Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Östersundomkommittén behandlar de inkomna utlåtandena om det nya generalplaneförslaget den 15 december

Jaa

Helsingfors, Vanda och Sibbo samt NTM-centralen i Nyland har gett sina utlåtanden om det nya förslaget till generalplan för Östersundom. Därutöver har man fått NTM-centralens, Forststyrelsens och markägarnas utlåtanden om Naturabedömningen i generalplaneförslaget. Östersundomkommittén behandlar utlåtandena och fattar beslut om framläggandet av planförslaget den 15 december.

Helsingfors och Sibbo föreslår inga ändringar i planförslaget. Vanda föreslår små preciseringar i de planbeteckningar och föreskrifter som gäller Vanda. NTM-centralen i Nyland anser att generalplaneförslaget har utvecklats mot det bättre men föreslår även några ändringar i planförslaget och kompletteringar i planmaterialet. Det viktigaste är att NTM-centralen inte instämmer i Naturabedömningens slutsatser angående planen utan anser att tryggandet av vissa naturvärden i Naturaområdet kräver ändringar i planlösningen. Utlåtandena finns som bilaga till föredragningslistan.


Östersundomkommittén behandlar utlåtandena vid sitt möte den 15 december 2017. Kommittén fattar beslut om genmälen på utlåtandena och om ändringarna i generalplanen utifrån utlåtandena. Dessutom fattar kommittén beslut om framläggandet av planförslaget.


Om besluten fattas enligt beslutsförslagen framläggs förslaget till generalplan för påseende i januari 2018 och man begär övriga nödvändiga utlåtanden om det. Anmärkningar om planförslaget kan framföras medan det är framlagt för påseende.


Förslaget till en generalplan för Östersundom har varit framlagt för påseende en gång under våren 2015. Därefter har planförslaget ändrats så mycket att det måste läggas fram på nytt. Läs mer om ändringarna här.


Kommunernas gemensamma organ, Östersundomkommittén, svarar för utarbetandet av planen och fattar sedan även beslut om godkännandet av planen. En förutsättning för beslutet är att fullmäktige har tillstyrkt godkännandet av planen. Målet är att planen kan godkännas under 2018.


Dagordning för Östersundomkommitténs sammanträde den 15 december 2017 (på finska)

Material till kommunernas gemensamma generalplan (på finska)

Östersundomkommitténs beslutshandlingar

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilkka Laine
Chef för planeringsenheten för Östersundom
Stadsmiljösektorn
tfn. 09 310 37055
ilkka.laine@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme