Maanmittauslaitos

Oulaisten Piipsjärven tilusjärjestely päätökseen

Jaa

Piipsjärven kylällä käynnissä ollut tilusjärjestely on saatu päätökseen. Hankkeessa keskityttiin pääasiassa hajanaisten peltotilusten yhdistämiseen.

Oulaisten Piipsjärven tilusjärjestely saatiin päätökseen 8.12.2021, kun Honkamajalla pidetty hankkeen viimeinen toimituskokous päättyi. Toimituskokouksessa ositeltiin maanomistajille tulevat kustannukset. Paikalla oli kahdeksan maanomistajaa.

– Piipsjärven tilusjärjestely käynnistyi vuonna 2018, kun 14 maanviljelijää haki tilusjärjestelyä. Tilusjärjestelyä edelsi laaja tarveselvitys, jossa maanomistajien tuntoja ja tilusjärjestelymahdollisuuksia selvitettiin. Lopulta hankkeeseen tuli mukaan 523 hehtaaria maita, joista 430 hehtaaria oli peltoa, Maanmittauslaitoksen toimitusinsinööri Hannu Oja kertoo.

Hankkeessa järjesteltiin peltolohkoja niin, että peltolohkojen keskimääräinen koko kasvoi 2,6 hehtaarista 5,7 hehtaariin. Yhteensä 166 hehtaaria peltoa ja 41 hehtaaria metsää vaihtoi omistajaa. Hankkeessa tehtiin myös Myllyojan perkaus ja 84 hehtaaria salaojitusta.

Tilusten järjestelyille on edelleen tarvetta ja kiinnostusta

Maanmittauslaitos on selvittänyt peltolohkoaineiston perusteella peltojen kiinteistörakennetta koko Suomessa. Selvityksen perusteella voidaan havaita, että Pohjois-Pohjanmaan alueella on lukuisia kohteita, joissa tiluksia järjestelemällä voitaisiin olennaisesti alentaa viljelyyn liittyviä kustannuksia. Oheisessa karttaotteessa on korostettu selvityksen perusteella esille nousseet potentiaaliset alueet, joilla tilusten järjestelystä voitaisiin saada huomattavia hyötyjä maatalouden viljelykustannusten säästöinä.  

Pohjois-Pohjanmaan alueen viljelijöiltä on tullut useita yhteydenottoja tilusjärjestelytarpeen selvittämiseksi. Viime vuoden lopulla käynnistyivät selvitykset Oulaisten Matkanivan ja Nivalan Haapaperä-Veelannin alueilla.

– Koronatilanteen takia siirtyneitä viljelijöille suunnattuja tiedotustilaisuuksia on tarkoitus jatkaa tänä vuonna. Tilaisuuksien pääpaino on vuonna 2022 Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa, tilusjärjestelypäällikkö Visa Korhonen sanoo.

Mikä tilusjärjestely on?

Tilusjärjestely on maanmittaustoimitus, jolla korjataan ajan kuluessa pirstoutunutta kiinteistörakennetta vastaamaan nykyajan tarpeita. Tilusjärjestelyn tekemisen edellytyksenä on, että sen hyödyt ovat suuremmat kuin kustannukset ja että sillä saadaan olennainen parannus tilusten sijoitukseen. Järjestely voidaan toteuttaa, jos sille on maanomistajien vahva kannatus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusinsinööri Hannu Oja +358 40 067 7159
Tilusjärjestelypäällikkö Visa Korhonen +358 40 069 4373

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Maanomistaja Erkki Hietaharju 0400244064, hietaharju.erkki@gmail.com

Kuvat

Kuvassa peltolohkoaineiston perusteella arvioidut tilusjärjestelymahdollisuudet. Mitä tummempi väri, sitä paremmat edellytykset tilusten järjestelyyn.
Kuvassa peltolohkoaineiston perusteella arvioidut tilusjärjestelymahdollisuudet. Mitä tummempi väri, sitä paremmat edellytykset tilusten järjestelyyn.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme