Oulun yliopisto

Oulun yliopisto tuo Pyhäjärven mukaan eurooppalaisten rakennemuutosalueiden kilpailukykyä edistävään hankkeeseen

Jaa
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti on mukana Interreg Europe -ohjelman rahoittamassa projektissa, jonka avulla tuotetaan eurooppalaisten rakennemuutosalueiden yritysten kilpailukykyä tukevia uusia ratkaisuja. Suomessa kohdealueeksi on valittu Pyhäjärvi. Pyhäsalmen kaivoksen lopettaminen Pyhäjärvellä on merkittävä haaste alueen mikro- ja pk-yritysten toiminnalle, ja siksi hankkeessa etsitään yritystoimintaa ja työllisyyttä tukevia ratkaisuja.

Kansainvälinen yhdeksän alueen yhteishanke FOUNDATION (Building Regional Resilience to Industrial Structural Changes) pyrkii vahvistamaan pienten ja keskisuurten yritysten kilpailukykyä rakennemuutosalueilla kehittämällä aluepolitiikan välineitä ja alueellista selviytymiskyvykkyyttä eli resilienssiä. Projektia koordinoi Cork Institute of Technology Irlannista ja mukana on vahva kumppaniverkosto kahdeksasta Euroopan maasta. Suomen lisäksi hankekumppaneita on mukana Iso-Britanniasta, Liettuasta, Puolasta, Unkarista, Italiasta, Espanjasta ja Itävallasta. Nelivuotinen projekti alkaa 1.8.2019. Projektin kokonaisbudjetti on 1,86 M€.

Oulun yliopisto toimii yhdessä ja Pohjois-Pohjanmaan liiton valtuutuksella kehittäen rakennerahasto-ohjelmia huomioimaan pienten ja keskisuurten yritysten tarpeet, ja näin vahvistamaan yritysten kilpailukykyä alueellisista vahvuuksista lähtien. Yhteistyössä alueen yritysten ja alueen yritysrajapinnan toimijoiden kanssa vaihdetaan kokemuksia erityyppisistä rakennemuutosalueille soveltuvista ratkaisuista muiden hankkeessa olevien eurooppalaisten verrokkialueiden kanssa. Toimenpiteet kohdistuvat mukana oleville, perifeerisille alueille, joilla on tapahtumassa merkittävä ennakoitu rakennemuutos. Tavoitteena on estää rakennemuutoksen kielteisiä vaikutuksia ja vahvistaa myönteistä kehitystä.

Interreg Europe -ohjelmalla tuetaan viranomaisten ja julkisten toimijoiden yhteistyötä aluekehityksen vaikuttavuuden tehostamisessa. Ohjelma tarjoaa Euroopan mittakaavassa yhteistyömahdollisuuden vaihtaa kokemuksia ja näkemyksiä aluekehityksen ja julkisten politiikkaohjelmien toimivuudesta. Tämä tarjoaa mahdollisuuksia eurooppalaisten alueiden omalle strategiselle kehittämistyölle ja eri alueille sopiville ratkaisuille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Katariina Ala-Rämi, Kerttu Saalasti Instituutti, katariina.ala-rami@oulu.fi, puh. 050 350 9471
Tutkimusjohtaja, dosentti Ossi Kotavaara, Kerttu Saalasti Instituutti, Oulun yliopisto, ossi.kotavaara@oulu.fi, puh. 0294 487 852
Johtaja, professori Matti Muhos, Kerttu Saalasti Instituutti, Oulun yliopisto, matti.muhos@oulu.fi, puh. 0400 407 590

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye