Oulun yliopisto

Ouluun rakennetaan ainutlaatuinen lääketieteellisen kuvantamisen testilaboratorio

Jaa
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu perustavat lääketieteellisen kuvantamisen opetus- ja testilaboratorion. Suomessa ainutlaatuinen testausympäristö tarjoaa alan tutkijoille ja yrityksille monipuoliset mahdollisuudet testata ja kehittää uusia laitteita ja kuvantamismenetelmiä.

Opetus-, tutkimus-, kehitys-, innovaatio-ja testaustoimintaan tarkoitettu laboratorio vahvistaa Oulun asemaa kansallisesti tarjoamalla yhden infrastruktuurin, joka palvelee monipuolisesti tutkimuksen, koulutuksen ja yritysten tarpeita. Laboratorio sijoitetaan Oulun yliopistolliseen sairaalaan.

Laboratorion fyysisiä ja virtuaalisia laitteita tullaan hyödyntämään monipuolisesti Oulun yliopiston fysiikan, lääketieteen tekniikan ja säteilyn suojelun täydennyskoulutuksessa ja Oamkin röntgenhoitajakoulutuksessa. Testilaboratorion soveltuvuutta opetukseen, laitetestaukseen sekä kehitys- ja innovaatiotoimintaan havainnollistetaan yhdessä yrityskumppanien kanssa viidessä pilotissa.

Nykyaikainen testausympäristö vahvistaa entisestään oululaista lääketieteen tekniikan osaamista ja mahdollistaa myös potilaiden joustavan kuvantamisen menetelmäkehitystyön loppuvaiheessa.

”Testiympäristön avulla pystymme tarjoamaan ensiluokkaista koulutusta tulevaisuuden säteilyn ja lääketieteellisen kuvantamisen käyttäjille hyvinvoinnin ja terveyden alalla. Samalla voimme vastata Pohjois-Pohjanmaan kasvavaan osaavien terveys- ja hyvinvointiteknologian ammattilaisten kysyntään”, professori Miika Nieminen Oulun yliopistosta kertoo.

Useilla yrityksillä on tarve testata uusia laitteita sairaalaympäristön kaltaisissa tiloissa. Laboratorio mahdollistaa laitetestauksen ja auttaa näin kehitettyjen laitteiden ja prototyyppien kaupallistamisessa.

Laitteet hankitaan osin laboratoriohankkeeseen osoitetulla rahoituksella, osa on Oulun yliopistollisen sairaalan lahjoittamia opetus- ja tutkimuskäyttöön soveltuvia laitteita. Kalleimmat laitteet tuodaan laboratorioon virtuaalisina käyttöympäristöinä, hankkeen investointeina tai hankkeessa kehittämällä.

Oulun yliopiston Lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikköMIPT ja Oamk ovat saaneet Pohjois-Pohjanmaan liitolta EAKR-rahoituksen kaksivuotiselle lääketieteellisen kuvantamisen opetus- ja testilaboratoriohankkeelle. Koko hankkeen budjetti on 432 000 euroa, josta yliopiston osuus on 250 000 euroa ja Oulun ammattikorkeakoulun 182 000 euroa. Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n rahoitusosuus on 70 %. Hanke alkaa tammikuussa 2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Miika Nieminen, professori, Lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto, p. 040 5518246, miika.nieminen@oulu.fi


Karoliina Paalimäki-Paakki, lehtori , Radiografian ja sädehoidon tutkinto-ohjelma, Oulun ammattikorkeakoulu, p. 040 1415726, karoliina.paalimaki-paakki@oamk.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye