Aluehallintovirasto

Osassa maata ravintolat saavat olla auki tietyin rajoituksin – aluehallintovirasto ohjaa ja valvoo

Jaa

Valtioneuvoston asetuksella on päätetty, että suuressa osassa maata ravintolat on pidettävä suljettuina 18.4. saakka epidemian kiihtymisen katkaisemiseksi. Alueilla, joissa ravintolat saavat olla auki, on voimassa rajoitukset muun muassa anniskelu- ja aukioloajoista. Aluehallintovirasto ohjaa ja valvoo ravintoloita näiden rajoitusten noudattamisessa.

Hallitus on 8.4.2021 valtioneuvoston asetuksella määrännyt suurimmassa osassa maata ravintolat ja muut ravitsemisliikkeet suljettavaksi asiakkailta 18.4.2021 saakka. Sulkupäätös ei koske henkilöstöravintoloita.

Ahvenanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnissa, joissa epidemiatilanne on parempi, ravintolat saavat olla auki tietyin rajoituksin. Aluehallintoviraston tehtävä on ohjata ja valvoa ravintoloita näiden rajoitusten noudattamisessa.

Ravintoloiden toimintaa rajoitetaan tiukemmin ravintoloissa, joissa alkoholijuomien tarjoilu on ravintolan pääasiallista toimintaa; ruokaravintoloiden rajoitukset ovat siis vähemmän tiukat. Ravintoloiden rajoitukset koskevat mm. anniskelu- ja aukioloaikoja sekä asiakasmääriä. Lisätietoa: Millaiset ravintolatoiminnan rajoitukset ovat voimassa eri alueilla? (avi.fi)

Ravintoloiden toiminta on pääosin erittäin vastuullista

Tartuntatautilain väliaikaisen muutoksen mukaisesti aluehallintovirastot valvovat alueillaan sitä, että ravintolat noudattavat voimassa olevia vaatimuksia ja rajoituksia. Valvonnan perusteella voimme määrätä ravintoloitsijan korjaamaan toimintaansa ja jopa määrätä ravintolan suljettavaksi enintään kuukaudeksi. Jos ravintola on suljettu valtioneuvoston asetuksen mukaisesti, valvonnasta vastaa poliisi.

Ravintoloiden omalla vastuullisella toiminnalla ja omavalvonnalla on keskeinen rooli epidemiatilanteen hillitsemiseksi. Aluehallintovirasto on laatinut ravintoloitsijoiden käyttöön ohjeistuksen, jonka mukaisesti ravintoloiden ylläpitäjät voivat suunnitella toimintaansa vastaamaan rajoituksia ja laatia lain mukaisen suunnitelman asiakkaiden nähtäväksi. Aluehallintovirastojen kokemuksen mukaan valtaosa ravintoloista huolehtii velvoitteistaan vastuullisesti.

Jos luvalla auki olevan ravintolan suunnitelma ei ole saatavilla tai jos asiakas arvioi, että ravintolassa ei noudateta tätä suunnitelmaa, hän voi ottaa yhteyttä siihen aluehallintovirastoon, jonka alueella ravintola on. Yhteydenotot pyydetään kunkin aluehallintoviraston alkoholihallintoon. Lisätietoa ohjeistamme ravintoloille on verkkosivullamme Ravintolat ja koronavirus (avi.fi).

Ravintoloiden tilapäinen sulkeminen 18.4.2021 asti perustuu majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain väliaikaiseen pykälään 3 a ja sen nojalla annettuun valtioneuvoston asetukseen. Väliaikainen pykälä 3 a ei ole enää voimassa 18.4. jälkeen. Hallitus ja eduskunta vastaavat mahdollisesta uudesta ravintoloiden toimintaa ohjaavasta lainsäädännöstä.

Lisätietoa:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Riku-Matti Lehikoinen, ylitarkastaja, puh. 0295 016 155

Lounais-Suomen aluehallintovirasto Pepe Uskelin, yksikön päällikkö, puh. 0295 018 124

Itä-Suomen aluehallintovirasto Jarmo Ruusu, yksikön päällikkö, puh. 029 501 6938

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Johanna Holmäng-Jaskari, ylitarkastaja, puh. 0295 018 809

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Ari Kilponen, alkoholiylitarkastaja puh. 0295 017 571

Lapin aluehallintovirasto Tarja Strömdahl, ylitarkastaja, puh. 0295 017 369

Tiedote 8.4.2021: Ravintolat kiinni asiakkailta 18.4. asti suuressa osassa maata – sulku päättyy Kittilässä ja Pohjois-Pohjanmaalla (tem.fi)

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Etelä-Karjalan kokoontumisrajoitukset lievenevät vaiheittain18.5.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt lieventää Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueen kokoontumisrajoituksia alueellisen koronaryhmän suosituksen huomioiden. Rajoituksia lievennetään kahdessa vaiheessa: 19.5. alkaen sisätiloissa voi järjestää enintään 20 hengen kokoontumisia ja ulkotiloissa enintään 50 hengen kokoontumisia. Kesäkuun alusta alkaen myös sisätiloissa voi järjestää enintään 50 hengen tilaisuuksia.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland övervakade 2020 i synnerhet förmedlingsrörelsernas ansvarsförsäkringar, energicertifikat och ytangivelser18.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Registerärenden Förmedlingsrörelser som idkar mäklarverksamhet ska registrera sig i registret över förmedlingsrörelser som drivs av regionförvaltningsverket. Med mäklarverksamhet avses sådan verksamhet där en förmedlingsrörelse för att få ekonomisk nytta för samman en köpare och en försäljare eller en hyresvärd och en hyresgäst. Regionförvaltningsverket i Södra Finland avgjorde 515 ärenden gällande registret över förmedlingsrörelser, vilka huvudsakligen gällde registrering av en ny förmedlingsrörelse eller anmälan om ändring i registeruppgifterna för en förmedlingsrörelse som redan införts i registret, såsom ändring av ansvarspersoner som ingår i bolagets ledning, byte av ansvarig föreståndare eller ändring av ansvarsförsäkring. Från registret över förmedlingsrörelser ströks 82 rörelser. Den vanligaste orsaken till detta var att rörelsen hade upphört med sin verksamhet enligt uppgifterna i handelsregistret. I registret över förmedlingsrörelser som drivs av Regionförvaltningsverket i Sö

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoi vuonna 2020 tehostetusti välitysliikkeiden vastuuvakuutuksia, energiatodistuksia ja pinta-alailmoittelua18.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Rekisteriasiat Välitystoimintaa harjoittavan välitysliikkeen tulee rekisteröityä aluehallintoviraston ylläpitämään välitysliikerekisteriin. Välitystoiminnalla tarkoitetaan toimintaa, jossa välitysliike taloudellisen hyödyn saamiseksi saattaa ostajan ja myyjän tai vuokranantajan ja vuokralaisen kosketuksiin toistensa kanssa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto ratkaisi 515 välitysliikerekisteriin liittyvää asiaa, jotka olivat pääosin uuden välitysliikkeen rekisteröintejä tai rekisterissä olevan välitysliikkeen rekisteritietoihin liittyviä muutosilmoituksia kuten yhtiön johtoon kuuluvien vastuuhenkilöiden, vastaavan hoitajan tai vastuuvakuutuksen muutoksia. Välitysliikerekisteristä poistettiin 82 liikettä. Yleisin poiston syy oli se, että kaupparekisteritietojen mukaan liike oli lopettanut toimintansa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston välitysliikerekisteriin oli vuoden 2020 lopussa merkitty yhteensä 812 välitysliikettä. Valvontapäätökset Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tehtiin välitysl

Kuolemaan johtaneesta työturvallisuusrikoksesta 130 000 euron yhteisösakko kaivosyhtiölle17.5.2021 14:28:48 EEST | Tiedote

Lapin käräjäoikeus tuomitsi 30.4.2021 kaivosyhtiölle 130 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Tuomio liittyy Kittilän kaivoksella joulukuussa 2016 sattuneeseen työtapaturmaan, missä kaivinkoneenkuljettaja menehtyi pudottuaan koneen mukana 25 metriä syvään avoimeen louhokseen. Kaivinkoneenkuljettaja kuului työryhmään, joka teki kunnossapitotyötä louhoksen ylemmälle tasolle johtavalla kaivoskäytävällä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme