Vaasan kaupunki - Vasa stad

Overallkameror togs i bruk vid Vasas parkeringsövervakning – Incidenter har förekommit nästan varje vecka

Dela

I likhet med många andra städer har Vasa skaffat overallkameror åt parkeringsövervakarna eftersom hotfulla och riskfyllda situationer har blivit allt vanligare. Med hjälp av kamerorna strävar man i första hand efter att förbättra parkeringsövervakarnas arbetssäkerhet och minska på det störande beteende som riktas mot dem.

Vid Vasas parkeringsövervakning har incidenter förekommit nästan varje vecka och brottsanmälningar har man inte heller kunnat undvika.

– Parkeringsövervakare har hotats med våld, i deras arbetsredskap har man försökt ta tag i och följt efter dem antingen till fots eller med bil. De allvarligaste situationerna har eskalerat t.o.m. i påkörningsförsök och dödshot, berättar kommunteknikens direktör Jukka Talvi.

Kamerorna togs i användning i Vasa i juli och de första erfarenheterna har varit positiva.

– Parkeringsövervakarna har tyckt att användningen av kamera är bra. De första erfarenheterna har visat att de hotfulla situationerna har minskat och redan vetskapen om kamerorna hjälper till att hålla diskussionen saklig, fortsätter Talvi.

Overallkameror har redan tidigare tagits i bruk bl.a. i Åbo, Kuopio och Nyslott och responsen från dem har varit bra såväl från arbetstagarna som kunderna. Det material som sparas  i kamerorna har varit till stor nytta också i de fall då saken har utretts i efterhand.

Bra bildkvalitet oberoende av vädret

Overallkamerorna har bra bild- och ljudkvalitet oberoende av väderleksförhållandena. Materialet lagras automatiskt i molnservicen och kan inte raderas där på platsen.

Kamerorna tar inte bilder hela tiden utan är i beredskapsläge och fås på mycket snabbt om det behövs. Kamerorna sparar även retroaktivt, dvs. även det första mötet med kunden sparas, fastän kameran sätts på mitt i.

Parkeringsövervakarna jobbar i regel på offentliga platser varför fotografering inte förutsätter samtycke av den som blir fotograferad. Parkeringsövervakarna frågar emellertid om tillstånd för eventuell fotografering om situationen det förutsätter.

Lagstiftningen och dataskyddet har beaktats noggrant

I hanteringen, lagringen samt användningen av det inspelade videomaterialet följer man noggrant lagstiftningen. Videoinspelningarna raderas permanent efter 30 dygn om det inte finns någon juridisk grund för att inspelningen ska sparas för en längre tid, exempel på detta kan vara brottsmisstanke och påstående som ansluter sig till hur parkeringsövervakaren har gått till väga.

Tillgång till inspelningarna har endast personer som separat har utsetts till detta och i vilkas arbetsuppgifter arbetssäkerhet ingår. I de fall då det finns brottsmisstanke kan uppgifter även överlåtas till polisen och inspelningarna kan vid behov användas som bevismaterial.

Parkeringsövervakarna är tjänsteinnehavare och skyddas av samma paragrafer i strafflagen som poliserna. Med hjälp av lagstiftningen strävar man efter störningsfritt myndighetsarbete. Om hotfulla situationer görs vid behov en brottsanmälan.

Kontakter

Direktör för kommunalteknik Jukka Talvi, 040 831 1550, jukka.talvi@vaasa.fi
Logistikchef Vesa Lehtinen, 040 846 5172, vesa.lehtinen@vaasa.fi

Bilder

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Den 18 september är det hälsovårdarnas dag – de vårdar kommunbor från vaggan till graven17.9.2021 11:59:12 EEST | Tiedote

Hälsovårdarnas arbetsinsats för kommunbornas hälsa är verkligen omfattande och mångsidig. Var och en av oss har fått prata med en hälsovårdare, för de har en viktig roll när det gäller att främja kommunbornas hälsa och välmående från vaggan till graven. Hälsovårdare kan arbeta t.ex. vid mödrarådgivningen, barnrådgivningen, skol- och studenthälsovården samt inom den service som främjar seniorers hälsa.

Terveydenhoitajapäivää vietetään 18.9. – he hoitavat kuntalaisia vauvasta vaariin17.9.2021 11:54:49 EEST | Tiedote

Terveydenhoitajien työpanos kuntalaisten terveyden eteen on todella laaja ja monipuolinen. Jokainen meistä on päässyt ”terkkarin” juttusille, sillä he ovat tärkeässä roolissa kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi vauvasta vaariin. Terveydenhoitajat voivat työskennellä esimerkiksi äitiysneuvolassa, lastenneuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä ikäihmisten terveydenedistämisen palveluissa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum