Tampereen yliopisto

Osallistuva budjetointi kiinnostaa kansainvälisesti – PBbase-network tuo osaajat yhteen

Jaa

Osallistuva budjetointi on viime vuosina ollut erittäin suosittua niin Suomessa kuin maailmallakin. Aiheen pohjalta on toteutettu myös akateemista tutkimusta. EU:n Interreg-rahoitteinen EmPaci – Empowering Participatory Budgeting in the Baltic Sea Region -hanke on toteuttanut ja tutkinut osallistuvaa budjetointia kuudessa Itämeren alueen maassa (Suomi, Saksa, Venäjä, Liettua, Latvia ja Puola) yhdeksässä kunnassa vuosien 2019–2021 aikana. Suomalaiset akateemiset kumppanit hankkeessa ovat olleet Tampereen yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu.

Kuva: Seesam Tsokkinen/LAB-ammattikorkeakoulu
Kuva: Seesam Tsokkinen/LAB-ammattikorkeakoulu

Osallistuvan budjetoinnin herättämän kiinnostuksen myötä EmPaci-hanke on perustanut kansainvälisen PBbase-verkoston. PBbase tuo osallistuvasta budjetoinnista kiinnostuneet tahot yhteen oppimaan toisiltaan ja jakamaan osallistuvaan budjetointiin liittyviä kokemuksia. Verkoston tavoitteena on toimia ihmisiä yhteen tuovana alustana, jonka kautta voidaan jakaa tietoa ja hyväksi havaittuja käytäntöjä. Verkosto on kaikille avoin, ja uudet osallistujat ovat aina lämpimästi tervetulleita.

PBbase juhlistaa jo yksivuotissyntymäpäiväänsä vuoden 2021 tullessa kohti loppuaan. PBbasen ensimmäiseen vuoteen on mahtunut monia erinomaisia osallistuvaan budjetointiin, sen eri elementteihin ja erilaisiin toteutustapoihin keskittyviä tapahtumia.

Verkkotapahtumissa on kuultu asiantuntijoita ja osallistuvan budjetoinnin toteuttajia eri Euroopan maista. Tapahtumien teemoissa on käsitelty muun muassa kouluissa toteutettavaa osallistuvaa budjetointia, pienemmissä kunnissa tehtävää osallistuvaa budjetointia sekä osallistuvan budjetoinnin alati kehittyvää luonnetta. Erinomaiset osanottajamäärät kertovat, että kansainväliselle osallistuvan budjetoinnin verkostolle on kysyntää.

– Kunnissa ympäri maailmaa kokeillaan ja toteutetaan rohkeasti osallistuvaa budjetointia. Kokemusten jakaminen ja niistä keskustelu auttavat erinomaisella tavalla kehittämään osallistuvaa budjetointia vastaamaan entistä paremmin asukkaiden tarpeisiin ja kunnan resursseihin, toteaa Lotta-Maria Sinervo, EmPaci-hankkeen vastuullinen johtaja Tampereen yliopistosta.

PBbasen kansainvälinen toimintaympäristö tuo myös suomalaisille osallistuvan budjetoinnin toimijoille erinomaisen mahdollisuuden oppia muiden maiden osallistuvan budjetoinnin kokemuksista ja oivalluksista.

Ensimmäisen syntymäpäivänsä kunniaksi PBbase on vakiinnuttanut asemaansa perustamalla asiantuntijoista muodostuvan ohjausryhmän. Ohjausryhmän tarkoitus on tapahtumien organisoimisen lisäksi toimia PBbasen kasvoina ja yhteyshenkilöinä.

– Osallistuvan budjetoinnin viehätys piilee asukkaiden osallistumisen matalassa kynnyksessä. Osallistuva budjetointi voi olla monelle asukkaalle ensimmäinen kokemus osallistua omaa kotikuntaansa koskeviin asioihin. Me haluamme EmPaci-hankkeessa olla madaltamassa kynnystä entisestään, kertoo projektipäällikkö Annukka Heinonen LAB-ammattikorkeakoulusta.

Osallistuvan budjetoinnin tueksi

EmPaci-hanke on myös toteuttanut informatiivisen videon hankkeen suomalaisen pilottikunnan Lahden osallistuvan budjetoinnin kokemuksista. Videolla käydään läpi sitä, kuinka osallistuvaa budjetointia tehdään yhdessä eri toimijoiden kanssa. YouTube-videon löydät täältä: https://www.youtube.com/watch?v=LtHJh3Dvsbw

Hyvä työkalu osallistuvan budjetoinnin toteuttamiseen on esimerkiksi EmPaci-hankkeen tuottama englanninkielinen Participatory Budgeting Blueprint, jossa esitellään osallistuvan budjetoinnin toteutustapoja eri kokoisista kaupungeista. Blueprintin löydät täältä. (Pdf)

Kansainvälisen EmPaci-hankkeen projektikumppanien julkaisema nykytilaraportti (2019–2020) kuvaa projektin kumppanimaiden Suomen, Saksan, Latvian, Liettuan, Puolan ja Venäjän, sekä lisäksi Tanskan, Viron ja Ruotsin osallisuustyötä. Nykytilaraportin löydät täältä. (Pdf)

Jokainen osallistuvasta budjetoinnista kiinnostunut on tervetullut liittymään PBbasen toimintaan ja tapahtumiin. Ajantasaista tietoa PBbasen tulevista tapahtumista löydät hankkeen kotisivuilta.

PBbase on tuottanut ilmaisia ja informatiivisia videoita osallistuvasta budjetoinnista ja siihen liittyvistä teemoista. PBbasen YouTube-kanavan löydät täältä:
https://www.youtube.com/channel/UCt2ZkHe2stxHppX0DI0ViwQ

***

PBbase on EmPaci – Empowering Participatory Budgeting in the Baltic Sea Region -hankkeen perustama verkosto. EmPaci on EU:n Interreg-rahaston tukema hanke, jossa on osana kuusi Itämeren alueen maata (Suomi, Saksa, Liettua, Latvia, Puola ja Venäjä). Hankkeessa tutkitaan ja toteutetaan osallistuvaa budjetointia yhdeksässä kunnassa. Tutkimushankkeen materiaaleja, tuotoksia ja muuta informaatiota liittyen EmPaciin löytyy englanniksi hankkeen kotisivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lotta-Maria Sinervo, Tampereen yliopisto
+358 50 509 9042
lotta-maria.sinervo@tuni.fi

Annukka Heinonen, LAB-ammattikorkeakoulu
+358 44 708 5150,
annukka.heinonen@lab.fi

Kuvat

Kuva: Seesam Tsokkinen/LAB-ammattikorkeakoulu
Kuva: Seesam Tsokkinen/LAB-ammattikorkeakoulu
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Psykiatrian on palattava juurilleen – ihminen kiinnostuksen kohteeksi oireiden sijaan17.1.2022 10:34:21 EET | Tiedote

Psykiatriset erikoisalat eivät houkuttele tällä hetkellä nuoria lääkäreitä. Toisin oli muutama vuosikymmen sitten. Nykypsykiatria pyrkii arvostetuksi osaksi lääketiedettä korostamalla oirekeskeistä diagnostiikkaa ja näyttöön perustuvia vuokaavioita hoidon kulusta. On epäilty, että kärsivä ihminen yksilöllisine tarpeineen on unohtumassa ja jää näkemättä muuna kuin oirekimppuna. Psykiatria loittonee ihmistieteisiin nojaavasta perustastaan. LL Enikö Éva Savander tutki väitöstyössään, olisiko paluu potilaskeskeiseen ongelmien ja hoidon tarpeen arviointiin julkisen terveydenhuollon psykiatrisessa avohoidossa vielä mahdollista.

Väitös: Uudet anturit tekevät pehmoroboteista älykkäämpiä17.1.2022 10:01:28 EET | Tiedote

Diplomi-insinööri Anastasia Koivikko tutki väitöskirjassaan uusia pehmorobottien antureiden ja tarttujien valmistusmenetelmiä. Robotteja, jotka on valmistettu pehmeistä materiaaleista, kutsutaan pehmoroboteiksi. Niiden pehmeys tekee niiden käytöstä turvallisempaa ihmisten lähellä, sillä ne eivät vahingoita, vaikka törmäisivät ihmiseen. Näihin robotteihin tarvittavien osien, kuten antureiden, tulee olla myös pehmeitä, jotta robotin pehmeys ei kärsisi.

Hoitajat suhtautuvat yhä myönteisemmin hoivarobotiikkaan13.1.2022 14:46:43 EET | Tiedote

Hoitajien asenteet etähoidossa sovellettavaa robotiikkaa kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi. Tieto käy ilmi tuoreesta Tampereen ja Jyväskylän yliopistojen sekä VTT:n tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin vanhushoivan työntekijöiden asenteita robottien käytöstä etähoidossa. Neljässä vuodessa tapahtunutta asennemuutosta tutkijat selittävät sillä, että robotiikka ymmärretään yhä useammin hoitotyön ja työntekijän omien arvojen mukaiseksi.

Väitös: Lasten silmänliiketutkimuksista saatiin toistettavia tuloksia, mutta niiden ennustearvo jäi epäselväksi11.1.2022 12:04:42 EET | Tiedote

Vauvan näönvarainen tarkkaavaisuus alkaa kehittyä aiemmin kuin monet motoriset ja kielelliset taidot. Sen vuoksi näönkäytön tutkiminen voi tarjota tavan arvioida lapsen kehitystä jo elämän alkutaipaleella. FM Juha Pyykkö tutki väitöskirjassaan silmänliikeseurannan ja myöhemmän kehityksen yhteyttä Malawin maaseudulla väestössä, joka on aliedustettu kehityspsykologisessa tutkimuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme