Oulun yliopisto

Oulun yliopisto yhteistyöhön seitsemän eurooppalaisen yliopiston kanssa – tavoitteina liikkuvuus ja osallisuus

Jaa

Kahdeksan eurooppalaisen yliopiston edustajat allekirjoittivat 5. helmikuuta 2020 Rotterdamin Erasmus-yliopistossa tehtävänannon uudelle eurooppalaiselle yhteistyöyliopistolle UNICille (The European University of Post-Industrial Cities). Bilbaon, Bochumin, Corkin, Istanbulin, Liègen, Oulun, Rotterdamin ja Zagrebin yliopistot ovat asettaneet tavoitteeksi lisätä liikkuvuutta ja osallisuutta monimuotoisissa yhteiskunnissa.

UNICin allekirjoitustilaisus Rotterdamissa keskiviikkona. Oulun yliopiston allekirjoittajana oli kehitysjohtaja Charlotta Collén (vasemmalla). Kuva: Arie Kers
UNICin allekirjoitustilaisus Rotterdamissa keskiviikkona. Oulun yliopiston allekirjoittajana oli kehitysjohtaja Charlotta Collén (vasemmalla). Kuva: Arie Kers

Kaupungit kaikkialla Euroopassa kohtaavat samoja yhteiskunnallisia haasteita, kun teollinen tuotanto vaihtuu palvelupohjaiseen talouteen. Näihin haasteisiin kuuluvat esimerkiksi nuorisotyöttömyys, teknologisen kehityksen vaikutukset, siirtyminen uusiutuviin energialähteisiin ja uudenlaiset terveyshaasteet.

”Yhteistyö on erinomainen mahdollisuus sekä meille että suomalaiselle ja eurooppalaiselle korkeakoulutukselle. Verkoston tehtävät sopivat hyvin yhteen Oulun yliopiston vahvuuksien ja strategian kanssa”, sanoo rehtori Jouko Niinimäki.

”Oulun yliopisto tunnetaan yhteiskunnallisesta vaikuttavuudestaan ja tieteen ja eri toimijoiden tuomisesta yhteen. Oulun alueen nopea toipuminen aiemmasta rakennemuutoksesta on huomattu laajalti. Verkoston muiden yliopistojen kanssa haluamme olla yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edelläkävijöitä.”

Tieto monimuotoistuu yhdessä väestön kanssa

Eurooppalaiset kaupungit ovat sosioekonomisesti ja sosiokulttuurisesti monimuotoisia. Yliopistojen ja ympäröivän yhteisön moninaisuus edellyttää innovatiivisempia, saavutettavia ja osallistavia tutkimus-, opetus- ja oppimismuotoja, jotka vastaavat eri väestöryhmien tarpeisiin.

Monimuotoinen tieto ja asiantuntemus tuottavat uusia lähestymistapoja ja parhaita käytäntöjä ja auttavat eurooppalaista korkea-asteen koulutusta reagoimaan Euroopan muuttuvaan väestörakenteeseen.

”UNIC on hieno mahdollisuus kehittää opiskelijakeskeistä oppimista ja vahvistaa opintojen kansainvälisyyttä fyysisellä ja virtuaalisella liikkuvuudella. UNICin tavoite vahvistaa haastepohjaista oppimisotetta ja kytkeä yhteiskunnallinen vaikuttaminen opetukseen voi luoda jotain ainutlaatuista”, toteaa koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä, joka on johtanut yhteistyön valmistelua Oulun yliopistossa.

Opiskelijat aktiivisesti mukana

Rotterdamin Erasmus-yliopiston johtama UNIC-ehdotus on kehitetty tiiviissä yhteistyössä yliopistojen opiskelijoiden kanssa.

”Opiskelijat ovat olleet alusta pitäen yhteyksissä eri kanavissa”, kertoo valmistelussa mukana ollut Jonna Hyttinen Oulun yliopiston ylioppilaskunnasta.

”Tulevaisuudessa opiskelijat saavat vielä tasa-arvoisemmat mahdollisuudet liikkuvuuteen ja hyvät valmiudet muuttuvaan työelämään.”

UNIC on pitkäaikainen allianssi, jolla on kolme tehtävää:

1. Yliopistojen välinen kampus antaa opiskelijoille, henkilöstölle ja tutkijoille/opettajille mahdollisuuden liikkua esteettä: opiskella, kouluttaa, opettaa, tehdä tutkimusta, työskennellä tai jakaa palveluita UNICissa riippumatta sosioekonomisesta tai kulttuurisesta taustasta.

2. Superdiversity Academy lisää osaamista ja tukee yliopistoja ottamaan vastaan opiskelijoita ja henkilökuntaa kaikenlaisista taustoista.

3. CityLabs-kohtaamispaikat mahdollistavat tiedonvaihdon ja yhteiskehittelyn kaupunkien ja eri sidosryhmien kanssa.

UNIC-hankehakemus toimitetaan myöhemmin tässä kuussa Euroopan komission European Universities Initiative -hakuun, jolla tuetaan eurooppalaisen korkeakoulualueen syntymistä.

UNICin yliopistot:

Bilbao, University of Deusto, Espanja

Bochum, Ruhr University Bochum, Saksa

Cork, University College Cork, Irlanti

Istanbul, Koç University, Turkki

Liège, University of Liège, Belgia

Oulu, Oulun yliopisto, Suomi

Rotterdam, Erasmus University Rotterdam, Alankomaat

Zagreb, University of Zagreb, Kroatia

Lisätietoja:

Oulun yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä, puh. 0294 484981, Helka-Liisa.Hentila@oulu.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

UNICin allekirjoitustilaisus Rotterdamissa keskiviikkona. Oulun yliopiston allekirjoittajana oli kehitysjohtaja Charlotta Collén (vasemmalla). Kuva: Arie Kers
UNICin allekirjoitustilaisus Rotterdamissa keskiviikkona. Oulun yliopiston allekirjoittajana oli kehitysjohtaja Charlotta Collén (vasemmalla). Kuva: Arie Kers
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tutkijat: Mikro- ja yksinyrittäjät tarvitsevat nopeasti suoraa tukea ja neuvontaa26.3.2020 15:07:33 EETTiedote

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne koskee taloudellisesti kriittisimmin mikroyrityksiä (alle 10 henkilöä), erityisesti yksinyrittäjiä. Kaikista Suomen yrittäjistä 69% on yksinyrittäjiä. Yksinyrittäjien yleisin yritysmuoto on toiminimi, joka jää mm. Business Finlandin tarjoaman kriisirahoituksen ulkopuolelle. Hallitus on myös reagoinut yksinyrittäjien ja toiminimien tilanteeseen edistämällä yrittäjien työttömyysturvaa. Sen toimeenpano täytyy tehdä mahdollisimman nopeasti ja lisäksi tarvitaan mikroyrityksille suunnattua suoraa tukea konkurssiaallon välttämiseksi, toteavat Oulun yliopiston Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTREn tutkijat.

Uusi professuuri vahvistaa Oulun yliopiston osaamista ajoneuvoalalla25.3.2020 13:00:00 EETTiedote

Oulun yliopiston kauppakorkeakouluun on perustettu autoalan liiketoiminnan professuuri, jonka tavoitteena on kehittää autoalan liiketoimintaa, vastata tulevaisuuden haasteisiin tutkimuksen avulla sekä edistää alan yliopistollista koulutusta. Uusi tehtävä täydentää hyvin Oulun yliopiston eri tiedekunnissa olevaa ajoneuvoalan laaja-alaista osaamista. Professuurin kautta tiivistetään myös vuoropuhelua ja yhteistyötä autoalan kansallisten ja kansainvälisten verkostojen kanssa.

Virtuaalisena järjestetty 6G Summit oli menestys23.3.2020 13:01:29 EETUutinen

Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimusohjelma järjesti viime viikolla ison 6G-konferenssin. Viime vuonna tapahtuma oli maailman ensimmäinen ja olosuhteiden vuoksi tänä vuonna maailman ensimmäinen virtuaalisesti pidetty. Tilanteet muuttuivat järjestelyiden osalta päivittäin viimeisen reilun viikon aikana. Kokonaan tapahtumaa ei kuitenkaan kuopattu vaan se päätettiin pika-aikataululla tehdä täysin verkossa tapahtuvaksi. Tämä sai kiitosta osallistuneilta yrityksiltä ja etenkin tutkijoilta. Yli 100 tutkijaa sai nyt esiteltyä ja julkaistua tutkimuspaperinsa konferenssissa. Perustutkimus ja yritysten valmistautuminen 2030-luvun teknologioiden kehittämiseen ei pysähtynyt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme