Kreate Group Oyj

Oulu–Kontiomäki uudet liikennepaikat -hanke siirtyi kolmanteen vaiheeseen – Kreate Rata toteuttaa junien kohtaamispaikat Niskassa ja Utajärvellä

Jaa
Oulu–Kontiomäki uudet liikennepaikat -hankkeen kolmas osuus on käynnistynyt, kun Kreate-konserniin kuuluva Kreate Rata rakentaa uuden pitkien junien kohtaamispaikan Utajärven Niskaan sekä pidentää Utajärven nykyistä liikennepaikkaa. Oulun ja Kontiomäen välinen rataosuus on 166 kilometrin pituinen yksiraiteinen rata, jonka liikennekapasiteettia parannetaan hankkeessa uusilla kohtaamispaikoilla myös Vaalan Liminpurossa ja Paltamon Kuusikkoniemessä. Kreaten osuus ratahankkeesta on 5,2 miljoonaa euroa.
Utajärven nykyinen liikennepaikka etelän suuntaan kuvattuna. Kreate Rata jatkaa liikennepaikan raiteita 350 metrillä. (Kuva: Kreate Rata)
Utajärven nykyinen liikennepaikka etelän suuntaan kuvattuna. Kreate Rata jatkaa liikennepaikan raiteita 350 metrillä. (Kuva: Kreate Rata)

Kreate Radan huhtikuussa alkanut urakka sisältää Niskan uuden liikennepaikan rakentamisen ja Utajärven nykyisen liikennepaikan raiteiden jatkamisen 350 metrillä. Urakkaan kuuluvat myös uusien raiteiden ja vaihteiden vahvavirta- ja sähköratatyöt molemmissa liikennepaikoissa.

Junien kohtaamispaikkojen rakentaminen Oulun ja Kontiomäen yksiraiteisella rataosalla mahdollistaa jopa 925-metristen junien sujuvan ja turvallisen kohtaamisen. Uusia pitkien junien kohtaamispaikkojen myötä rataosuuden välityskyky paranee huomattavasti, kertoo projektipäällikkö Vesa Pakarinen Väylävirastolta.

Rakennusurakalla vastataan myös tavaraliikenteen kasvavaan määrään, josta suurin osa muodostuu teollisuuden kuljetuksista.

Kun Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan toiminta alkaa ensi vuonna, puukuljetukset moninkertaistuvat. Pohjois-Suomelle tärkeän rataosuuden välityskyvyn parantamisella on suuri vaikutus paitsi alueen myös koko Suomen teollisuudelle, kertoo kohteen työpäällikkö Aleksi Romppainen Kreate Radalta.
 
 

Kiireellinen aikataulu kirittää valmistumista 

Hankkeeseen tuo haastavuutta Kemin biotuotetehtaan sanelema tiivis aikataulu. Kreate Radan osalta urakan rakennustyöt valmistuvat Utajärvellä syyskuussa 2022 ja Niskassa marraskuussa 2022.

– Niskan uusi liikennepaikka toteutetaan neitseelliseen maastoon, jossa vielä tällä hetkellä huojuu metsä. Ison osan rakennuskauden parhaimmasta työajasta vie Niskaan rakennettavan esikuormituspenkereen painuma-aika, joka alkaa kesäkuun alussa ja päättyy syyskuussa. Urakkaan kuuluu asennettavaksi myös massiivisia teräsrumpuja, joiden materiaalin saatavuusongelmat lisäävät haastavuutta, Romppainen kuvailee.

– Vahvan rataosaamisen ja tehokkaan kaluston ansiosta pystymme toteuttamaan entistä suurempia ratahankkeita. Oulu–Kontionmäki-ratahanke täydentää hienolla tavalla vilkkaasti alkanutta vuottamme merkittävien ratahankkeiden osaavana toteuttajana, sanoo ratayksikön johtaja Timo Leppänen Kreate Radalta.

Kaikki Oulu–Kontiomäki uudet liikennepaikat -hankkeen kohtaamispaikat valmistuvat ja otetaan käyttöön vuoden 2022 loppuun mennessä. Väyläviraston tilaaman hankkeen budjetti on 23 miljoonaa euroa, josta Kreate Radan osuus on 5,2 miljoonaa euroa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Utajärven nykyinen liikennepaikka etelän suuntaan kuvattuna. Kreate Rata jatkaa liikennepaikan raiteita 350 metrillä. (Kuva: Kreate Rata)
Utajärven nykyinen liikennepaikka etelän suuntaan kuvattuna. Kreate Rata jatkaa liikennepaikan raiteita 350 metrillä. (Kuva: Kreate Rata)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kreate Group Oyj
Kreate Group Oyj
Haarakaari 42
04360 Tuusula

https://kreate.fi/

Kreate Group on Suomen johtavia infrarakentajia. Yhtiö tarjoaa ratkaisuja siltoihin, teihin ja ratoihin, ympäristö- ja pohjarakentamiseen, kiertotalouteen sekä geoteknisiin tarpeisiin. Vaativien kohteiden erikoisosaaja panostaa kokonaisvaltaiseen laatuun ja kustannustehokkuuteen. Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli noin 238 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää yli 400 henkilöä. Kreate Group on listattu Nasdaq Helsinkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kreate Group Oyj

Kreaten siltaurakka Kirkkonummella etenee massiivisia tukiseiniä ja -muureja hyödyntäen – kannen rakentaminen Helsinki–Turku-radan yli käynnistyy huhtikuussa29.3.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Kreate uusii Kirkkonummen kunnan historian suurimmassa siltahankkeessa Kirkkonummentien ylikulkusillan, joka ylittää Helsinki–Turku-radan ja kaksi katua. Ennakoitua kivisemmät pohjaolosuhteet sekä maaston suuret korkeuserot ovat vaatineet rakentajilta useita kookkaita tukiseinä- ja tukimuuriratkaisuja. Sillan kannen rakentaminen vilkkaan junaradan yläpuolella alkaa huhtikuussa.

Neuvottelut Sulkavuoren keskuspuhdistamolla kevytyrittäjinä työskennelleiden ukrainalaisten siirtymisestä työsuhteeseen etenivät3.2.2023 13:12:08 EET | Tiedote

Kreate tiedotti torstaina 2.2. TYL Sulkavuoren tehneen päätöksen kevytyrittäjyyden lopettamisesta Sulkavuoren keskuspuhdistamon hankkeella sekä alihankintayrityksen halukkuudesta palkata kaikki noin 20 kevytyrittäjää työsuhteeseen. Asiaa on käyty läpi perjantaina yhdessä ukrainalaisten kanssa, päätös asiaan saataneen alkuviikosta. Taustalla on Rakennusliiton julkisuuteen nostamat epäilyt, joiden pohjalta Kreate on käynnistänyt laajamittaisen selvitystyön.

Kreaten selvitys Sulkavuoren keskuspuhdistamon hankkeella on edennyt – kevytyrittäjille tarjotaan jatkoa työsuhteessa2.2.2023 17:51:05 EET | Tiedote

Sulkavuoren keskuspuhdistamon hankkeessa pääurakoitsijana toimiva TYL Sulkavuori eli Kreate Oy:n ja Aki Hyrkkönen Oy:n muodostama työyhteenliittymä on Kreaten johdolla selvittänyt Rakennusliiton julkisuuteen nostamia epäilyjä TYL Sulkavuoren alihankintaketjun palkanmaksuun ja kevytyrittäjyyteen liittyen. Lisäksi on aloitettu kaikkien muiden TYL Sulkavuoren alihankintaketjujen ja niihin liittyvien sopimusten kokonaisvaltainen selvitystyö, joka on edelleen käynnissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme