Oulun yliopisto

Oulun yliopiston ensimmäinen arktinen strategia luo alueelle kestävää kehitystä

Jaa
Oulun yliopisto on luonut arktisen strategian, jonka julkistamistilaisuus pidetään tiistaina 24.1. kello 14-16.15 Tellus Stagella Linnanmaan kampuksella. Tilaisuuden avaa tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi. Strategiasta ja sen tavoitteista kertoo professori, johtaja Arja Rautio Oulun yliopiston Thule-instituutista.

Arktinen alue on muutosten kourissa, sillä mm. ilmastonmuutos, globalisaatio, digitalisaatio, väestörakenteen muutokset ja kaupungistuminen vaikuttavat arktisen alueen kehitykseen. Nämä megatrendit aiheuttavat haasteita ja uhkia, mutta tarjoavat myös mahdollisuuksia näillä alueilla asuville.

Oulun yliopiston arktisen strategian tavoitteena on alueen kestävä kehitys siten, ettei luonnonvarojen hyödyntäminen, lisääntynyt taloudellinen intressi esim. turismissa, kalastuksessa, metsätaloudessa, energian tuotannossa ja kaivosteollisuudessa vaikuta haitallisesti alueella asuvien ihmisten elinkeinojen harjoittamiseen ja kulttuuriin. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan kaikkien sektorien välistä yhteistyötä sekä poikkitieteellistä tutkimusta ja koulutusta. Oulun yliopiston arktinen strategia vastaa arktisen alueen haasteisiin ja mahdollisuuksiin luomalla kestävää arktista tietoyhteiskuntaa.

Oulun yliopiston arktista strategiaa on ollut luomassa koko yliopistoyhteisö ja palautetta on kerätty useilta yhteistyötahoilta, kuten Saamelaiskäräjiltä, Lapin yliopistolta ja Helsingin yliopistolta.

Median edustajat ovat tervetulleita strategian julkistamistilaisuuteen.

 

Ohjelma


14.00 – 14.30 Tilaisuuden avaus

  • Tutkimusvararehtori Taina Pihlajaniemi, Oulun yliopisto
  • Arktisen strategian pääpiirteet ja tavoitteet, professori, johtaja Arja Rautio, Thule-instituutti, Oulun yliopisto

14.30 – 15.00 Saamelaisalueen koulutuskeskuksen puheenvuoro

15.00 – 16.00 Paneeli:  ”Miksi yhteistyö tutkimusinstituuttien, yhteiskunnan ja muiden sidosryhmien kanssa on tarpeellista?”
Moderaattorina tutkimusjohtaja Jussi Paakkari, Kvantum-instituutti, Oulun yliopisto

Jokaisella panelistilla on 3-5 min aloituspuheenvuoro

  • Suomen Ympäristökeskus, Satu-Maaria Karjalainen
  • Luonnonvarakeskus, Katri Kärkkäinen
  • Oulun kaupunki, Mirja Vehkaperä
  • Pohjois-Pohjanmaan liitto, Hanna Honkamäkilä
  • Yliopistotutkija, Arctic Five Chair Mervi Heikkinen, SCOPE-keskus, Oulun yliopisto

16.00 – 16.15 Loppuyhteenveto

Lisätietoja:

Professori, johtaja Arja Rautio, Oulun yliopiston Thule-instituutti, 040 585 5776, arja.rautio@oulu.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uupumuksen hallintaan tarkoitettua terveyssovellusta testataan MS-potilailla17.3.2023 08:02:43 EET | Tiedote

Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala ovat aloittaneet pilottitutkimuksen, jossa testataan uupumuksen hallintaan tarkoitettua digitaalista terveyssovellusta multippeliskleroosia eli MS-tautia sairastavilla potilailla. Tavoitteena on tarjota potilaille omahoidon työkalu, jonka avulla he voivat hallita paremmin omaa jaksamistaan. Tutkimus on osa Sitran rahoittamaa digitaalisten terapiaratkaisujen ohjelmaa. Osallistujat käyttävät sovellusta kaksi kuukautta ja raportoivat samalla kokemuksistaan.

Uusi kansainvälinen maisterikoulutus etsii innovatiivisia ratkaisuja jälkiteollisiin kaupunkeihin15.3.2023 10:28:51 EET | Tiedote

Oulun yliopistossa on tarjolla uusi kansainvälinen maisteriohjelma ”Redesigning the Post-Industrial City” (RePIC), jonka tavoitteena on vastata jälkiteollisten kaupunkien ja niiden asukkaiden haasteisiin. Kyseessä on ensimmäinen yhteistutkinto-ohjelma, joka on kehitetty yhdessä Eurooppa-yliopisto UNICin kanssa. Valmistuttuaan opiskelijat voivat toimia esimerkiksi kaupunkisuunnittelijoina ja -johtajina. Hakuaika koulutukseen alkaa 15.3.

Pienet yritykset tarvitsevat osaamista riskienhallinnassa ja johtamisessa – entinen huippujääkiekkoilija Lasse Kukkonen kouluttaa yrittäjiä rakentamaan kestävää tiimiä14.3.2023 09:46:25 EET | Tiedote

Riskienhallinta- ja johtamisosaaminen ovat keskeisiä yritysten liiketoimintaan vaikuttavia tekijöitä. Epävarmuus- ja häiriötilanteissa yritykset tarvitsevat resilienssiä eli muutoskykyä, joka auttaa niitä selviytymään. Huippujääkiekkoilija, valmennusyrittäjä ja Kärppien kehitysjohtaja Lasse Kukkonen luotsaa yrittäjiä menestyvän tiimin johtamiseen Oulu yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin koordinoiman Ketterän muutoskyvykkyyden valmennusohjelman työpajassa Kuusamossa 23.3.

Tutkimuksen mukaan kotien sisäympäristössä on tapahtunut myönteisiä muutoksia – Tupakansavulle, radonille ja hajusteille altistutaan entistä vähemmän14.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Oulun yliopiston toteuttaman valtakunnallisen Asuinympäristön laatu, terveys ja turvallisuus -kyselyn (ALTTI 2022) alustavien tulosten mukaan viimeisen 15 vuoden aikana asuinympäristössämme on tapahtunut myönteisiä muutoksia. Esimerkiksi pienempi osa vastaajista raportoi tupakoinnista sisätiloissa ja tietoisuus asunnon radonpitoisuuksista on lisääntynyt. Alustavia tuloksia esitellään ensi kertaa Sisäilmastoseminaarissa 14.3.2023 alan ammattilaisille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme