Lastensuojelun Keskusliitto

Osallisuus toteutuu yhdessä – mistä sinä ajattelit aloittaa?

Jaa

Osallisuuden kokemuksella on merkittävä vaikutus yksilön ja toisaalta koko yhteiskunnan hyvinvointiin. On tärkeää saada jo lapsuudessa kokemus siitä, että omalla mielipiteellä on merkitystä. Lastensuojelun Keskusliitto pyrkii edistämään lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden toteutumista uuden osallisuusstrategian viitoittamana.

Kuva: Tussitaikurit
Kuva: Tussitaikurit

Itseensä ja vaikutusmahdollisuuksiinsa uskova lapsi oppii tekemään aloitteita, ilmaisemaan itseään ja edistämään itselleen tärkeitä asioita – olemaan aktiivinen yhteiskunnan jäsen. Yksi suurimmista esteistä lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden toteutumiselle yhteiskunnassamme on aikuisten osaamisen ja tiedon puute sekä asenteet.

Lastensuojelun Keskusliitto on julkaissut osallisuusstrategian, jonka avulla varmistetaan, että lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden edistäminen on järjestelmällistä ja suunnitelmallista. On jokaisen asia nostaa aktiivisesti esiin lasten, nuorten ja perheiden ääntä sekä antaa niille painoarvoa. Keskusliitto haluaa osallisuusstrategian avulla kutsua muutkin pohtimaan osallisuuden toteutumista omassa toiminnassaan.

Keskusliitto on lisäksi julkaissut osallisuusvideon, joka kertoo, miksi osallisuus on tärkeää ja miksi se toteutuu vain yhteisenä ponnistuksena. Videon on toteuttanut Tussitaikurit.

Kesäkuun alussa alkaa keskusliiton sivuilla myös Pienten lasten turvallinen osallisuus -blogisarja, jossa ammattilaiset avaavat sitä, miten ihan pienimpien lasten osallisuutta voidaan toteuttaa. Blogiteksteistä kootaan vuoden päätteeksi julkaisu.

Perheet keskiöön! -hanke kutsuu viettämään osallisuusviikkoa

Lastensuojelun Keskusliiton koordinoima Perheet keskiöön! -hanke julkaisee samalla toimintasuosituksen osallisuusviikon järjestämiseksi. Osallisuusviikko on työkalu lapsiperheiden kanssa toimiville. Sen avulla voidaan tukea vanhempien osallisuutta lapsiperheille suunnatussa toiminnassa ja palveluissa sekä saada palautetta ja kehittämisajatuksia toiminnan kehittämiseksi.

Osallisuusviikkoa vietetään tänä vuonna viikolla 37 (7.-13.9.2020). Haluamme kannustaa kuntien, seurakuntien ja järjestöjen työntekijöitä jalkautumaan perheiden pariin viikon aikana kohtaamaan ja kuulemaan perheitä. Omista osallisuusviikon toteutustavoista voi tiedottaa somessa käyttämällä tunnistetta #osallisuusviikko ja #perheetkeskiöön. Perheet keskiöön! -hanke jakaa osallisuusviikon aikana viikkoon osallistuvien viestejä kentältä omassa somessaan.

Mitä osallisuus on?

Osallisuus toteutuu, kun ihminen:

  • saa riittävästi tietoa itseään koskevista suunnitelmista ja päätöksistä
  • pystyy ilmaisemaan oman mielipiteensä niistä sekä
  • tulee kuulluksi ja voi vaikuttaa itseään koskeviin asioihin.

Tutustu!

Lisätietoja:

Osallisuuskoordinaattori Mari Väistö, mari.vaisto@lskl.fi, p. [täydennä]

Hankepäällikkö Ulla Lindqvist, ulla.lindqvist@lskl.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Tussitaikurit
Kuva: Tussitaikurit
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

09 329 6011http://www.lskl.fi

Lastensuojelun Keskusliitto on keskusjärjestö, joka toimii lapsen oikeuksien puolesta ja lastensuojelun laadun kehittämiseksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Perheiden tuki pitää pystyä turvaamaan poikkeusoloissa9.4.2020 12:00:00 EESTTiedote

Lastensuojeluilmoitusten määrä on laskenut poikkeustilan aikana, kun yhteydet tukea tarvitseviin perheisiin ovat heikentyneet. Perheissä ei kuitenkaan tarvita vähemmän apua, vaan enemmän. Pahimmillaan tilanne voi johtaa siihen, ettei perheille pystytä tarjoamaan tukea ajoissa, vaan ongelmat kärjistyvät. Lapsi- ja perhejärjestöt toivovat yhtenäisiä linjauksia perheiden palvelujen järjestämiseksi.

Ilman huoltajaa maahan tulleiden lasten kotoutumisen polku on kunnissa katkonainen ja vaihteleva16.12.2019 08:26:01 EETTiedote

Turvapaikanhakijana maahan tulleilla lapsilla on usein taustansa takia erityisiä tarpeita, joita palvelujärjestelmämme ei aina tunnista ja joihin se ei pysty vastaamaan. Jos näitä lapsia ei auteta oikealla tavalla, seurauksena voi olla mielenterveysongelmia ja syrjäytymistä. Ammattilaisten osaamista on kehitettävä, jotta pystymme tarjoamaan lapsille riittävät palvelut, asuinkunnasta riippumatta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme