Ouluun avataan D-asema
Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö ja Oulun seurakunnat avaavat Oulun Tuiraan kansalaistoiminnan keskuksen. D-asema on katutason kynnyksetön kohtaamispaikka, joka torjuu yksinäisyyttä, tarjoaa vaikuttamisen ja toiminnan mahdollisuuksia sekä vahvistaa alueen yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Yhteisöosaajien rekrytointi käynnistyy huhtikuun aikana, ja toiminta alkaa ennen kesää.

Tuira on Oulun kaupunginosista väestörakenteeltaan monimuotoisin. Seudulla on sekä omakotiasutusta ja vanhoja arvostettuja työväenasuntoja että runsaasti vuokra-asuntoja. Suomen Kotiseutuliitto nimesi vajaan kahden kilometrin päässä Oulun ydinkeskustasta sijaitsevan Tuiran vuonna 2019 vuoden kaupunginosaksi muun muassa sen eläväisyyden ja maantieteellisen risteyskohtasijainnin vuoksi.
”Tuira on erityinen ja asukkailleen rakas, ja täällä on paljon aktiivista toimintaa. Mutta diakoniatyön näkökulmasta aukeaa myös toinen todellisuus: Tuirassa on enemmän työttömyyttä ja yksin asuvia ihmisiä kuin muualla Oulussa, eikä esimerkiksi nykyisen diakoniatyön resurssit riitä tarttumaan riittävästi ihmisten yksinäisyyden, ulkopuolisuuden ja toimettomuuden kokemuksiin”, sanoo Tuiran kirkkoherra Niilo Pesonen.
”D-asema sijoittuu Tuiraan Merikoskenkadulle, mutta ei ole vain tuiralaisia varten. Liikenneyhteyksien solmukohdassa sen on tarkoitus palvella koko Oulua”, Pesonen painottaa.
Ihmiset tekevät toiminnan
Diakonissalaitos pyörittää Helsingissä kolmea D-asemaa, joista saadut opit otetaan Oulussa käyttöön. Jokainen D-asema on alueensa ihmisten näköinen.
”D-tunnus keskuksen nimessä edustaa diakonian lisäksi dialogia, diversiteettiä ja demokratiaa. D-asemat ovat kaikkien kaupunkilaisten diagnoosivapaita tiloja, joissa erilaiset ihmiset kohtaavat ja saavat kokemuksia pystyvyydestään. Syntyy juuri heidän ja alueen tarpeista lähtevää moninaista toimintaa”, kertoo D-asemien toimintaa johtava tuottaja Saija Karjala Diakonissalaitokselta.
Käytännössä toiminta voi olla esimerkiksi yhteisöllistä ruuanlaittoa ja ruokailua, retkiä, hävikkiruokajakelua ja vapaata yhdessäoloa. D-asemilla myös valmennetaan ryhmiä yhteisöpedagogiikan keinoin, ja sinne jalkautuu muun muassa kaupungin ja seurakuntien työntekijöitä.
D-asema Tuiraa rahoittavat käynnistysvaiheessa Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö ja Oulun seurakunnat.
”Tuntuu hyvältä käynnistää Ouluun oma D-asema juuri näin diakonian 150-vuotisjuhlavuonna”, Niilo Pesonen sanoo.
”On todella hienoa, että pääsemme yhdessä oululaisten kanssa rakentamaan juuri oululaisten kaupunkilaisten näköistä D-asemaa”, Karjala sanoo.
Nyt tarvitaan yhteisöosaajia
Oulun D-aseman kolmihenkisen työryhmän rekrytointi käynnistyy huhtikuun aikana. ”Etsimme kansalaistoiminnan ja yhteisöjen rakentamisen moniosaajia”, sanoo Saija Karjala.
”Kaikki tekeminen D-asemilla pohjaa yhdenvertaiseen vuorovaikutukseen työntekijöiden ja kaupunkilaisten välillä, joten vahvat vuorovaikutustaidot, avoin mieli ja kyky tuottaa luovia, mutkattomia ratkaisuja ovat avainasemassa. Sopivia koulutustaustoja ovat esimerkiksi toimintaterapeutin, yhteisöpedagogin, diakoniatyöntekijän, yhteiskuntatieteiden, luovien tai humanististen alojen tutkinnot", Karjala kertoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kansalaistoiminnan tuottaja Saija Karjala, saija.karjala@hdl.fi, 050 563 1711
Kirkkoherra Niilo Pesonen, niilo.pesonen@evl.fi, 044 316 1584
Median yhteydenotot myös: viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Diakonissalaitoksen vastuullisuusraportti 2021: Vastuullisuus on osa strategiaamme3.5.2022 10:19:13 EEST | Tiedote
Vastuullisuus on kiinteä osa 155-vuotiaan Diakonissalaitoksen toimintaa. Se lähtee arvoistamme ja toimintamme tarkoituksesta. Vuonna 2021 otimme tärkeän askeleen eteenpäin, kun vastuullisuudesta tuli osa konsernin uutta strategiaa.
Anne Hammad: Paperittomat ja yhdenvertaisuus22.4.2022 13:17:00 EEST | Blogi
Seitsemän vuotta sitten Suomessa tehtiin kiireellä päätöksiä rajojen sulkemiseksi ja turvapaikanhakijoiden suuren määrän ehkäisemiseksi. Turvapaikanhakijoiden tilannetta vaikeutettiin merkittävästi kiristämällä ulkomaalaislakia ja lopettamalla siitä esimerkiksi humanitäärisen suojelun perusteet. Nyt tilannetta yritetään korjata sekä sisäministeriön johdolla että kansalaisaloitteella, ja kaikki tämä on tärkeää. Jokainen yritys parantaa epäinhimilliseksi käynyttä tilannetta on askel eteenpäin.
Diakonissalaitoksen toimintakertomus 2021 - Strategian kirkastamisen vuosi13.4.2022 08:00:21 EEST | Tiedote
Vuosi 2021 oli Diakonissalaitokselle yhteisen kehittämisen ja uuden strategian laatimisen aikaa. Niin sote-alan toimintaympäristön muutokset kuin konsernin nopea kasvu loivat tarpeen terävöittää Diakonissalaitoksen roolia yhteiskunnassa.
Diakonissalaitoksen liiketoiminnan johtaminen ja kehittäminen uudistuvat 5.4.2022 09:19:22 EEST | Tiedote
Diakonissalaitos on yhteiskunnallinen yritys, joka tuottaa monipuolisia sosiaali- ja terveyspalveluja erityisryhmien tarpeisiin valtakunnallisesti. Diakonissalaitokseen kuuluva Rinnekoti ja säätiön omistamat Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy yhdistyvät yhden liiketoimintajohdon alle 1.4.2022 alkaen.
Kiertolaiselämästä ihmisoikeustoimijoiksi – Kondurin kahdeksanhenkisen romaniperheen elämäntehtävä on edistää romanien ihmisoikeuksia Ukrainassa1.4.2022 14:30:28 EEST | Tiedote
Ukrainalaiset ihmisoikeusaktivistit Zola ja Yulia Kondur vierailevat Suomessa ja ovat tavattavissa haastatteluja varten 5.-10.4. Koko Kondurin perhe on omistanut elämänsä syrjityn romanivähemmistön oikeuksien puolustamiseen. Yulia Kondur on erityisesti romaninaisten ja -tyttöjen oikeuksien edistämisen uranuurtaja Ukrainassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme