Oulun yliopisto

Oulun yliopiston Tutkijoiden yössä tunnistetaan ruokahuijauksia ja ihastellaan tähtitaivasta

Jaa

Oulun yliopistossa Linnanmaalla järjestetään kaikille tieteestä kiinnostuneille avoin tiedetapahtuma Tutkijoiden yö perjantaina 29.9. klo 17.30–20.30. Kaikenikäiset perheen pienimmistä senioreihin pääsevät tutustumaan tieteeseen työpajoissa, näyttelyissä, tiedeluennoilla ja näytöksissä.

Tutkijoiden yössä on tarjolla suuri joukko erilaisia työpajoja. Viime vuoden tapahtumassa suursuosion saaneet Dragsters-kilpa-auton tuunaustyöpaja, robottimaailma kolmimetrisine Teraleon-robotteineen ja luiden tunnistustyöpaja ovat mukana tälläkin kertaa. Illan aikana voi tehdä omin käsin elektroniikkaa, tunnistaa ruoka-ainehuijauksia ja rakentaa antennin, jolla pääsee langattomasti internetiin.

Miltä kuulostaa tiedepitchaus? Team FutuRenan tutkija Susanna Kaisto kertoo muutamassa minuutissa, miten 3D-tulostuksen avulla voidaan tehdä toimivia minimunuaisia. Tiimi kilpailee HelsinkiChallenge-tiedekilpailun finaalissa lokakuussa. Lapsen kielen tutkijat tuovat paikalle elävän Lukukoiran ja Lukukissan, joille voi lukea tarinoita. Yliopiston Tiedekirjasto Pegasus järjestää geokätköilyä, näyttelyn kielletyistä kirjoista ja mahdollisuuden askarrella vanhoista kirjoista jotakin täysin uutta.

Revontulet ja tähtitaivas avautuvat yleisölle upeissa näytöksissä. Alustuksissa pureudutaan kyberturvallisuuteen ja 100-vuotiaan Suomi-neidon geeniperimään. Luontoillassa yleisö voi kysyä asiantuntijoilta kasveista, linnuista ja hyönteisistä. Luontoiltaan voi tuoda mukanaan kuvan, mutta elävät näytteet pyydetään jättämään luontoon.

Yleisöä viihdyttävät loppuillasta Pihlajapihalla Tulikukka-ryhmän Tulishow ja Heads up -bändi. Sateen sattuessa bändi esiintyy sisällä. Koko tapahtuman juonnosta vastaa Yle Oulun toimittaja Päivi Annala.

Kajaanissa ja Sodankylän geofysiikan observatoriossa järjestetään myös Tutkijoiden yön tapahtumia.

Tutkijoiden yön ohjelmaan osallistuu kymmeniä tutkijoita Oulun yliopistosta. Mukana ovat lisäksi Museo- ja tiedekeskus Luuppi/Tietomaa, Suomen ympäristökeskus SYKE ja VTT.

Tiedetapahtumat ovat avoimia kaikille ja kaikenikäisille sekä maksuttomia.

Tutkijoiden yö järjestetään vuosittain samana iltana yli 250 paikkakunnalla eri puolilla Eurooppaa. Suomessa ohjelmaa on 14 paikkakunnalla. Mukana järjestäjinä on yliopistoja, muita tutkimuslaitoksia ja tieteen tunnetuksi tekemisen parissa työskenteleviä tahoja. Tapahtuma on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuotta, ja sitä rahoittaa Euroopan komission Marie Skłodowska-Curie-toimet.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita kaikkiin tapahtumiin. Sisäänkäynti R-ovi, Erkki Koiso-Kanttilan katu.

Tutkijoiden yön ohjelma Oulussa: http://www.oulu.fi/yliopisto/tutkijoidenyo2017

Valtakunnallinen Tutkijoiden yö -tapahtumaverkosto: http://www.tutkijoidenyo.fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

markkinointisuunnittelija Raisa Juntunen, p. 050 3300 525, raisa.juntunen@oulu.fi
viestintäjohtaja Marja Jokinen, p. 050 5810 264, marja.jokinen@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Seksuaalinen häirintä yleistä alakouluikäisten kesken10.2.2018 02:02Tiedote

Lasten välinen seksuaalinen häirintä on yleistä. Se voi olla näkyvää, mutta myös hienovaraista ja sitä voi esiintyä sekä tyttöjen ja poikien keskinäisissä että sukupuolten välisissä suhteissa. Häirintä kietoutuu usein kaveruuteen, seurustelunomaisiin suhteisiin tai tyttönä tai poikana olemisen paineisiin. Lasten vertaissuhteissa tapahtuvaa häirintää ei ole helppo tunnistaa, sillä se on usein voimallinen sekoitus jännitystä ja jäynää tai hauskuutta ja harmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme