Oulun yliopiston tutkimus esillä arktisen öljyntorjunnan konferenssissa

Jaa

Arktisen öljyntorjunnan konferenssi kokoaa Ouluun 200 alan asiantuntijaa 7.–8.3.2018. Myös Oulun yliopiston tutkimus on esillä konferenssissa.

Suomen ympäristökeskus järjestää 7. maaliskuuta Oulun edustalla kansainvälisen arktisen öljyntorjuntaharjoituksen. Kuvitteellisessa tilanteessa öljytankkerista on päässyt mereen 2000–3000 tonnia raskasta polttoöljyä. SYKE on välittänyt öljyntorjuntahälytyksen Arktisen neuvoston jäsenmaille ja pohjoismaihin sekä pyytänyt paikan päälle öljyntorjunta-aluksia ja kansainvälistä apua Ruotsista.

Samalla, kun merellä torjutaan tämän kuvitteellisen öljypäästön leviämistä, järjestetään Oulussa 7.–8.3.2018 kansainvälinen konferenssi, joka kokoaa yhteen 200 arktisen öljyntorjunnan ja sen haasteiden asiantuntijaa. Myös Oulun yliopisto on esillä konferenssissa.

Oulun yliopiston teknillisessä tiedekunnassa arktiseen öljyntorjuntaan liittyviä kysymyksiä tutkitaan kolmessa eri tutkimusryhmässä. Esimerkiksi Ympäristö- ja kemian tekniikan tutkimusyksikössä on selvitetty öljyn leviämisen mallintamista virtauslaskennan avulla jäisissä olosuhteissa, kun taas Kuitu- ja partikkelitekniikan tutkimusryhmässä on perehdytty uusien selluloosapohjaisten superabsorbenttien käyttömahdollisuuksiin öljypäästöjen torjunnassa. Tutkijatohtori Ossi Laitinen tulee esittelemään konferenssissa tällä saralla saavutettuja tuloksia.

Älykäs karttasovellus kehitteillä

Energia- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmä koordinoi kansainvälistä APP4SEA – Arctic prepardness platform for oil spills and environmental accidents -hanketta, joka rahoitetaan Euroopan unionin Northern Periphery and Arctic 2014–2020 -ohjelmasta. Hanke osuu suoraan konferenssin ytimeen: sen tarkoituksena on parantaa öljypäästöjen torjuntaa arktisilla alueilla ja lisätä tietämystä niihin liittyvistä riskeistä.

Hankkeessa kehitetään älykäs karttasovellus, joka parantaa öljyntorjunnasta vastaavien viranomaisten toimintaa öljypäästöjen sattuessa ja lisää alueen ihmisten tietämystä niistä. Sovellukseen kerätään tiedot olemassa olevasta öljyntorjuntakalustosta ja muusta infrasta, laivaliikennedata sekä tiedot öljynporausalueista, sää- ja merivirtaustiedot sekä tieto lintujen ja merieliöiden levinneisyysalueista.

Kansallisilla viranomaisilla on jo käytössä vastaavanlaisia operatiivisia järjestelmiä, jotka auttavat heitä toimimaan oikein öljypäästöjen tapahduttua. Uusi sovellus kattaa kuitenkin maantieteellisesti paljon laajemman alueen. Jos ja kun öljypäästö jossain tapahtuu, karttasovelluksesta löytyy heti tieto siitä, mistä apua kannattaa alueelle lähettää, minne päästö sää- ja merivirtojen myötä leviää, onko se suuntaamassa alueelle, jossa on vaarassa erityisen paljon eläinkuntaa ym.

Samalla hankkeessa tullaan kartoittamaan ja arvioimaan sitä, millainen valmius arktisilla alueilla ylipäänsä on öljyntorjuntaan ja miten sitä tulisi parantaa, jotta mahdollisten onnettomuuksien sattuessa pahimmilta tuhoilta voitaisiin välttyä. Öljypäästöjen riski pohjoisilla merillä on kasvamassa, kun ilmastonmuutoksen myötä arktisen alueen öljy- ja kaasuvarantojen hyödyntäminen kiinnostaa yhä enemmän ja kun Aasian ja Euroopan välinen meriliikenne on lisääntymässä Koillisväylällä jääpeitteen vähetessä.

Hankkeessa tapahtuvaa tutkimusta esitellään konferenssissa usean esityksen voimin. Esimerkiksi Nina O’Hanlon Environmental Research Institutesta Skotlannista käsittelee esityksessään arktisten alueiden linnuston alttiutta öljypäästöille, kun taas Norjan meteorologisen laitoksen Knut-Frode Dagestad esittelee open source -pohjaista öljyn virtausmallia. Victor Pavlov Oulun yliopiston Energia- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmästä esittelee APP4SEA-hankkeen erityistavoitteita esityksessään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

APP4SEA-hanke, hankkeen esitysten pitäjien ja Oulun yliopiston tutkijoiden haastattelut:
projektipäällikkö Niko Hänninen, puh. 040 704 5512, niko.hanninen@oulu.fi

viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091, tiina.pistokoski@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tekoälystä uusia mahdollisuuksia lääketieteen kuvantamiseen16.10.2018 15:58Tiedote

Tekoälyn mahdollisuuksista lääketieteellisessä kuvantamisessa saadaan pian uutta tietoa, kun lääkäreistä, fyysikoista ja matemaatikoista koostuva monialainen tutkimusryhmä pureutuu aiheeseen Oulun yliopiston professori Miika Niemisen johdolla. Tavoitteena on luoda tekoälyyn perustuvaa diagnostiikkaa, joka on nykyiseen verrattuna nopeampaa, tarkempaa ja kustannustehokkaampaa. Hankkeelle on myönnetty yli puolen miljoonan euron rahoitus Tulevaisuuden tekijät -ohjelmasta.

Uutta tietoa luonnonmateriaalien hyödyntämisestä jätevesien puhdistamisessa26.9.2018 06:00Tiedote

Pajukosteikolla voidaan lisätä ravinteidenpoistoa jätevesistä myös pohjoisissa olosuhteissa. Lisäravinteiden saanti jätevesistä lisää myös pajujen biomassan tuotantoa. Pajulajikkeiden välillä oli kuitenkin selvästi eroa biomassan tuotannossa. Muun muassa nämä asiat selviävät Oulun yliopiston tutkijoiden toteuttaman ja Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittaman hankkeen ”Metallipitoisten hulevesien ja käsiteltyjen jätevesien puhdistustehokkuuden parantaminen luonnonmateriaaleilla” -loppuraportista.

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen päästölähteitä arktisilla alueilla4.9.2018 13:05Tiedote

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin luontaisia päästölähteitä arktisilla alueilla. Kansainvälisessä tutkimushankkeessa on todettu, että joista ilmakehään vapautuvan hiilen määrä on aiemmin arvioitua suurempi maailman laajimmalla turvealueella Länsi-Siperiassa. Ilmaston lämmetessä sulava ikirouta paljastaa alueella valtavat turvealueet, joihin sitoutunut orgaaninen hiili voi vapautua ilmakehään ja kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme