Helsingin seudun kauppakamari

Osaamiseen satsaamalla ratkaisuja tekijäpulaan

Jaa

Osaavan työvoiman tarve kasvaa voimakkaasti. Aikaa ratkaisujen etsimiseksi on Kauppakamarin mukaan hukattu jo riittävästi. Budjettiriihestä on löydyttävä niin lyhyen kuin pitkänkin aikavälin ratkaisuja.

Johtava asiantuntija Riikka Vataja Helsingin seudun kauppakamarista: "Ammatillisen koulutuksen on oltava lähellä työelämää. "
Johtava asiantuntija Riikka Vataja Helsingin seudun kauppakamarista: "Ammatillisen koulutuksen on oltava lähellä työelämää. "

Hallituksella on ensi viikon budjettiriihessä edessään visainen ongelma, kun ratkaisuja akuuttiin osaajapulaan on pakko syntyä. ”Ratkaisun avaimet löytyvät osaamiseen panostamisesta”, linjaa johtava asiantuntija Riikka Vataja Helsingin seudun kauppakamarista. ”Meillä on jo maailman parhaimmistoon kuuluva koulutusjärjestelmä, mutta sen rinnalle tarvitaan kykyä reagoida nykyistä tehokkaammin myös lyhyen aikavälin muutoksiin”, Vataja jatkaa.

Hänen mukaansa ammatillinen koulutus tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet tutkintoa lyhyempien koulutuskokonaisuuksien toteuttamiseen, mutta se ei auta, jos yritykset eivät löydä niitä. ”Ammatillisen koulutuksen on oltava lähellä työelämää. Yritykset pitävät yhteistyötä oppilaitosten kanssa erittäin tärkeänä keinona osaajatarpeisiin vastaamisessa. Kuluvalla hallituskaudella pääpaino on ollut kuitenkin oppivelvollisuuden laajentamisessa. Työelämäyhteyden tukeminen on jäänyt sen jalkoihin. Yhteistyön kehittämiseen tarvitaan kohdennettuja resursseja”, Vataja painottaa.

Lisää paukkuja tutkintoa lyhyempiin koulutuksiin

Nopeita ratkaisuja avautuu, kun satsataan tutkintoa lyhyempiin koulutusmuotoihin, joiden avulla pystytään vastaamaan nopeasti muuttuviin, alakohtaisiin osaajatarpeisiin. ”Esimerkiksi TE-hallinnon RekryKoulutukset pystyvät vastamaan yrityskohtaisesti osaajatarpeisiin. Jo olemassa olevista TE-hallinnon koulutuspalveluista on otettava nopeasti tehot irti ja tarpeita on kartoitettava alueellisesti yhteistyössä yritysten kanssa. Näin pystytään ohjaamaan työelämän tarvitsemia osaajia töihin nopeasti, jopa kuudessa kuukaudessa. Uudellamaalla Ennakointikamari tarjoaa tähän valmiin yhteistyöalustan”, Vataja painottaa.

Hallituksen on pistettävä vauhtia myös kansainvälisten osaajien houkutteluun ja integrointiin. Sujuvilla lupaprosesseilla ja laadukkailla asettautumispalveluilla on asiassa suuri merkitys. Koulutuspalveluiden sisällyttäminen palveluihin edistäisi maahanmuuttajien nopeaa työllistymistä.

”Helsingissä toimivaa International House Helsinki -palvelua tulisi kehittää valtakunnalliseksi konseptiksi kohti yhden luukun palvelua. Osaamisen tunnistaminen, siihen liittyvien oppilaitospalveluiden ja TE-palvelujen yhdistäminen yhden luukun palveluksi henkilöasiakkaille ja työnantajille toisi ison tuottavuusloikan työllisyysasteen nostamisessa”, sanoo johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista. ”Kokeilu voitaisiin toteuttaa International House Helsinki -palvelussa, jossa on jo mukana kattava toimijamäärä viranomaisia, kaupunkeja ja alan organisaatioita”, hän jatkaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Riikka Vataja, Helsingin seudun kauppakamari, johtava asiantuntija, p. 040 536 0954, riikka.vataja@chamber.fi

Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari, johtaja, p. 050 571 3564, markku.lahtinen@helsinki.chamber.fi

Tiina Tikander, Helsingin seudun kauppakamari, viestintäpäällikkö, p. 046 878 7540, tiina.tikander@chamber.fi

Kuvat

Johtava asiantuntija Riikka Vataja Helsingin seudun kauppakamarista: "Ammatillisen koulutuksen on oltava lähellä työelämää. "
Johtava asiantuntija Riikka Vataja Helsingin seudun kauppakamarista: "Ammatillisen koulutuksen on oltava lähellä työelämää. "
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Kauppakamarin toimialakatsaus: Väkeä muuttaa nyt vilkkaasti Helsingin seudun kuntien välillä, opiskelijat valuvat alueelta pois29.6.2022 10:30:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun yritysten suhdanneodotukset ovat heikentyneet Ukrainassa käytävän sodan vaikutuksesta erityisesti teollisuudessa, rakentamisessa ja palvelualoilla. Seudun tuotannossa näkyy pientä kasvua, mutta kustannusten voimakas nousu painaa liiketoimintaa. Seudun kuntien välinen muutto käy vilkkaana. Väkeä muuttaa myös aiempaa enemmän pois Helsingin seudulta, selviää 29. kesäkuuta 2022 julkistetusta Helsingin seudun kauppakamarin toimialakatsauksesta.

Ennakointikamarin tilannekatsaus: Yritysten rekrytointitarpeet kasvavat Helsingin seudulla17.6.2022 09:51:02 EEST | Tiedote

Uusia avoimia työpaikkoja avautuu kaikilla toimialoilla enemmän kuin vuotta aikaisemmin, mutta myös runsaammin kuin alkuvuodesta 2020. Palvelu- ja myyntityöntekijöiden kysynnän kasvu on nyt erityisen vahvaa. Pula osaavasta työvoimasta ei ole helpottanut Helsingin seudulla, vaikka yritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet, selviää Ennakointikamarin kevään 2022 tilannekatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme