Ouman

Ouman avaa uuden robottilinjan Viron tehtaalle

Jaa
Noin 1,5 miljoonan investointi auttaa vastaamaan kasvavaan kysyntään

Ouman juhlii tänään uuden tuotantolinjan avajaisia tehtaallaan Viron Kuressaaressa. Piirilevyjä valmistava robottilinja nostaa tehtaan pintaliitoskapasiteettia 50 prosenttia. 

”Uusi linjasto tulee tarpeeseen. Energiakriisi on lisännyt rajusti meidän tuotteiden myyntiä, ja olemme joutuneet jo jonkin aikaa ostamaan piirilevyjen tuotantoa muualta. Nyt on hienoa saada kaikki oman katon alle”, sanoo Ouman Groupin toimitusjohtaja Matti Lipsanen.

Kysynnän kasvun taustalla on sähkön ja kaukolämmön hinnan nousu. Se on saanut taloyhtiöt ja muut suurten kiinteistöjen omistajat investoimaan energiaoptimointiin. Ilmiö näkyy Oumanin rakennusautomaatioliiketoiminnan liikevaihdossa, joka kasvoi vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen aikana 30 prosenttia. Vuonna 2022 koko konsernin liikevaihto kasvoi 15 prosenttia 45 miljoonaan euroon. 

Uusi robottilinja sijoittaa konenäön avulla komponentit oikeille paikoilleen piirilevylle ja juottaa ne kiinni. SMT-linjan (surface mount technology) ladontanopeus on 95 000 komponenttia tunnissa eli se kykenee kiinnittämään piirilevyihin 26 komponenttia sekunnissa. Uuden laitteiston arvo on 1,5 miljoonaa euroa ja sen toimittaa Yamaha Robotics SMT. 

”Robotit tekevät liitokset niin pitkälle kuin mahdollista, ja loput tehdään käsin. Kaikki meidän yksikkösäätimet ja järjestelmätuotteet sisältävät piirilevyjä, joten kyse on todella keskeisestä tuotannon vaiheesta”, Ouman Estonian toimitusjohtaja Erik Keerberg sanoo.

Tehtaassa on entuudestaan kaksi SMT-linjaa, joiden yhteenlaskettu ladontanopeus on noin 45 000 komponenttia tunnissa. Jatkossa toista vanhaa linjaa voidaan käyttää enemmän tuotekehityksen projekteissa. 

Uuden tuotantolinjan avajaisiin osallistuvat muun muassa Oumanin omistajan, ruotsalaisen Engströmgruppenin hallituksen puheenjohtaja Fabian Hielte ja toimitusjohtaja Alexander Helm. Tilaisuuteen tulee myös Viron oikeusministeri Kalle Laanet sekä Kuressaaren kaupungin ja median edustajia.

Ouman perusti tehtaan Saaremaalla sijaitsevaan Kuressaareen vuonna 1998. Silloin työntekijöitä oli 12, nyt heitä on noin 200. Ouman valmistaa vuosittain melkein puolitoista miljoonaa tuotetta, ja näistä lähes kaikki tulevat Kuressaaren tehtaasta. Pieni osa valmistetaan Oumanin Kempeleen toimipisteessä.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Matti Lipsanen, Ouman 


+385 40 750 3953

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

OumanSuomalainen Ouman Oy edustaa uutta maailmaa, jossa energiaa käytetään viisaasti – kaikkialla ja joka hetki. Yritys valmistaa talotekniikan prosessien ohjaamiseen 1,4 miljoonaa tuotetta vuosittain, ja sen liikevaihto on 45 miljoonaa euroa. Oumanilaisia on yhteensä noin 300 – Suomessa, Virossa ja Ruotsissa.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ouman

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme