Vaasan kaupunki - Vasa stad

Österbottens museum ställer ut Tiina Laasonens nutidsskulpturer

Dela

I Österbottens museum öppnas 1.3 skulptören Tiina Laasonens utställning Solvarv. På utställningen visas förutom Laasonens äldre och mer sällan sedda konstverk även nya verk. Utställningen pågår till 19.5.2019.

Tiina Laasonen: Vaggvisa 2 (2011), foto: Mia Lindqvist
Tiina Laasonen: Vaggvisa 2 (2011), foto: Mia Lindqvist

Tiina Laasonen (1968) är en skulptör, miljökonstnär och konstpedagog som är född i Kauhava men som bor och arbetar i Seinäjoki. Det konstnärliga arbetet är det språk genom vilket hon reflekterar över tillvaron som människa och bearbetar sitt eget förhållande till omgivningen. För Laasonen är materialets närvaro och respekten för materialets väsen centrala. De material som hon använder väljer hon ut enligt idén och platsen för varje enskild skulptur och installation.

Laasonens konstverk har ställts ut i många museer och gallerier såväl i Finland som utomlands. Hennes verk finns även i offentliga och privata samlingar. Laasonen har förverkligat offentliga konstverk i urban och rural miljö. Vid sidan av allt det här är hon ansvarig för flera samhälls- och miljökonstprojekt förutom workshoppar inom miljökonst. Österbottens konstkommission har beviljat Laasonen Österbottens konstpris 2017 för hennes mångsidiga arbete som konstnär.

Verken behandlar ”toppår”, kvinnlighetens utmaningar och åldrande

Verken i utställningen Solvarv är konceptuella installationer vars tematik återspeglar en emotionell livscykel genom små ting ur vardagslivet. Arbetena behandlar såväl kvinnlighet som åldrande. Utställningen är en fortsättning på utställningen Muistijälki i Nelimarkkamuseet sommaren 2018.

Det tidigaste arbetet är Kvinnans status – Plats! som blev klart år 2003 och som handlar om utmaningarna med att vara kvinna. Verket består av 128 keramiska klackskor som är avgjutningar av ett italienskt skopar från 1950-talet och som har ställts i strikt ordning på plattor.

Tematiken i Vaggvisa 2 (2011) bottnar i sjukdom och åldrande. Det vackra spetslika sängöverkastet döljer en järnsäng. Laasonen har sytt in 3510 piller av gips i täcket och har återvänt bl.a. sin Jyväskylä-farmors hemgiftslakan. Verket har tidigare visats på Österbottniska konstnärsförbundets utställning i Kuntsi museum för modern konst i Vasa år 2011.

De färskaste verken behandlar minnets betydelse

De färskaste konstverken på utställningen ingår i konstnärens aktuella serie Minnets nyanser. Dessa arbeten tar upp frågor kring minnets betydelse för att bevara ens egen identitet. 

Vardagspärlor (2019) är en installation i collageform där föremålen återger individuella berättelser om livet. Installationen består av nötta hushållsföremål i trä vilka konstnären har hittat på loppisar och fått som donationer. Toppåret (2019) är en hustavla om ett år i livet. Verket är ett collage av föremål.

Verket Goda och dåliga dagar (2018) är ett klassiskt utfört arbete i trä; det består av pärlor som är svarvade ur trädstammar och som utgör ett pärlband i stort format. Liksom en söm försvinner bandet in i väggen och dyker sedan upp igen. Verket är baserat på ett avsnitt som är taget ur visan ”Muista joka päivä” (Minns varje dag) och som brukar användas som minnesvers.

Utställningen Solvarv har understötts av Österbottens byrå vid Centret för konstfrämjande.

Evenemang

Utställningens guidningar för allmänheten ordnas på Österbottens museum andra söndagen varje månad kl. 13 på svenska och kl. 14 på finska.

Regionkonstmuseiforskare Jaakko Linkamo håller specialistguidningar tisdagarna 12.3 och 9.4, på finska kl. 13 och på svenska kl. 14.

En konstnärsträff med Tiina Laasonen hålls kl. 12–17 tisdag 19.3, som är Minna Canth-dagen och jämställdhetsdagen. Det är även fritt inträde till utställningen den dagen.

Man kan se utställningen gratis även på den internationella museidagen lördag 18.5.

Pressbilderhttps://oc.vaasa.fi/index.php/s/8zTRTNi9ApC3BwB

Nyckelord

Kontakter

Regionkonstmuseiforskare Jaakko Linkamo
Vasa stads museer
tfn 0400 803 786
jaakko.linkamo@vasa.fi

Bilder

Tiina Laasonen: Vaggvisa 2 (2011), foto: Mia Lindqvist
Tiina Laasonen: Vaggvisa 2 (2011), foto: Mia Lindqvist
Ladda ned bild

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum