Oulun yliopisto

Oulun yliopisto vahvistaa merkittävästi arktista tutkimustaan – haussa viisi huippututkijaa

Jaa
Pohjoisiin arktisiin alueisiin liittyvät globaalimuutokset koetaan nyt erittäin ajankohtaisiksi maailman eri maissa. Oulun yliopisto haluaa vastata arktisia alueita koskeviin haasteisiin vahvistamalla merkittävästi niihin liittyvää tutkimusta. Parhaillaan haetaan maailmanlaajuisella haulla viittä uutta jo ansioitunutta tai lupaavaa tutkijaa uuteen Oulun yliopiston Arctic Interactions (ArcI) -tutkimusohjelmaan.

”Oulun yliopistossa on jo varsin laajasti ja pitkään tehty arktisiin alueisiin liittyvää tutkimusta eri tieteenaloilla. Viiden uuden tutkijan kautta haluamme täydentää ja vahvistaa jo olemassa olevaa asiantuntemusta ja osaamista. Lisäksi haluamme uudella ArcI-tutkimusohjelmalla ja uusilla tutkijoilla koota yhteen hieman hajallaan tehtävää tutkimustyötä”, sanoo Oulun yliopiston tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi.

Hänen mukaansa arktisiin alueisiin liittyvät kysymykset ovat monimutkaisia ja koskevat mm. luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ihmistoimintaa herkillä alueilla. ”Kysymysten monimutkaisuuden takia tarvitaan monitieteistä tutkimusta niiden ratkaisemiseen.”

Uuden ArcI-tutkimusohjelman taustalla on Suomen korkeakoulupoliittinen tavoite ohjata yliopistoja profiloitumaan omille vahvuusalueilleen. ArcI-ohjelma on siksi saanut Suomen Akatemian kautta kolmen miljoonan euron rahoituksen. Oulun yliopisto rahoittaa ohjelmaa vastaavalla summalla. Ohjelmasta on varauduttu rahoittamaan viiden uuden nyt haettavan tutkijan lisäksi heidän tutkimusryhmiensä työtä.

Tutkimuksen pääteemoina ympäristö ja luonnonvarat

”Pyrimme haulla löytämään korkeatasoisia, kiinnostuneita ja innostuneita ihmisiä yliopistoomme täydentämään tunnistettuja puutteitamme”, kuvaa ArcI-tutkimusohjelman johtaja, professori Björn Klöve Oulun yliopistosta. Ohjelman piirissä Oulun yliopistossa työskentelee jo 30 eri tieteenalojen professoria ja johtavaa tutkijaa tutkimusryhmineen.

Monitieteisen ArcI-tutkimusohjelman tavoitteena Klöven mukaan on lisätä tietoa ja ymmärrystä arktisista kysymyksistä ja lieventää globaalimuutoksen vaikutuksia arktisilla alueilla. Tutkimuksen pääteemoja ovat globaalimuutos ja pohjoiset ympäristöt, ihminen-ympäristö -vuorovaikutus sekä kestävät järjestelmät, luonnonvarojen käyttö ja kehittäminen.

Teemojen pohjalta uusia tutkijoita haetaan mm. biodiversiteetin ja ekosysteemien, maaperän ja hydrologian, kulttuurihistorian ja perinnetiedon, luonnonvarojen hallinnan sekä arktisen arkkitehtuurin ja ympäristöön sopeutumisen tutkimukseen.

Oulun yliopiston roolia kansainvälisellä arktisen tutkimuksen kentällä osaltaan kuvaa, että se on Arktisen yliopiston (UArctic) perustajajäsen ja koordinoi parhaillaan sen verkostoja. Arktiseen yliopistoon kuuluu 188 yliopistoa sekä tutkimus- ja koulutuslaitosta kahdeksasta arktisesta maasta sekä Euroopasta ja Aasiasta. Arktisen yliopiston tutkimusrehtorina toimii parhaillaan professori Arja Rautio Oulusta.

Oulun yliopiston arktisen tutkimuksen vahvistaminen aloitettiin viime vuonna, kun Ouluun rekrytoitiin UArcticin tieteellinen johtaja, professori Jeffrey Welker Anchoragen yliopistosta Alaskasta. Hän arvioi, että Oulun näkyvä panostus arktiseen tutkimukseen herättää laajasti huomiota Pohjoismaissa ja arktisilla alueilla. ”Tämä nostaa Oulun yliopiston arktisen tutkimuksen eturintamaan koko pohjoisessa tutkimusyhteisössä ja on askel kohti nousua yhdeksi johtavaksi alan tutkimuskeskukseksi maailmassa”, Welker toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 5800


Professori Björn Klöve, ArcI-ohjelma, Oulun yliopisto, puh. 040 5944 514


Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye