Oulun yliopisto

Ouluun rakennetaan ainutlaatuinen lääketieteellisen kuvantamisen testilaboratorio

Jaa

Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu perustavat lääketieteellisen kuvantamisen opetus- ja testilaboratorion. Suomessa ainutlaatuinen testausympäristö tarjoaa alan tutkijoille ja yrityksille monipuoliset mahdollisuudet testata ja kehittää uusia laitteita ja kuvantamismenetelmiä.

Opetus-, tutkimus-, kehitys-, innovaatio-ja testaustoimintaan tarkoitettu laboratorio vahvistaa Oulun asemaa kansallisesti tarjoamalla yhden infrastruktuurin, joka palvelee monipuolisesti tutkimuksen, koulutuksen ja yritysten tarpeita. Laboratorio sijoitetaan Oulun yliopistolliseen sairaalaan.

Laboratorion fyysisiä ja virtuaalisia laitteita tullaan hyödyntämään monipuolisesti Oulun yliopiston fysiikan, lääketieteen tekniikan ja säteilyn suojelun täydennyskoulutuksessa ja Oamkin röntgenhoitajakoulutuksessa. Testilaboratorion soveltuvuutta opetukseen, laitetestaukseen sekä kehitys- ja innovaatiotoimintaan havainnollistetaan yhdessä yrityskumppanien kanssa viidessä pilotissa.

Nykyaikainen testausympäristö vahvistaa entisestään oululaista lääketieteen tekniikan osaamista ja mahdollistaa myös potilaiden joustavan kuvantamisen menetelmäkehitystyön loppuvaiheessa.

”Testiympäristön avulla pystymme tarjoamaan ensiluokkaista koulutusta tulevaisuuden säteilyn ja lääketieteellisen kuvantamisen käyttäjille hyvinvoinnin ja terveyden alalla. Samalla voimme vastata Pohjois-Pohjanmaan kasvavaan osaavien terveys- ja hyvinvointiteknologian ammattilaisten kysyntään”, professori Miika Nieminen Oulun yliopistosta kertoo.

Useilla yrityksillä on tarve testata uusia laitteita sairaalaympäristön kaltaisissa tiloissa. Laboratorio mahdollistaa laitetestauksen ja auttaa näin kehitettyjen laitteiden ja prototyyppien kaupallistamisessa.

Laitteet hankitaan osin laboratoriohankkeeseen osoitetulla rahoituksella, osa on Oulun yliopistollisen sairaalan lahjoittamia opetus- ja tutkimuskäyttöön soveltuvia laitteita. Kalleimmat laitteet tuodaan laboratorioon virtuaalisina käyttöympäristöinä, hankkeen investointeina tai hankkeessa kehittämällä.

Oulun yliopiston Lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikköMIPT ja Oamk ovat saaneet Pohjois-Pohjanmaan liitolta EAKR-rahoituksen kaksivuotiselle lääketieteellisen kuvantamisen opetus- ja testilaboratoriohankkeelle. Koko hankkeen budjetti on 432 000 euroa, josta yliopiston osuus on 250 000 euroa ja Oulun ammattikorkeakoulun 182 000 euroa. Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n rahoitusosuus on 70 %. Hanke alkaa tammikuussa 2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Miika Nieminen, professori, Lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto, p. 040 5518246, miika.nieminen@oulu.fi

Karoliina Paalimäki-Paakki, lehtori , Radiografian ja sädehoidon tutkinto-ohjelma, Oulun ammattikorkeakoulu, p. 040 1415726, karoliina.paalimaki-paakki@oamk.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Luonnontuotteiden jalostaminen kasvussa Suomessa. Uhkana ulkomaiset tuoteväärennökset20.1.2021 08:30:41 EETTiedote

Luonnontuotteiden ja terveysperusteisten elintarvikkeiden kasvava suosio maailmalla houkuttelee tuoteväärennöksiä kansainvälisille markkinoille. Oulun yliopistossa luonnontuotteita tutkivassa mittaustekniikan yksikössä törmättiin hiljattain ulkomailta tuotuun väärennettyyn mustikkajauheeseen. Tutkija suosittaakin alalle tarkempien laboratoriotutkimusten hyödyntämistä paitsi laadun varmistamiseksi myös tuotekehityksen edistämiseksi. Kainuussa tutkijoiden ja yritysten tiivis yhteistyö on poikinut runsaasti uusia tuoteinnovaatioita.

Suomen Akatemialta lähes 13 miljoonaa euroa Oulun yliopiston tutkimuksen profiilialojen vahvistamiseen14.1.2021 09:13:46 EETTiedote

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi vuosille 2021-2026. Oulun yliopistolle myönnettiin 12,79 miljoonaa euroa tukemaan sen ennestään vahvoja tutkimusaloja, jotka liittyvät arktisuuteen, elinikäiseen terveyteen ja 6G:hen. Kansainvälinen asiantuntijapaneeli arvioi Oulun yliopiston hakemuksen erinomaiseksi.

Professori Anssi Paasille merkittävä tunnustus – Adolf E. Nordenskiöldin jälkeen ensimmäiselle suomalaiselle arvostettu Vega-mitali11.1.2021 10:35:00 EETTiedote

Vuonna 1878 perustettu Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi (SSAG) on myöntänyt Oulun yliopiston maantieteen professori Anssi Paasille arvostetun Vega-mitalin hänen tieteellisten ansioidensa perusteella. Yhdistys korostaa perusteluissaan Paasin tutkimuksen merkitystä poliittisen maantieteen kriittisessä uudistamisessa ja laajentamisessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme