Oulun yliopisto

Oulun tiedetapahtumassa ajetaan kilpaa ja keskustellaan informaatiovaikuttamisesta

Jaa

Kaikilla tieteestä ja tutkimuksesta kiinnostuneilla on tilaisuus tutustua Oulun yliopiston tutkimukseen, kun yliopistossa vietetään Tieteen päiviä ja Tutkijoiden yötä 29.–30.9.

Tieteen päivien valtakunnallinen pääteema on tänä vuonna ”Vapauden rajat”. Oulun Tieteen päivillä vapautta ja sen rajoja pohditaan tutkijoiden ja eri asiantuntijoiden voimin neljässä eri keskustelupaneelissa. Mitkä ovat digiajan kuluttajan mahdollisuudet hallita omaa talouttaan, kuinka vihapuhe ja informaatiovaikuttaminen haastavat sananvapauden, onko luonnonvarojen hyödyntäminen tullut tiensä päähän ja mikä on vapaan tieteen tehtävä ja rooli tässä kaikessa.

Mukana on nimekkäitä vieraita. Keskustelemassa ovat muun muassa Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen, filosofi Tuomas Tahko, Sitran johtaja Mari Pantsar, Bonnier palkittu YLE:n toimittaja Jessikka Aro ja Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala.    

Oma talous- keskustelupaneeli pidetään Linnanmaan kampuksella perjantaina 29.9. klo 11 alkaen luentosalissa L2. Muut kolme paneelia järjestetään lauantaina 30.9. Oulun keskustassa Cafe Antell Pihassa klo 11 alkaen, Kauppurienkatu 7.

Tutkijoiden yö kutsuu kokemaan ja kokeilemaan

Iltatapahtumassa Tutkijoiden yössä perjantaina 29.9. Linnanmaalla klo 17.30–20.30 kaikenikäiset perheen pienimmistä senioreihin pääsevät tutustumaan tieteeseen työpajoissa, näyttelyissä, tiedeluennoilla ja näytöksissä.

Tutkijoiden yössä on tarjolla suuri joukko erilaisia työpajoja. Viime vuoden tapahtumassa suursuosion saaneet Dragsters-kilpa-auton tuunaustyöpaja, robottimaailma kolmimetrisine Teraleon-robotteineen ja luiden tunnistustyöpaja ovat mukana tälläkin kertaa. Illan aikana voi tehdä omin käsin elektroniikkaa, tunnistaa ruoka-ainehuijauksia ja rakentaa antennin, jolla pääsee langattomasti internetiin.

Revontulet ja tähtitaivas avautuvat yleisölle upeissa näytöksissä. Alustuksissa pureudutaan kyberturvallisuuteen ja 100-vuotiaan Suomi-neidon geeniperimään. Luontoillassa yleisö voi kysyä kasveista, linnuista ja hyönteisistä.

Kajaanissa ja Sodankylän geofysiikan observatoriossa järjestetään myös Tutkijoiden yön tapahtumia.

Tiedetapahtumat ovat avoimia kaikille ja kaikenikäisille sekä maksuttomia.

Tutkijoiden yö järjestetään vuosittain yli 250 paikkakunnalla eri puolilla Eurooppaa. Suomessa ohjelmaa on 14 paikkakunnalla. Tapahtuma on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuotta, ja sitä rahoittaa Euroopan komission Marie Skłodowska-Curie-toimet.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita kaikkiin tapahtumiin.

Tieteen päivät

Tutkijoiden yö

Valtakunnallinen Tutkijoiden yö -tapahtumaverkosto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
markkinointisuunnittelija Raisa Juntunen, p. 050 3300 525, raisa.juntunen@oulu.fi
viestintäjohtaja Marja Jokinen, p. 050 5810 264, marja.jokinen@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutta tietoa luonnonmateriaalien hyödyntämisestä jätevesien puhdistamisessa26.9.2018 06:00Tiedote

Pajukosteikolla voidaan lisätä ravinteidenpoistoa jätevesistä myös pohjoisissa olosuhteissa. Lisäravinteiden saanti jätevesistä lisää myös pajujen biomassan tuotantoa. Pajulajikkeiden välillä oli kuitenkin selvästi eroa biomassan tuotannossa. Muun muassa nämä asiat selviävät Oulun yliopiston tutkijoiden toteuttaman ja Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittaman hankkeen ”Metallipitoisten hulevesien ja käsiteltyjen jätevesien puhdistustehokkuuden parantaminen luonnonmateriaaleilla” -loppuraportista.

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen päästölähteitä arktisilla alueilla4.9.2018 13:05Tiedote

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin luontaisia päästölähteitä arktisilla alueilla. Kansainvälisessä tutkimushankkeessa on todettu, että joista ilmakehään vapautuvan hiilen määrä on aiemmin arvioitua suurempi maailman laajimmalla turvealueella Länsi-Siperiassa. Ilmaston lämmetessä sulava ikirouta paljastaa alueella valtavat turvealueet, joihin sitoutunut orgaaninen hiili voi vapautua ilmakehään ja kiihdyttää ilmastonmuutosta.

BizBus yhdistää yliopiston ja yrittäjähenkiset 5. syyskuuta Oulussa29.8.2018 12:02Tiedote

Oulun yliopisto järjestää yrittäjän päivän kunniaksi bussikuljetuksen yliopiston ja Oulun keskustan välille ja viihdyttää matkustajia haastattelemalla menestyneitä suomalaisia yrittäjiä. Bussissa erilaisista taustoista ponnistavat yrittäjät kertovat yllättäviä ja inspiroivia tarinoita siitä, kuinka he päätyivät nykyiseen tilanteeseensa. Bussikuljetus on ilmainen ja kaikille avoin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme