Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Oulunkylän keskustaan haetaan ratkaisua asuntojen, liiketilojen ja palveluiden lisäämiseksi

Jaa

Helsingin kaupungin tavoitteena on kehittää Oulunkylän keskustaa nykyistä tiiviimmäksi ja monipuolisemmaksi keskusta-alueeksi. Kulmakivi Ky hakee kaupungilta alueelle kehittämisvarausta. Alustavissa suunnitelmissa vanha ostoskeskus purettaisiin ja tilalle keskustakortteleihin rakennettaisiin uusia asuntoja, uusia liiketiloja ja uudet tilat kirjastolle, nuorisopalveluille ja työväenopistolle. Alueelle tarvitaan tulevaisuudessa nykyistä suurempi perhekeskus ja terveys- ja hyvinvointikeskus, jolle on alustavasti mietitty kahta vaihtoehtoista paikkaa. Suunnitelmista on tehty luonnoksia, jota voi kommentoida Kerrokantasi –verkkopalvelussa 28.11. asti.

Oulunkylässä Liikekeskus Ogeli syyskuussa 2021. Kuva: Milla Palkoaho.
Oulunkylässä Liikekeskus Ogeli syyskuussa 2021. Kuva: Milla Palkoaho.

Oulukylän keskusta on raideliikenteen solmukohdassa, jossa junarata ja tuleva Raide-Jokeri kohtaavat. Täydennysrakentamista on luontevaa ja kestävää toteuttaa raideliikenteen varrella ja asemien ympäristöissä. Tärkeitä lähtökohtia suunnittelussa ovat mm. laadukas kaupunkikuva ja kaupunkitila, sujuvat liikkumisen reitit ja kaupungin hiilineutraalisuus-tavoitteet.

Kulmakivi Ky hakee omasta ja Oulunkylän Liikekeskus Ogelin nykyisten osakkaiden puolesta kaupungilta Oulunkylän alueelle kehittämisvarausta, eli etuoikeutta kaupungin omistamien alueiden suunnitteluun ja kehittämiseen yhteistyössä kaupungin kanssa. Aloite on lähtenyt Liikekeskus Ogelin tarpeesta uudistaa liiketilat ajanmukaisiksi.

Kulmakivi Ky esittää alustavissa suunnitelmissa ratkaisuksi vanhan ostoskeskuksen purkamista. Tilalle keskustakortteleihin rakennettaisiin uusia asuntoja, kivijalkaliiketiloja ja uudet tilat kirjastolle, nuorisopalveluille ja työväenopistolle. Alueelle tarvitaan lisäksi nykyistä suurempi perhekeskus ja terveys- ja hyvinvointikeskus. Suunnitelmissa esitetään perhekeskusta ja terveys- ja hyvinvointikeskusta tai vaihtoehtoisesti asuntoja ja liiketiloja osittain Mäkitorpan leikkipuistoon hiekkakentän paikalle. Hiljattain rakennettu leikkialue säilyisi uuden rakentamisen vieressä. Lisäksi esitetään asuntoja ja liiketiloja Tapio Rautavaaran puiston paikalle ja viihtyisää aukiota vanhan aseman eteen, jonne Veikko Myllerin Kulkurin Uni -veistos siirrettäisiin. Rakentaminen pienentäisi Oulunkylän keskustan puistoalueita, mutta toisi alueelle lisää asukkaita ja parempia palveluita.

Asukkailta ja osallisilta kaivataan mielipiteitä suunnitelmista verkkokyselyssä 28.11. asti

Asukkailla ja osallisilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun ja esittää mielipiteensä Oulunkylän keskustan tavoitteista ja alustavista suunnitelmista Kerrokantasi-verkkokyselyssä 28.11. asti osoitteessa: kerrokantasi.hel.fi

Suunnitelmista järjestetään verkkoasukastilaisuus torstaina 11.11. kello 17–18.30, jossa suunnitelmat esitellään ja niistä voi kysyä ja keskustella. Verkkotapahtuman osallistumisohjeet ja liittymislinkki lisätään sivulle: hel.fi/asukastilaisuudet

Miten suunnittelu ja varaus etenevät?

Päätöksen kehittämisvarauksesta palautteen pohjalta tekevät kaupunkiympäristölautakunta ja kaupunginhallitus. Jos varaus myönnetään Kulmakivi Ky:lle kumppaneineen, hanke esittelee seuraavassa vaiheessa tarkempia suunnitelmia ja niistä pyydetään asukkaiden ja osallisten mielipiteitä. Alueen asemakaavat muutetaan tämän jälkeen.

Hankkeen tavoitteena on, että alueen uusi asemakaava olisi lainvoimainen 2023–24, jolloin rakentaminen voisi käynnistyä vuonna 2024–25. Hankkeen toteutuessa olisi tarkoitus edetä rakentamisessa ripeästi ja limittäin, jotta palvelut voivat jatkua alueella rakentamisen aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilkka Aaltonen
tiimipäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit
puh. 09 310 36441
ilkka.aaltonen@hel.fi

Kuvat

Oulunkylässä Liikekeskus Ogeli syyskuussa 2021. Kuva: Milla Palkoaho.
Oulunkylässä Liikekeskus Ogeli syyskuussa 2021. Kuva: Milla Palkoaho.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 25.11.202125.11.2021 19:07:12 EET | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 25.11.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 9.12.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/ Korjattu oikea kokouspäivä 9.12.2021.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 18.11.202118.11.2021 18:14:34 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 18.11.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 2.12.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme