande mycket okunskap om och misstänksamhet mot hiv. Aktuell och korrekt information om hiv och behandlingen av sjukdomen bidrar till att förebygga hiv och påverkar de hiv-positivas liv i en positiv riktning, säger verksamhetsledare Sini Pasanen på De Positiva.

Det viktigaste är att man får veta att man är smittad

Vården av hiv-patienter i Finland hör till den bästa i världen. Problem uppstår när man av någon orsak inte kan eller vill testa sig. Olika organisationer banar väg för nya sätt att få människor att testa sig och ta del av andra förebyggande tjänster.

- Samhällets delaktighet är viktig för förebyggandet av hiv. Organisationerna har erfarenhet av samhällelig verksamhet där klienter möter yrkesmänniskor inom social- och hälsovård. Under workshoppar bygger man upp gemensamma kunskaper om förebyggandet av hiv, som deltagarna sedan tar med sig till sina egna gemenskaper, förklarar Minna Huovinen från Pro-tukipiste.

Organisationer kan med hjälp av lättillgänglig verksamhet nå människor som annars inte skulle testa sig. På Finlands Röda Kors Pluspunkter för hiv-testning har man exempelvis sett att behovet av anonyma tester ökar. 

När det gäller hiv-epidemin är organisationernas expertis och tjänster oersättliga. Man bör se till att personer i riskzonen även i framtiden har möjlighet att enkelt göra ett hiv-test.

- Den som vill göra ett hiv-test borde i första hand få göra det på den egna hälsostationen. Tyvärr erbjuds testet inte alltid, även om patienten har haft oskyddat sex. Särskilt på en liten ort kan det också kännas svårt att gå till hälsovårdscentralen för att diskutera sex, eftersom man kanske känner läkaren eller sjukskötaren, påpekar informatör Anni Pätilä från Hivpoint.

Den arga Angry Aids-figuren skjuter ner myter om hiv

Den animerade figuren Angry Aids, som gjorde sitt första framträdande för ett år sedan, fortsätter sura. I år ger Angry Aids jultips och är desperat eftersom det under årtiondenas lopp har blivit allt svårare att sprida viruset.

Titta på animationen den 1.12 på adressen maailmanaidspaiva.fi och delta i diskussionen under hashtaggarna #angryAIDS, #maailmanaidspäivä och #worldaidsday. Världsaidsdagens animation har planerats av reklambyrån Dynamo&son och producerats av animationsstudion Boutique samt ljudföretaget Humina.

Välkommen till THL:s och organisationernas lanseringsevenemang för den nya nationella hiv-strategin fredagen den 1.12 kl. 10–11.30. Universitetsgatan 4, 2 vån. Helsingfors.  Anmäl dig senast den 30.11 per e-post till adressen positiiviset@positiiviset.fi

Mer information:

Verksamhetsledare Sini Pasanen, De Positiva rf, tfn 044 5544 556
Servicechef Minna Huovinen, Pro-tukipiste, tfn 040 7090 500
Informatör Anni Pätilä, Hivpoint, tfn 040 120 9020
Informatör Mari Mäkinen, Finlands Röda Kors, tfn 040 581 0346

På Världsaidsdagen ökar man människors medvetenhet om hiv och aids samt för kampanjer kring förebyggande av hiv-smitta och hiv-positiva personers rättigheter. Temadagen har ordnats runtom i världen sedan 1988. I årets kommitté för världsaidsdagen i Finland ingår Hivpoint, De Positiva, Finlands Röda Kors och Pro-tukipiste.

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme