Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Östersundomin yleiskaava etenee päätöksentekoon

Jaa

Östersundomin yleiskaava etenee päätöksentekoon. Helsingin, Sipoon ja Vantaan yhteistyöllä on saatu aikaan hyvä, toteuttamiskelpoinen ja keskeiset tavoitteet täyttävä ratkaisu, joka avaa koko metropolialueelle uuden kasvukäytävän rannikkoa pitkin itään.

Kaupunki kasvaa rannikkoa pitkin itään
Kaupunki kasvaa rannikkoa pitkin itään

Yleiskaava mahdollistaa 80 000 – 100 000 asukkaan ja 30 000 uuden työpaikan sijoittumisen Östersundomiin. Asuinrakentamisesta 48 prosenttia on kaupunkipientaloja, ja kaupunkirakenne on eurooppalaisen tiivis. Kaavan maapinta-alasta 30% on viher- ja virkistysalueita, jonka päälle tulevat vielä luonnonsuojelualueet ja selvitysalue.

Kaavan valmistelussa on ratkottu luonnonsuojelukysymyksiä usean vuoden ajan. Kaavassa esitetään selvitysaluetta Natura 2000 –alueiden ympäröimään Salmenkallioon, sillä luonnonsuojelualueen laajennus sekä mahdollisten rakennusalueiden suhde suojeltaviin alueisiin edellyttää yleiskaavaa tarkempaa suunnittelua.

Avaimet tulevaisuuden suunnitteluratkaisuille

Metropolialueen laajeneminen itään edellyttää seudullista yhteistyötä maankäytön ja liikenteen ratkaisujen yhteensovittamiseksi. Östersundomin joukkoliikenne perustuu metroon, ja metron rakentaminen on edellytys koko yleiskaavan toteutumiselle. Vuosikymmeniä kestävässä rakentamisessa on mahdollisuus hyödyntää uusimpia ja ympäristöystävällisimpiä tekniikoita, ja kehittää innovatiivisia ratkaisuja kaupungin, yliopistojen, elinkeinoelämän ja asukkaiden kanssa.

– Östersundom on ainutlaatuinen mahdollisuus rakentaa meren ja luonnon äärelle kokonaan uusi kaupunki, jossa nautitaan pikkukaupungin tunnelmasta ja jossa kaikki on lähellä. Alueen keskuksista löytyy lähestulkoon kaikki tarvittavat palvelut ehkä oopperaa lukuun ottamatta. Kilometrin säteellä metroasemista on 60 000 asukasta ja 30 000 työpaikkaa. Nopeat yhteydet Helsingin keskustaan, Kehä III:n suuntaan ja lentokentälle sekä Vuosaaren satamaan palvelevat sekä asukkaita että yrityksiä, kertoo kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho.

Tilaa elinkeinotoiminnalle

Östersundomissa on tilaa yrityksille ja tuotannolle. Alueelle tulee hyvät edellytykset monipuoliselle yritystoiminnalle. Alueella voidaan hyödyntää Vuosaaren sataman ja Helsinki-Vantaan lentoaseman kehityskäytävän vetovoimaa, ja aluetta kehitetään yhteistyössä kiertotaloutta hyödyntävien yritysten kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilkka Laine
Helsingin kaupunki
Östersundomin suunnitteluyksikön päällikkö
puh. 09 310 37055
ilkka.laine@hel.fi

Kuvat

Kaupunki kasvaa rannikkoa pitkin itään
Kaupunki kasvaa rannikkoa pitkin itään
Lataa
Kerrosala kunnittain
Kerrosala kunnittain
Lataa
Kerrosala toiminnoittain
Kerrosala toiminnoittain
Lataa
Asukas- ja työpaikkamäärät metroasemien lähellä
Asukas- ja työpaikkamäärät metroasemien lähellä
Lataa
Suunnittelun ja toteutuksen aikataulu
Suunnittelun ja toteutuksen aikataulu
Lataa
Rakentamisen aikataulu
Rakentamisen aikataulu
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 17.5.201917.5.2019 17:26:56 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-05-17_Ylja_9_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 14.6.2019. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme