Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa kehitetään älykkäitä keinorustoja

Jaa

Nivelrustovaurioihin ei ole tällä hetkellä saatavilla parantavaa hoitoa, vaan nykyisten hoitojen tarkoitus on lähinnä lievittää vaurioista johtuvaa kipua. Tutkijat uskovat pystyvänsä kehittämään menetelmän, jolla ruston rakenne korjaantuu ja toiminta palautuu.

Tutkimuskuva-analyysia
Tutkimuskuva-analyysia

-Kehitämme menetelmää, jolla voimme sensoreiden avulla ohjata rustokudoksen paranemista ulkoapäin, ja tässä hyödynnämme niin sanottuja toiminnallisia nanomateriaaleja, akatemiatutkija Gabriela Lorite ja professori Krisztian Kordas kertovat.

Oulun yliopiston mikroelektroniikan tutkimusyksikkö (MIC) ja lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikkö (MIPT) ovat saaneet noin miljoonan euron rahoituksen EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta. Tavoitteena on kehittää nanoteknologiaa hyödyntäviä keinotekoisia soluväliainemateriaaleja nivelten rustovaurioiden hoitoon. Hankkeen uskotaan tuovan apua 242 miljoonalle nivelrikkopotilaalle maailmanlaajuisesti. RESTORE-hankkeessa on mukana 10 eurooppalaista kumppania kahdeksasta eri maasta. Kolmivuotisen hankkeen kokonaisrahoitus on yhteensä 5,5 miljoonaa euroa.

Vaikka nanomateriaaleja on laajalti käytetty elektroniikan ja materiaalitieteen aloilla, niiden hyödyntäminen solubiologian ja regeneratiivisen lääketieteen tutkimuksessa on vielä melko uutta.

-Olemme työskennelleet pietsosähköisten materiaalien ja niiden sovellusten parissa jo vuosia, mutta uuden rahoituksen myötä olemme vahvasti mukana viemässä nanoteknologiaa myös osaksi tulevaisuuden lääketiedettä, dosentti Jari Juuti iloitsee.

Professori Simo Saarakkala tutkimusryhmineen kehittää parhaillaan uusia menetelmiä varhaisvaiheen nivelrikon diagnostiikkaan ja taudin etenemisen ennustamiseen. Saarakkalan mukaan tämä hanke täydentää tutkimusta oivallisesti, sillä se tuo ratkaisuja jo vaurioituneen kudoksen korjaamiseksi.

-Kehittämämme MAKNEE-prototyyppi on osoittautunut tehokkaaksi polven tilan arvioimisessa ja RESTORE-hanke mahdollistaa konseptin laajentamista edelleen, Slush 2018 -kisassa tutkimusryhmän edustajana menestynyt Jérôme Thevenot täydentää.

Avainsanat

Kuvat

Tutkimuskuva-analyysia
Tutkimuskuva-analyysia
Lataa
Tutkimusryhmä (vasemmalta oikealle): Dr. Jérôme Thevenot, Dr. Jaakko Palosaari, Prof. Simo Saarakkala, Dr. Lauriane Janssen, Dr. Gabriela Lorite, Prof. Krisztian Kordas, MSc. Topias Järvinen and Docent Jari Juuti.
Tutkimusryhmä (vasemmalta oikealle): Dr. Jérôme Thevenot, Dr. Jaakko Palosaari, Prof. Simo Saarakkala, Dr. Lauriane Janssen, Dr. Gabriela Lorite, Prof. Krisztian Kordas, MSc. Topias Järvinen and Docent Jari Juuti.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopisto tuo Pyhäjärven mukaan eurooppalaisten rakennemuutosalueiden kilpailukykyä edistävään hankkeeseen15.8.2019 09:07:16 EESTTiedote

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti on mukana Interreg Europe -ohjelman rahoittamassa projektissa, jonka avulla tuotetaan eurooppalaisten rakennemuutosalueiden yritysten kilpailukykyä tukevia uusia ratkaisuja. Suomessa kohdealueeksi on valittu Pyhäjärvi. Pyhäsalmen kaivoksen lopettaminen Pyhäjärvellä on merkittävä haaste alueen mikro- ja pk-yritysten toiminnalle, ja siksi hankkeessa etsitään yritystoimintaa ja työllisyyttä tukevia ratkaisuja.

Kestävän maatalous- ja elintarviketuotannon kansainväliset asiantuntijat koolla Oulussa 8.-9. elokuuta2.8.2019 10:05:16 EESTTiedote

Ensimmäistä kertaa Euroopassa pidettävä kansainvälinen maatalousinnovaatioiden konferenssi IAIC 2019 (International Agriculture Innovation Conference) kokoaa yhteen alan tutkijoita, yrityksiä ja päättäjiä. Oulun yliopistossa pidettävän konferenssin pääteemoja ovat maatalouden innovaatiot, kestävä maatalous sekä maatalous liiketoimintana ja yrittäjyytenä. Ajankohtaisena erityisaiheena on esillä ilmastonmuutoksen vaikutus maataloustuotantoon ja sen ratkaisumahdollisuudet. Kansainväliset vieraat tekevät lisäksi maistelumatkan maakuntaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme