Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Osakkaan kannattaa varautua 10–20 prosentin korotukseen hoitovastikkeessa

Jaa
Taloyhtiön osakkaan kannattaa varautua siihen, että hoitovastike nousee kevään yhtiökokouksessa 10–20 prosenttia. Osa taloyhtiöistä lykkää vastikkeiden korottamista kevään yhtiökokoukseen, vaikka tarve käteiselle on suuri jo nyt.

Taloyhtiöiden kasvaneet hoitokulut näkyvät myös pankeissa. Osa taloyhtiöistä viivästää lainanlyhennyksiä saadakseen seuraavan vastike-erän. Taloyhtiöiden kasvaneet menot näkyvät myös perinteisesti vakaassa taloyhtiöiden talletustaseessa. Se supistui joulukuussa 14 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.  

Osa taloyhtiöistä haluaa nyt sinnitellä kevään yhtiökokoukseen ennen vastikkeiden korotuksia. Jos vastikkeita ei ole tarkistettu viime kevään jälkeen, on asukkaiden hyvä varautua 10–20 prosentin nousuun omassa hoitovastikkeessa. Jos taloyhtiön tili on tyhjä, on tärkeää säästää tilille puskuria mahdollisia yllättäviä menoeriä varten”, sanoo Danske Bankin asunto-osakeyhtiöiden rahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu 

Vastikkeita nostaa hintojen laaja nousu. Tilastokeskuksen mukaan kiinteistöjen ylläpidon kustannukset nousivat viime vuoden heinä-syyskuussa 11,5 prosenttia. Vuokratontilla olevien taloyhtiöiden kustannuksiin vaikuttaa myös elinkustannusindeksi, joka nostaa siihen sidottuja vuokria merkittävästi. Inflaatio oli viime vuonna 7 prosenttia.  

Osakas, mene yhtiökokoukseen 

Koti on monen suomalaisen suurin omaisuuserä. Silti taloyhtiöissä kiinnostus osallistua yhtiökokouksiin on yhä matalaa. Jos yhtiökokoukseen ei ole aiemmin osallistunut, kannattaa tänä keväänä tehdä poikkeus. 

”Osakkaan oman talouden kannalta yhtiökokous tekee valtavia päätöksiä. Loppupeleissä yhtiökokouksen tehtävä on varmistaa, että taloyhtiö kestää myös turbulentit vuodet. Yhtiökokouksessa osakkaat päättävät muun muassa siitä, paikataanko talven alijäämä korotetulla vastikkeella vähitellen vai annetaanko taloyhtiölle valtakirja tarvittaessa periä kahden kuukauden ylimääräinen vastike. Entä millaisella puskurilla taloyhtiö varautuu tulevaan talveen”, Roihu sanoo.  

Osakkaan kannattaa varautua nousevaan vastikkeeseen hyvissä ajoin. Kannattaa arvioida jo nyt, kuinka ennakoimamme 10–20 prosentin korotus hoitovastikkeisiin vaikuttaa omaan talouteen. 

Roihu muistuttaa, että nykyisessäkään tilanteessa ei kannata lykätä taloyhtiön tärkeitä remontteja. Ennakoiva kunnossapito kasvattaa taloyhtiön arvoa ja estää vahinkoja. 

”Kiinteistön kunnossapidossa aika ei paranna. Jos taloyhtiön putket vuotavat tai ikkunat vetävät nyt, niin kyllä ne vuotavat ja vetävät huomennakin”, Roihu sanoo.   

Faktalaatikko: Kysy ainakin nämä yhtiökokouksessa  

  • Kuinka nousevat kustannukset on huomioitu budjetissa?  
  • Jos tulee yllättäviä kuluja, miten toimitaan? Onko esimerkiksi valtuutus ylimääräisten vastikkeiden keräämiseen? 
  • Kuinka usein yhtiössä seurataan budjetin toteutumista? 
  • Mitä käytännön toimia on tehty ja suunniteltu energian säästämiseksi?  
  • Miten tulevaisuuden korjaustarpeet on arvioitu? Mitä remontteja on tulossa 10 vuoden sisällä? 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Ukrainan sota muutti Euroopan todellisuuden: inhimillinen ja taloudellinen hinta kietoutuvat toisiinsa24.2.2023 08:45:00 EET | Tiedote

Vuoden kestänyt Ukrainan sota on tuonut Eurooppaan kolme merkittävää muutosta. Sota on muuttanut sen, kuinka Eurooppa näkee turvallisuuden ja rauhan sekä pakottanut muovaamaan talousjärjestelmää. Sodan sytyttyä myös yritysten ja poliitikkojen prioriteetit ovat menneet uusiksi. Kaikkia seurannaisvaikutuksia talouteen ei ole vielä nähty, sanoo Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme