Järvi-Suomen Energia

Out of the box – ajatuksia tulevaisuuden verkkoyhtiöistä 

Jaa

Oman laatikon ulkopuolelle kannattaa välillä kurkistaa. Pyysimme yli 30 vuotta energia-alalla toiminutta Mika Huttua kertomaan ajatuksiaan verkkoyhtiöiden tulevaisuudesta. Hänellä on alan kokemusta Helsingistä Enontekiölle ja tällä hetkellä hän toimii käytönjohtajana Tornionlaakson Sähkö Oy:ssä sekä Tornionlaakson Voima Oy:ssä.

Mitä mieltä olet nykyisestä sähkön siirtohinnoittelusta? 

Nykyisellään sähkönkuluttaja näkee siirtohinnan pelkkänä rivitietona laskulla ja uskoo, että sillä katetaan sähköverkon suuret investoinnit ja kunnossapito. Tämä on vain osatotuus.  

Siirtohinta sisältää monia asioita, jotka eivät näy tavalliselle kuluttajalle. Esimerkiksi suurhäiriöihin varautuminen on tehtävä, joka ei tuo verkkoyhtiöille yhtään enempää liikevaihtoa. Isossa kuvassa varautuminen kuitenkin vähentää kustannuksia noin kymmenkertaisesti toiminnan kehittämiseen käytettyyn rahaan verrattuna pitkällä aikavälillä. 

Toinen siirtohintoihin vaikuttava seikka on kehityshankkeiden pilotointi. Niiden kautta verkkoyhtiöt pysyvät kehityksessä mukana. Näin voidaan löytää kustannustehokkaita ja innovatiivisia ratkaisuja, jotka pitkällä aikavälillä palvelevat asiakkaiden ja viranomaisten  tarpeita ja vaatimuksia. 

Onko tulevaisuuden verkkoyhtiö uhka vai mahdollisuus? 

Astutaan hetkeksi maailmaan, jossa lainsäädäntö ja oma ajatusmaailma eivät rajoita innovatiivisuutta ja uusia liiketoimintamalleja. 

Tällä hetkellä verkkoyhtiöt elävät ajassa, jossa sähköverkkoihin investoidaan käyttövarmuuden ehdoilla. Tämä on hyvä asia, mutta jos asiaa ajatellaan laajemmin, täyttävätkö investoinnit myös tulevaisuuden tarpeet ja vaatimukset? 

Kokonaisuuteen liittyy aina energian tuotanto ja siirto. Kumpikin osa-alue on riippuvainen toisistaan. Pientuotannon lisääntyessä uudet yksittäiset tuotantokohteet eivät ole uhka, sillä suurempien kokonaisuuksien linkittyminen yhteen tuo verkkoyhtiölle sekä haasteita että mahdollisuuksia.  

Onko verkkoyhtiöillä vielä monopoliasema 15 vuoden päästä? 

Kuka olisi uskonut kymmenen vuotta sitten, että kilpailulta suljettu rautatieverkosto voidaan jalostaa myös kaupalliseen käyttöön? Samaa tulevaisuutta voidaan visioida myös sähköverkkojen osalta.  

Pientuotantoketjujen kasvaessa ja akkuvarastojen yleistyessä tehokas ja häviötön energian siirto on avainasemassa. Voisivatko verkkoyhtiöt rakentaa ja kehittää infraa jo valmiiksi tähän suuntaan, ja voisiko siitä saada uutta liiketoimintaa? Akkuvarastoja voidaan käyttää tukemaan haja-asutusalueiden sähkönjakelun toimintavarmuutta ja samalla parantaa häviöihin ja laatuun liittyviä haasteita. 

Minkälainen verkkoyhtiö voisi olla tulevaisuudessa? 

Järvi-Suomen Energialla on jo monen vuoden positiivinen kokemus tasasähköjärjestelmästä. Siinä on mielestäni osaratkaisu kokonaisuuden hallintaan. Mukaan voisi valjastaa pientuotannon, akkuvarastot, sähköverkon hallinnan sekä häviöttömän siirron. Tämä konsepti monistettuna ja digitaalisilla palveluilla täydennettynä edesauttaa menestystä jatkossakin. 

Tulevaisuuden verkkoyhtiö on eri liiketoimintojen ohjuri ja johtaja, joka mahdollistaa innovatiivisten kumppanuuksien yhdistämisen kiinteästi omaan ydintoimintaansa. Voittajia ovat sekä asiakkaat että alueelliset yritykset. Hyvä motto tulevaisuutta ajatellen onkin: Älä anna markkinan ohjata liiketoimintaasi, ohjaa markkinaa itse. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Järvi-Suomen Energian vierasbloggaajana käytönjohtaja Mika Huttu Tornionlaakson Sähköstä sekä Tornionlaakson Voimasta.

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Järvi-Suomen Energia
Otto Mannisen katu 6
50100 MIKKELI

080090444https://www.jseoy.fi

Järvi-Suomen Energia Oy on Suur-Savon Sähkö -konserniin kuuluva jakeluverkkoyhtiö, jonka ammattilaiset huolehtivat noin 27 000 kilometrin mittaisesta sähköverkostosta ja sähköenergian jakelusta yli 100 000 taloudelle. Liikevaihtomme on noin 120 miljoonaa euroa ja henkilökunnan määrä 16.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Järvi-Suomen Energia

Taloyhtiöiden sähkön pientuotanto nyt kannattavampaa Järvi-Suomen Energian verkossa23.6.2021 15:14:59 EEST | Tiedote

Kiinteistön sisäisten energiayhteisöjen perustaminen on nyt mahdollista Järvi-Suomen Energian jakeluverkon alueella. Esimerkiksi taloyhtiöt voivat nyt perustaa energiayhteisön, ja jakaa aurinkovoimalansa tuottaman sähkön haluamallaan tavalla osakkaiden kesken. Aiemmin taloyhtiöiden olisi pitänyt maksaa verot ja siirtomaksut itse tuottamansa sähkön siirrosta asukkaiden käyttöön, mutta vuoden alusta tullut asetusmuutos muutti tilanteen. Järvi-Suomen Energian tekniset valmiudet tarjota palvelu valmistuivat kesäkuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme