Oulun yliopisto

Oulun yliopisto lisää merkittävästi syksyn aloituspaikkoja

Jaa

Oulun yliopisto lisää merkittävästi jo syksyn 2020 aloituspaikkamääriä. Yliopiston hallitus päätti 20.5.2020 lisätä sekä kandidaatti- että maisterivaiheen aloituspaikkoja yhteensä 249:llä. Aloituspaikkalisäyksillä Oulun yliopisto ennakoi opetus- ja kulttuuriministeriön vuosille 2021–2024 asettamaa korotusta korkeakoulujen tutkintotavoitteisiin.

Oulun yliopisto lisää merkittävästi syksyn aloituspaikkoja. Kuva: Rami Hanafi
Oulun yliopisto lisää merkittävästi syksyn aloituspaikkoja. Kuva: Rami Hanafi

Korkeakoulujen tutkintotavoitteet ovat nousemassa tuntuvasti vuosille 2021–2024. Meneillään oleva koronakriisi ja sen vaikutukset nuorisotyöttömyyden kasvuun puoltavat aloituspaikkojen lisäämistä jo vuonna 2020. Tavoitteena on turvata yhä useammalle nuorelle väylä korkeakoulutukseen ja aikanaan työmarkkinoille.

”Uudet tutkintotavoitteet mahdollistavat sen, että voimme tässä poikkeuksellisessa tilanteessa tarjota yhä useammalle nuorelle mahdollisuuden aloittaa yliopisto-opinnot. Teemme myös uusia koulutusavauksia, joiden tavoitteena on vahvistaa koulutuksemme vetovoimaa tilanteessa, jossa perinteisiltä rekrytointialueilta tulevien kotimaisten hakijoiden määrä vähenee”, Oulun yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä sanoo.

Oulun yliopiston kevään 2020 valinnoissa kandidaattivalinnan aloituspaikkoihin tehdään 127 paikan lisäys ja maisterivalinnan aloituspaikkoihin 122 paikan lisäys.

Pää- eli kandidaattivalinnoissa eniten lisäystä tulee tietojenkäsittelytieteisiin ja tietoliikennetekniikkaan, kaikkiaan 35. Yli 20 paikan lisäyksen saavat myös tekniikan alat (25), humanistiset ja yhteiskunnalliset alat (24) ja luonnontieteet (23).

Maisterivalinnoissa paikkalisäys painottuu englanninkielisiin maisteriopintoihin. Lisäystä niihin tulee 103 paikkaa. Eniten aloituspaikkoja lisätään tietojenkäsittelytieteisiin ja tietoliikennetekniikkaan, joille tulee kaikkiaan 60 uutta paikkaa. Tekniikan alojen aloituspaikkamääriä lisätään 33:lla ja terveys- ja hyvinvointialojen 10:llä.Suomenkielisiin maisteriopintoihin lisäys on 19 aloituspaikkaa.

Maisterivaiheen lisäysten ja koulutusperäisen maahanmuuton avulla pyritään vastaamaan esimerkiksi ICT-alan osaajapulaan nopeasti.

Oulun yliopiston hallitus teki alun perin vuoden 2020 aloituspaikkoja koskevat päätökset 22.5.2019, jolloin uuden tulossopimuskauden nykyistä korkeammista tutkintotavoitteista ei ollut vielä tietoa.

Uusia avauksia tarjolla ensi kevään yhteishaussa

Oulun yliopistoon perustetaan neljä uutta tutkinto-ohjelmaa ja 10 uutta hakukohdetta. Niihin aukeaa haku kevään 2021 yhteishaussa. Uudet avaukset painottuvat työvoimaa ja osaajia tarvitseville aloille, kuten tietojenkäsittelytieteisiin ja tietoliikennetekniikkaan sekä terveys- ja hyvinvointialoille.

Valtaosa uusista tutkinto-ohjelmista on englanninkielisiä, mutta myös suomenkieliset hakijat voivat hakea niihin.Esimerkiksi monialaisella Business Analytics -tutkinto-ohjelmalla vastataan syntyneeseen osaajatarpeeseen tietojenkäsittelytieteissä, tietotekniikassa ja kauppatieteissä. Terveysalalle perustetaan ajankohtainen maisteriohjelma Epidemiology and Biomedical Data Science.

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikkaan perustetaan tohtorikoulutuksen tutkinto-ohjelma, joka on luonteva jatko rakennus- ja yhdyskuntatekniikan DI-koulutukselle ja vahvistaa alan tutkimusosaamista Oulun yliopistossa.

Oulun yliopisto on lisännyt mahdollisuuksia hakeutua opintoihin myös avoimen yliopiston kautta. Väylätarjontaa laajennetaan ja kehitetään lisäämällä avoimen yliopiston väylät geotieteiden tutkinto-ohjelmaan sekä tietojenkäsittelytieteen, lääketieteen tekniikan, prosessi- ja ympäristötekniikan, terveyshallintotieteen, hoitotieteen sekä terveystieteiden opettajan maisteriohjelmiin.

Avoimen yliopiston väylien avulla voidaan joustavoittaa hakeutumista yliopistoon sekä tarjota mahdollisuus niille hakijoille, jotka eivät tule valituksi ylioppilastodistuksella tai valintakokeella tai jotka ovat vasta toisen asteen tai alemman korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen löytäneet itseään kiinnostavan opiskelualan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Vesa-Matti Sarenius, koulutuspalvelut, p. 050 3506815, vesa-matti.sarenius@oulu.fi

Kuvat

Oulun yliopisto lisää merkittävästi syksyn aloituspaikkoja. Kuva: Rami Hanafi
Oulun yliopisto lisää merkittävästi syksyn aloituspaikkoja. Kuva: Rami Hanafi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sukusiitos lyhentää varpusten elinikää ja poikasten määrää riippumatta lintuyhteisön koosta tai elinympäristöstä26.6.2020 07:30:00 EESTTiedote

Sukusiitos lyhentää erittäin voimakkaasti villien varpusten elinikää ja niiden aikuisikään selviävien poikasten määrää. Sukusiitoksen vaikutukset olivat samanlaisissa kaikissa lintuyhteisöissä riippumatta niiden erilaisista elinympäristöistä tai populaatioiden koosta, todettiin uudessa suomalais-norjalaisessa tutkimuksessa. Tulos on luonnonsuojelun kannalta merkittävä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme