Suomen ortodoksinen kirkko

Ortodoksisessa kirkossa kuljetaan kohti avoimempaa piispanvaalimenettelyä

Jaa

Vaaliprossin uudistukset tulevat kirkolliskokouksen käsittelyyn vuoden 2018 kirkolliskokouksessa. Valintaprosessiin liittyvää viestintää kehitetään kuitenkin jo alkuvuodesta entistä avoimempaan suuntaan.

Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leosta tulee 1.1.2018 alkaen Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa.
Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leosta tulee 1.1.2018 alkaen Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa.

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispan istuin siirtyy Kuopiosta Helsinkiin vuoden 2018 alussa. Arkkipiispan toimessa jatkaa nykyinen arkkipiispa Leo, joka käyttää 1.1.2018 lähtien arvonimeä Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa.

Karjalan hiippakunnan nimi on puolestaan 1.1.2018 alkaen Kuopion ja Karjalan hiippakunta. Hiippakunnan piispanistuin sijaitsee Kuopion kaupungissa ja piispa käyttää arvonimeä Kuopion ja Karjalan metropoliitta. Hiippakunnan uusi metropoliitta valitaan Valamon luostarissa 26.–28.11.2018 pidettävässä kirkolliskokouksessa.

Piispainkokous pyrkii päättämään Kuopion hiippakunnan piispan tehtävien väliaikaisesta hoitamisesta 5.12. pidettävässä piispainkokouksessa.

Kohti entistä avoimempaa piispan vaalia

Ortodoksisen kirkon piispanvaaliprosessi eroaa monin tavoin evankelis-luterilaisen kirkon vastaavasta prosessista. Ortodoksisessa kirkossa ei ole mahdollisuutta ilmoittautua itse ehdokkaaksi eikä ehdokkaita ole myöskään haettu julkisella hakumenettelyllä kuten esimerkiksi kirkkoherran toimia täytettäessä. Lisäksi ortodoksisessa kirkossa mahdollisten piispakandidaattien määrä on kanonisista syistä hyvin rajallinen.

Näistä syistä piispan vaalitapa on koettu osin ongelmalliseksi. Kirkon jäsenistö ja myös kirkon luottamushenkilöstö onkin pitkään toivonut, että kirkossa olisi mahdollisuus käydä keskustelua mahdollisista ehdokkaista ennen vaalin toimittamista.

Tänä vuonna kirkolliskokous käsitteli kirkolliskokousedustaja Soili Penttosen aloitetta piispan vaalikäytännön muuttamisesta entistä avoimempaan suuntaan. Uudistuksella tähdätään siihen, että kirkolliskokousedustajat saisivat piispainkokoukselta tiedon lopullisesta ehdokasasettelusta perusteluineen hyvissäajoin ennen vaalia. Näin piispan vaalin suorittavat kirkolliskokousedustajat voivat perehtyä siihen ja arvioida ehdokkaiden edellytyksiä hoitaa tehtävää menestyksellisesti.

Uudistus käynnistyy vuoden 2018 alussa, kun kirkollishallitus asettaa vuoden ensimmäisessäistunnossaan työryhmän selvittämään asiaa ja tekemään ehdotuksen käytännön muuttamisesta. Asia tulee vuoden 2018 kirkolliskokouksen käsittelyyn.

Kirkollishallitus aikoo kuitenkin kehittääpiispan valintaprosessiin liittyvää viestintää entistä avoimempaan suuntaan jo ennen tämän uudistuksen voimaan tuloa.

Avainsanat

Kuvat

Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leosta tulee 1.1.2018 alkaen Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa.
Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leosta tulee 1.1.2018 alkaen Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen ortodoksinen kirkko
Suomen ortodoksinen kirkko
Suomen ortodoksinen kirkko, Karjalankatu 1
70110 KUOPIO

info@ort.fihttp://www.ort.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ortodoksinen kirkko

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme