Oulun yliopisto

Oulun tiedetapahtumassa ajetaan kilpaa ja keskustellaan informaatiovaikuttamisesta

Jaa

Kaikilla tieteestä ja tutkimuksesta kiinnostuneilla on tilaisuus tutustua Oulun yliopiston tutkimukseen, kun yliopistossa vietetään Tieteen päiviä ja Tutkijoiden yötä 29.–30.9.

Tieteen päivien valtakunnallinen pääteema on tänä vuonna ”Vapauden rajat”. Oulun Tieteen päivillä vapautta ja sen rajoja pohditaan tutkijoiden ja eri asiantuntijoiden voimin neljässä eri keskustelupaneelissa. Mitkä ovat digiajan kuluttajan mahdollisuudet hallita omaa talouttaan, kuinka vihapuhe ja informaatiovaikuttaminen haastavat sananvapauden, onko luonnonvarojen hyödyntäminen tullut tiensä päähän ja mikä on vapaan tieteen tehtävä ja rooli tässä kaikessa.

Mukana on nimekkäitä vieraita. Keskustelemassa ovat muun muassa Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen, filosofi Tuomas Tahko, Sitran johtaja Mari Pantsar, Bonnier palkittu YLE:n toimittaja Jessikka Aro ja Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala.    

Oma talous- keskustelupaneeli pidetään Linnanmaan kampuksella perjantaina 29.9. klo 11 alkaen luentosalissa L2. Muut kolme paneelia järjestetään lauantaina 30.9. Oulun keskustassa Cafe Antell Pihassa klo 11 alkaen, Kauppurienkatu 7.

Tutkijoiden yö kutsuu kokemaan ja kokeilemaan

Iltatapahtumassa Tutkijoiden yössä perjantaina 29.9. Linnanmaalla klo 17.30–20.30 kaikenikäiset perheen pienimmistä senioreihin pääsevät tutustumaan tieteeseen työpajoissa, näyttelyissä, tiedeluennoilla ja näytöksissä.

Tutkijoiden yössä on tarjolla suuri joukko erilaisia työpajoja. Viime vuoden tapahtumassa suursuosion saaneet Dragsters-kilpa-auton tuunaustyöpaja, robottimaailma kolmimetrisine Teraleon-robotteineen ja luiden tunnistustyöpaja ovat mukana tälläkin kertaa. Illan aikana voi tehdä omin käsin elektroniikkaa, tunnistaa ruoka-ainehuijauksia ja rakentaa antennin, jolla pääsee langattomasti internetiin.

Revontulet ja tähtitaivas avautuvat yleisölle upeissa näytöksissä. Alustuksissa pureudutaan kyberturvallisuuteen ja 100-vuotiaan Suomi-neidon geeniperimään. Luontoillassa yleisö voi kysyä kasveista, linnuista ja hyönteisistä.

Kajaanissa ja Sodankylän geofysiikan observatoriossa järjestetään myös Tutkijoiden yön tapahtumia.

Tiedetapahtumat ovat avoimia kaikille ja kaikenikäisille sekä maksuttomia.

Tutkijoiden yö järjestetään vuosittain yli 250 paikkakunnalla eri puolilla Eurooppaa. Suomessa ohjelmaa on 14 paikkakunnalla. Tapahtuma on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuotta, ja sitä rahoittaa Euroopan komission Marie Skłodowska-Curie-toimet.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita kaikkiin tapahtumiin.

Tieteen päivät

Tutkijoiden yö

Valtakunnallinen Tutkijoiden yö -tapahtumaverkosto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
markkinointisuunnittelija Raisa Juntunen, p. 050 3300 525, raisa.juntunen@oulu.fi
viestintäjohtaja Marja Jokinen, p. 050 5810 264, marja.jokinen@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Nopeat virtaaman muutokset vesivoimaloiden alapuolisissa jokiuomissa lisääntyneet – taustalla tuulivoiman kasvu18.12.2018 08:30Tiedote

Oulun yliopistossa on valmistunut ensimmäinen kattava ja laaja tutkimus vesivoimaloiden säännöstelyn aiheuttamista jokien lyhytaikaisista nopeista virtaaman muutoksista Pohjoismaissa, erityisesti Suomessa ja Norjassa. Tutkimuksessa tehty merkittävin havainto on, että vesivoimaloiden aiheuttamat nopeat virtaaman muutokset voimalapatojen alapuolisissa jokiuomissa ovat huomattavasti lisääntyneet viimeisten kymmenen ja erityisesti muutaman viime vuoden aikana.

Ikiroudan sulaminen uhkaa arktisia kaupunkeja ja teollisuutta12.12.2018 07:15Tiedote

Ilmaston lämmetessä jopa 70 prosenttia pohjoisten ikirouta-alueiden infrastruktuurista sijaitsee riskialueilla, selviää suomalaisten maantieteilijöiden johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa. Ikiroudan sulaminen ja siitä johtuva maaperän vettyminen ja painuminen voivat tutkijoiden mukaan uhata arktisten alueiden kestävää kehitystä ja luonnonvarojen hyödyntämistä tulevina vuosikymmeninä. Riskialueilla asuu kolme neljäsosaa pohjoisen pallonpuoliskon ikirouta-alueiden väestöstä, noin neljä miljoonaa ihmistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme