Oulun yliopisto

Oulun yliopisto tuo Pyhäjärven mukaan eurooppalaisten rakennemuutosalueiden kilpailukykyä edistävään hankkeeseen

Jaa

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti on mukana Interreg Europe -ohjelman rahoittamassa projektissa, jonka avulla tuotetaan eurooppalaisten rakennemuutosalueiden yritysten kilpailukykyä tukevia uusia ratkaisuja. Suomessa kohdealueeksi on valittu Pyhäjärvi. Pyhäsalmen kaivoksen lopettaminen Pyhäjärvellä on merkittävä haaste alueen mikro- ja pk-yritysten toiminnalle, ja siksi hankkeessa etsitään yritystoimintaa ja työllisyyttä tukevia ratkaisuja.

Kansainvälinen yhdeksän alueen yhteishanke FOUNDATION (Building Regional Resilience to Industrial Structural Changes) pyrkii vahvistamaan pienten ja keskisuurten yritysten kilpailukykyä rakennemuutosalueilla kehittämällä aluepolitiikan välineitä ja alueellista selviytymiskyvykkyyttä eli resilienssiä. Projektia koordinoi Cork Institute of Technology Irlannista ja mukana on vahva kumppaniverkosto kahdeksasta Euroopan maasta. Suomen lisäksi hankekumppaneita on mukana Iso-Britanniasta, Liettuasta, Puolasta, Unkarista, Italiasta, Espanjasta ja Itävallasta. Nelivuotinen projekti alkaa 1.8.2019. Projektin kokonaisbudjetti on 1,86 M€.

Oulun yliopisto toimii yhdessä ja Pohjois-Pohjanmaan liiton valtuutuksella kehittäen rakennerahasto-ohjelmia huomioimaan pienten ja keskisuurten yritysten tarpeet, ja näin vahvistamaan yritysten kilpailukykyä alueellisista vahvuuksista lähtien. Yhteistyössä alueen yritysten ja alueen yritysrajapinnan toimijoiden kanssa vaihdetaan kokemuksia erityyppisistä rakennemuutosalueille soveltuvista ratkaisuista muiden hankkeessa olevien eurooppalaisten verrokkialueiden kanssa. Toimenpiteet kohdistuvat mukana oleville, perifeerisille alueille, joilla on tapahtumassa merkittävä ennakoitu rakennemuutos. Tavoitteena on estää rakennemuutoksen kielteisiä vaikutuksia ja vahvistaa myönteistä kehitystä.

Interreg Europe -ohjelmalla tuetaan viranomaisten ja julkisten toimijoiden yhteistyötä aluekehityksen vaikuttavuuden tehostamisessa. Ohjelma tarjoaa Euroopan mittakaavassa yhteistyömahdollisuuden vaihtaa kokemuksia ja näkemyksiä aluekehityksen ja julkisten politiikkaohjelmien toimivuudesta. Tämä tarjoaa mahdollisuuksia eurooppalaisten alueiden omalle strategiselle kehittämistyölle ja eri alueille sopiville ratkaisuille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Katariina Ala-Rämi, Kerttu Saalasti Instituutti, katariina.ala-rami@oulu.fi, puh. 050 350 9471
Tutkimusjohtaja, dosentti Ossi Kotavaara, Kerttu Saalasti Instituutti, Oulun yliopisto, ossi.kotavaara@oulu.fi, puh. 0294 487 852
Johtaja, professori Matti Muhos, Kerttu Saalasti Instituutti, Oulun yliopisto, matti.muhos@oulu.fi, puh. 0400 407 590

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Valuma-alueen ominaisuudet vaikuttavat vesikasvien esiintymiseen järvissä15.11.2019 10:30:00 EETTiedote

Maalla kasvavat kasvit käyttävät yhteyttämiseen ilman hiilidioksidia. Vesikasvien yhteyttäminen riippuu hiilidioksidin lisäksi bikarbonaatista, koska vesistöjen hiilidioksidipitoisuudet ovat luontaisesti alhaiset. Uusi Science-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa maailmanlaajuisesti, että vesikasvien määrä kasvaa järvissä, joiden bikarbonaattipitoisuudet ovat korkeat. Bikarbonaattipitoisuuteen vaikuttavat järven valuma-alueen kivilajit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme