Oulun yliopisto

Oulun yliopiston käyttöön uusi lohkoketjuverkko

Jaa
Oulun yliopisto ja Joisto Group Oy ovat yhteistyössä toteuttaneet ainutlaatuisen hybridilohkoketjuverkon. Lohkoketjuverkko on nyt otettu täyteen tuotanto- ja tutkimuskäyttöön.

Avoimet ja julkiset lohkoketjut ovat äärimmäisen luotettavia mutta monesti taloudellisesti tehottomia ja kaupallisesti vaikeita hyödyntää. Niiden energiankulutus on usein suhteeton saavutettavaan etuun nähden. Yksityisten ja kutsunvaraisten lohkoketjujen vahvuus on juuri niiden kustannustehokkuus, kehittämisen nopeus sekä energiaystävällisyys. Toisaalta ne kärsivät luottamusongelmasta luonteensa takia.

Hybridiverkon perusidea on yksinkertainen. Sen tarkoituksena on ratkaista avoimen ja julkisen sekä yksityisen ja luvanvaraisen lohkoketjuteknologioiden välillä vallitseva ristiriita. Joiston Groupin rakentaman hybridiverkon tarkoitus on lisätä lohkoketjuverkossa toteutettavien tapahtumien luotettavuutta ilman, että energiankulutus ja kustannukset kasvavat olennaisesti.

Tutkimus- ja opetuskäyttöön otettavan verkon mahdollisuuksia hyödynnetään jo kaupallisesti Joiston oman päätuotteen arkistointiohjelmistoon tallennettujen tietomassojen integriteetin varmistamiseen. Jatkuvasti lisääntyvää epäluottamusta digitaalisessa muodossa olevien aineistojen todenmukaisuutta kohtaan pystytään olennaisesti vähentämään vahvistamalla arkistointitapahtumat lohkoketjuvarmenteella, joka synnyttää lisäksi aikaleiman tapahtumalle. Näin saavutetaan kiistaton todistusvoima arkistoidun tiedon tapahtumaketjun muuttumattomuudesta.

Oulun yliopiston rooli on toimia verkossa institutionaalisena varmentajapartnerina, joka vahvistaa verkossa tapahtuvia tapahtumia. Tutkijoita kiinnostaa mahdollisuus päästä tekemään jatkotutkimusta verkon avaamien mahdollisuuksien osalta ja käyttää sitä erilaisten lohkoketjutoteutusten testaamisessa.

”Näemme tässä yhteistyössä mielenkiintoisia mahdollisuuksia kehittää tutkimus- ja opetustoimintaamme lohkoketjuteknologioiden parissa. Verkon toteutuskonsepti mahdollistaa aidossa globaalissa tuotantoympäristössä tapahtuvan kehitys-, tutkimus- ja testaustoiminnan”, kertoo lohkoketjututkija Lauri Lovén.

”Tulemme järjestämään yhdessä Joiston kanssa sarjan perehdytys- ja opetussessioita tutkijoillemme sekä opiskelijoille. Ensimmäinen yleinen tutustumistapahtuma aiheeseen on nyt pian tässä vuoden alussa ja sitä tulee seuraamaan kolmen tapahtuman sarja. Näiden tilaisuuksien avulla pyrimme tarjoamaan tutkijoille ja opiskelijoille mahdollisuuden luoda uusia ajatuksia ja innovaatioita verkon käytölle. Olemme jo nyt saaneet tutkijoiden tiedusteluita, milloin järjestelmä on käytettävissä tutkimusprojekteihin”, täydentää SmartCampus-hankkeen projektipäällikkö Risto Jurva.

”Kehittämämme toteutuskonsepti, joka pohjautuu Hyperledger Fabric -teknologiaan yhdistää avoimen ja julkisen lohkoketjuteknologian sekä yksityisen ja luvanvaraisen lohkoketjuteknologian parhaita puolia. Tutkimme parhaillaan myös sen patentointia. Joiston innovaatio on liittää verkon ylläpitoon niin sanottuja institutionaalisia partnereita kuten Oulun yliopisto, jotka omalla toiminnallaan vahvistavat verkon tapahtumien luotettavuuden. Olemme valtavan innostuneita alkaneesta yhteistyöstä ja sen avaamista kehitysmahdollisuuksista. Vaikka verkon alkuvaiheen kaupallinen hyödyntäminen tulee perustumaan yhtiömme arkistointituotteen kehittämiseen, tulevaisuudessa näemme verkon voivan toimia alustana kaikille toimijoille, joilla on tarve saada kustannus- ja energiatehokas lohkoketjuvarmenne tapahtumilleen erittäin korkealla luottamustasolla”, Joisto Group Oy:n CTO Jani Partanen kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Risto Jurva +358504701351, risto.jurva@oulu.fi


Joisto Group Oy, toimitusjohtaja Tommi Hänninen, +358 40 900 5115, tommi.hanninen@joisto.com


Joisto Group Oy, CTO Jani Partanen, +358 40 900 5109, jani.partanen@joisto.com

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye