Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Oulun Kivisuolle laaja yksityinen luonnonsuojelualue

Jaa
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on maanomistajan Haukipudas-Onkamon yhteismetsän hakemuksesta perustanut noin 106 hehtaarin suuruisen Yhteismetsän luonnonsuojelualueen, joka sijoittuu Kivisuolle ja Eteläsuolle. Suojelualue on luonnontilaista keidasaapasuota metsäsaarekkeineen ja reunametsineen.

Kivisuon alue kuuluu Pohjois-Pohjanmaan vaihemaakuntakaavan SL-1 -alueeseen. Kivisuon läheisyydessä sijaitseva Eteläsuo muodostaa vesitaloudellisen kokonaisuuden ja täydentää hyvin Kivisuon suojelualuetta. Perustettu luonnonsuojelualue sijaitsee Kiiminki - Yli-Ii -tien länsipuolella, Onkamonselän pohjoispuolella.

Suojelualueen perustamisen mahdollisti Helmi-ohjelman soidensuojelun rahoitus, jonka ansiosta Pohjois-Pohjanmaalla on vuodesta 2020 alkaen joko hankittu valtiolle tai perustettu yksityisiä luonnonsuojelualueita suokohteille noin 5 550 hehtaaria. Sopimuksia maanomistajien tarjousten perusteella on tehty 121 kpl.

Nuuksion kansallispuiston pinta-ala on noin  5600 hehtaaria, joten Pohjois-Pohjanmaalle on uutta suojelupinta-alaa saatu Helmi-rahoituksella Nuuksion kansallispuiston kokoinen pinta-ala.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heikki Aarnipuro, Haukipudas-Onkamon yhteismetsä, p. 0400 364714
Ylitarkastaja Anna Taskila, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 038 032, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Yksikön päällikkö, Eero Melantie, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 038 377, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan järvien happitilanne heikoin rehevissä ja matalissa järvissä17.4.2024 15:56:53 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus selvitti maalis–huhtikuussa 38 järven happitilannetta. Järvet jäätyivät varhain syksyllä ja pitkä jääpeitteinen kausi näkyi erityisesti matalien ja rehevien järvien happitilanteen heikentymisenä. Syvemmissä järvissä hapen määrä vähenee usein pohjaa kohden, koska eri lämpötilassa olevat kerrokset eivät sekoitu. Pitkä jäätalvi näkyi lievästi myös syvempien järvien happipitoisuuksissa. Kuusamossa järvien jäänpaksuus oli maalis-huhtikuussa keskimäärin 0,8 m, Taivalkoskella 0,7 m ja Pudasjärvellä 0,6 metriä. Oulun ja Rokuan järvissä jään paksuus oli 0,6 m ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosalla 0,5 metriä. Talven aikana ELY-keskuksen on ilmoitettu kalakuolemista Sievin Jyringinjärvellä, Vaalan Syväjärvellä ja Oulun Laholaisojassa.

Kasviplanktonin kevätkukinta värjäsi vettä Oulun edustalla merialueella12.4.2024 15:57:19 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus selvitti Oulun edustan merialueelta Kuivasmereltä Taskisenrannasta tehtyä vesistöhaittailmoitusta. Ilmoituksen mukainen ruskea vesi, haju ja verkkojen limoittuminen johtui todennäköisesti kasviplanktonin kevätkukinnasta. Kasviplanktonlevät voivat lisääntyä massoittain jään alla, kun valon määrä lisääntyy ja ravinteita on riittävästi. Kevätkukinta voi värjätä veden ruskeaksi tai punertavaksi ja sotkea verkkoja. Maalis- ja huhtikuun alun näytteissä vedenlaatu oli talviajalle tyypillinen. Pitkästä jäätalvesta huolimatta happitilanne oli syvemmillä alueilla hyvä. Matalaa ranta-aluetta on kuitenkin paljon ja vedenvaihtuvuudeltaan rajoitetuilla alueilla happitilanne on voinut heikentyä, mikä on voinut aiheuttaa hajuja ja kuplimista avannosta. Voimakkain kasviplanktonin kevätkukinta lienee ajoittunut maalis- ja huhtikuun näytteenottojen väliin. Vesinäytteiden ja vedenlaatutulosten osalta täytyy huomioida, että ne kertovat aina näytteenottohetken tilanteen. Vesist

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye