Oulun yliopisto

Oulun yliopiston henkilöstön hyvinvointi Suomen yliopistojen kärkeä

Jaa

Oulun yliopiston henkilöstön arvio omasta hyvinvoinnistaan on parantunut vuodesta 2015 lähtien. Oulun yliopisto asettuu Suomen yliopistojen kaikkien hyvinvointitekijöiden kokonaisvertailussa toiseksi.

Yliopistotyöntekijöiden työkykyä ja siihen yhteydessä olevia tekijöitä kartoitetaan joka toinen vuosi toteutettavalla valtakunnallisella hyvinvointikyselyllä. Tänä syksynä kyselyyn osallistui valtakunnallisesti kaikkiaan lähes 20 000 yliopistojen työntekijää, joten vastaajamääränsä ansiosta kysely antaa varsin kattavan kuvan koko yliopistosektorin työkyvystä ja sen kehityksestä.

Oulun yliopiston työntekijöiden kokemus omasta hyvinvoinnistaan on kehittynyt myönteiseen suuntaan jo neljän kyselyn ajan. Koettu hyvinvointi on parantunut myös korona-aikana, vaikka jaksoon on liittynyt paljon epävarmuutta ja kuormittaviakin muutoksia työn tekemisen tavoissa.

Asteikolla 1–10 Oulun yliopiston henkilöstön työkyvylleen antama keskiarvo on 8,15, kun yliopistojen keskiarvo on 7,98. Myös Oulun yliopiston kaikkien vastausten kokonaisindeksi asteikolla 1–5 on 3,89, kun kaikkien yliopistojen kokonaisindeksi on 3,81.

”Erityisesti professoriemme kokemus omasta hyvinvoinnistaan on vahva, ja he arvioivat oman työkykynsä vielä muuta henkilöstöä positiivisemmaksi keskiarvolla 8,38. Yksittäisten työkykytekijöiden arvosanat ovat lisäksi huomattavasti yliopistojen kokonaisindeksiä positiivisemmat. Teemme pitkäjänteistä kehittämistyötä työntekijöiden hyvinvoinnin eteen, ja se näkyy selvästi. Vaikka tulokset eri yksiköiden välillä vaihtelevatkin, tulos kertoo, että kokonaisuutena henkilöstö kokee hyvinvointinsa ja työkykynsä kehittyvän hyvään suuntaan. Tästä on hyvä jatkaa”, iloitsee henkilöstöjohtaja Jarmo Okkonen.

Oulun yliopiston henkilöstö piti vahvimpina osa-alueina työtyytyväisyyttä, työhön käytettäviä voimavaroja, omaa osaamistaan ja lähiesimiestyötä. Eniten työntekijöiden jaksamista heikentävät työn henkinen kuormittavuus, työmäärä ja muutokset.

Hyvinvointikyselyyn vastasi Oulun yliopistosta 2216 työntekijää, mikä on 67,7 prosenttia henkilöstöstä. Kysely on toteutettu yliopistojen, Eezy Flow Oy:n ja työeläkevakuutusyhtiö Varman yhteistyönä.

Lisätietoja medialle:

Henkilöstöjohtaja Jarmo Okkonen, jarmo.okkonen@oulu.fi, puh. 0294 484150

Varman uutinen valtakunnallisesta kyselystä 

Tietoa uramahdollisuuksista Oulun yliopistossa 

Avoimet työtehtävät Oulun yliopistossa 

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Kiljuhanhen ekologia, suojelu ja paluumahdollisuudet Suomeen sekä biologin elämäntyö harvinaiseksi väitöskirjaksi21.1.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Äärimmäisen uhanalaisen kiljuhanhen pesintää ei ole Suomessa varmistettu vuoden 1995 jälkeen, mutta tuoreen väitöskirjan mukaan lajin palaaminen on mahdollista. Suomessa kiljuhanhia on edelleen levähtänyt säännöllisesti keväisin muuttomatkoillaan ja 50 vuoden tauon jälkeen myös parina viime syksynä, Oulun seudulla. Harvinaisessa väitöskirjassa kiteytyy 1980-luvun alussa alkanut kiljuhanhien tutkimusura.

Aivoterveyden tutkimus ja yhteistyö tiivistyy Pohjois-Suomessa – Oulu Brain & Mind aloitti toimintansa20.1.2022 06:20:00 EET | Tiedote

Kansallisen neurokeskuksen Oulu Brain & Mind -alueverkoston toiminta on käynnistynyt Oulussa. Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan perustaman verkoston keskeisimpänä tavoitteena on lisätä yhteistyötä yliopisto-, sairaala- ja yritysmaailmojen välillä sekä tuoda tunnetuksi pohjoissuomalaista neurologian alan tutkimusta. Työtä tehdään rakentamalla tutkijoiden, yritysten ja muiden toimijoiden verkostoa niin alueellisesti kuin kansallisestikin.

Uusin teknologia ja tutkimustieto ratkovat kaivosten ympäristövaikutuksia20.1.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Metalleja tarvitaan kasvavassa määrin muun muassa vihreän teknologian, kuten akkuteollisuuden käyttöön. Samanaikaisesti kotimaisen kaivostoiminnan vaikutuksiin suhtaudutaan yleensä kriittisesti, sillä kaivoksista syntyy valtavia määriä jätettä ja kaivoksilla on laajamittaista vaikutusta vesistöihin sekä ympäröivän yhteiskunnan muuhun toimintaan. Oulun yliopiston tutkijat katsovat, että ristiriitaiseen asetelmaan on löydettävissä ratkaisuja muun muassa uusimman teknologian avulla. Myös vanhoista kaivoskiistoista ja aikaisemmista energiasiirtymistä voidaan ottaa oppia.

Harvinaiset geenimuutokset voivat lisätä lievään sepelvaltimotautiin liittyvän äkkikuoleman riskiä18.1.2022 06:10:00 EET | Tiedote

Pitkälle edennyt sepelvaltimotauti ja siihen usein liittyvä sydänlihaksen liikakasvu on yleisin sydänperäisen äkkikuoleman aiheuttaja. Joissain tapauksissa äkkikuoleman taustalta löytyy kuitenkin vain lieväasteinen sepelvaltimotauti yhdessä sydämen liikakasvun kanssa. Tutkimuksen mukaan tietyt harvinaiset geenimuutokset voivat lisätä lievää sepelvaltimotautia sairastavan potilaan riskiä vaarallisille rytmihäiriöille ja äkkikuolemalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme