Suomen ortodoksinen kirkko

Ortodokseilla ennenkokematon pääsiäinen: kirkko tulee koteihin

Jaa

Pääsiäisyön jumalanpalvelukset ja ristisaatot toimitetaan kokonaisuudessaan sisätiloissa ilman kirkkokansaa.

Pääsiäisyön jumalanpalvelus Läyliäisissä vuonna 2018. Isä Sergei Petsalo toimittaa. Kuva: Maria Hattunen
Pääsiäisyön jumalanpalvelus Läyliäisissä vuonna 2018. Isä Sergei Petsalo toimittaa. Kuva: Maria Hattunen

Kristuksen ylösnousemusjuhla, pääsiäinen, on ortodoksisen kirkkovuoden suurin ja rakastetuin juhla. Pääsiäisyön jumalanpalveluksiin osallistuminen on usein yksi vuoden kohokohdista jopa muuten passiivisille kirkon jäsenille. 

Tänä keväänä tätä juhlien juhlaa vietetään ilman mahdollisuutta kokoontua yhteen. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pääsiäinen olisi peruttu. Kun ihmiset eivät voi tulla kirkkoon, kodit muutetaan kirkoiksi. 

Pääsiäisen esijuhlaa vietetään jo tänä viikonloppuna. Kauniisti koristellut virpovitsat viedään yleensä kimppuina siunattavaksi kirkkoihin. Tänä vuonna teemme kuitenkin poikkeuksen, ja vitsat voidaan siunata myös kotona kuuntelemalla siunausrukous jumalanpalveluksesta suoratoiston välityksellä. Kirkkojen ovien eteen voi myös jättää siunattavaksi nimikoituja virpovitsoja odottamaan vihmomista pyhitetyllä vedellä. Virpovitsat voi hakea palveluksen jälkeen illalla, ja palmusunnuntain aamuna virvotaan. Kotiväki virvotaan kasvokkain ja muut etänä puhelimen, netin tai postilaatikon välityksellä.

Palmusunnuntain jälkeen kirkko hiljentyy viettämään Suurta viikkoa. Kirkkokansalla on tilaisuus seurata päivittäisiä jumalanpalveluksia verkossa: sekä Valamon luostari, Uspenskin katedraali Helsingissä että valtaosa maan seurakunnista välittää omat palveluksensa suoratoistona nähtäville joko YouTuben tai Facebookin kautta.

Pääsiäisyön jumalanpalvelus alkaa pyhäköissä puoliyöpalveluksella kello 23.30. Kuten muutkin jumalanpalvelukset poikkeustilan aikana, tämäkin palvelus toimitetaan kaikkialla suljetuin ovin, ilman kirkkokansaa. 

Ristisaatto kirkon ympäri toimitetaan heti puolenyön jälkeen. Varsinkin kaupunkiseurakunnissa saatto on kerännyt paikalle kirkkokansan lisäksi jopa satoja sivustakatsojia. Tänä vuonna tämä hieno perinne on kuitenkin omiaan lisäämään tartuntariskiä ja rikkoisi poikkeusolojen rajoituksia. Siksi Suomen ortodoksisen kirkon piispat ovat yksimielisesti ohjeistaneet seurakuntia toimittamaan kaikki pääsiäisajan ristisaatot kirkon sisätiloissa. 

Verkkolähetysten lisäksi ortodoksista pääsiäisyön jumalanpalvelusta voi seurata Yleisradion kanavilta. Yle TV 1 lähettää 11.4. klo 23.55 uusintana Uspenskin katedraalissa vuonna 2018 kuvatun pääsiäisyön palveluksen, jonka toimittaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Radiossa palvelus lähetetään Yle Radio 1 -kanavalla.

Ortodoksisessa kirkossa pääsiäisaika kestää 40 päivää. Jos kokoontumisrajoituksia päästään purkamaan 13.5., pääsiäistä ehditään vielä viettää kirkoissakin. Tänä vuonna juhla tulee kuitenkin koteihin aivan uudella tavalla. Verkkolähetysten lisäksi kirkon jäsenistöä rohkaistaan toimittamaan suuren viikon ehtoopalveluksia ja pääsiäishetkipalveluksia itse. Materiaalit näitä varten sijoitetaan kirkon sivuille. 

Uspenskin katedraalin verkkolähetykset: https://www.youtube.com/channel/UCDaKo3XXVTQu8s2G9PIQQQg

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon poikkeustilanteeseen liittyvä haastattelu  https://ort.fi/uutishuone/2020-03-27/arkkipiispa-leo-rukous-ei-tarvitse-rekvisiittaa-koetetaan-nyt-vain-kestaa

Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!

Virpomaperinne kahdessa minuutissa
Siirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maria Hattunen
Suomen ortodoksisen kirkon vastaava tiedottaja
maria.hattunen@ort.fi
p. 040 4819240

Vlada Wahlstén
Helsingin ortodoksisen seurakunnan tiedottaja
p. 044 018 0506
vlada.wahlsten@ort.fi

Kuvat

Pääsiäisyön jumalanpalvelus Läyliäisissä vuonna 2018. Isä Sergei Petsalo toimittaa. Kuva: Maria Hattunen
Pääsiäisyön jumalanpalvelus Läyliäisissä vuonna 2018. Isä Sergei Petsalo toimittaa. Kuva: Maria Hattunen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen ortodoksinen kirkko
Suomen ortodoksinen kirkko
Suomen ortodoksinen kirkko, Karjalankatu 1
70110 KUOPIO

info@ort.fihttp://www.ort.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ortodoksinen kirkko

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme