Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Övertidsförbud för JHL:s medlemmar inom energibranschen fr.o.m. den 1 februari

Jaa

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL har beslutat att utlysa ett övertidsförbud för JHL-anslutna arbetstagare som omfattas av kollektivavtalet för elbranschen – energi – ICT – nätverk. Orsaken för arbetskonflikten är arbetsgivarförbundens ovilja att tillsammans komma överens om arbetsvillkoren.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL övervakar sina medlemmars intressen och har beslutat att utlysa övertidsförbud för arbetstagare som omfattas av kollektivavtalet för elbranschen - energi - ICT - nätverk. Övertidsförbudet börjar den 1 februari 2018 kl. 06.00 om parterna inte träffar ett nytt kollektivavtal för branschen före det. Övertidsförbudet är i kraft tills vidare.

JHL utlyser övertidsförbudet i syfte att påskynda förhandlingarna fram mot slutet av januari. JHL strävar efter att träffa ett avtal före utgången av januari.

Övertidsförbud är en laglig stridsåtgärd fr.o.m. 1.2.2018 då branschen är i avtalslöst läge. Arbetskollektivavtalet löper ut 31.1.2018.

Övertidsförbud föregicks av grundligt övervägande

Förhandlingarna mellan förbunden och arbetsgivarna har hamnat i en situation där arbetsgivaren erbjuder endast alternativlösa förslag. Energiindustrin rf och Arbetsgivarna för servicebranscherna erbjuder förhandlingsframställningar där inget slås fast och ansvaret för besluten flyttas vidare till lokal nivå. Arbetsgivarorganisationerna anser att det bästa sättet att kringgå den fackliga intressebevakningen är att pressa på arbetsplatsernas förtroendemän tills de går med på avtal till arbetsgivarens fördel.

JHL har strävat efter att på ett ansvarsfullt sätt främja företagens framgång och förmåga att bedriva framgångsrik näringsverksamhet på energibranschen. Nu förefaller det som om förhandlings- och avtalsalternativen börjat ta slut. De erbjudna försämringarna och arbetsgivarens förslag att få diktera villkoren är inte det rätta sättet att försöka återställa förtroendet eller arbetstagarnas köpkraft i det förbättrade ekonomiska läget. Energi- och elnätsföretagen gör goda resultat och de har goda framtidsutsikter. Det finns rum för löneförhöjningar och förbättrade arbetsvillkor, eftersom branschen så gott som hållit nollinjen de senaste fyra åren.

Övertidsförbudets praktiska innebörd


Under övertidsförbud vägrar arbetstagarna att utföra arbete som överskrider den ordinarie arbetstiden. Arbetstagare med flexibla arbetstider arbetar högst den avtalade dagliga arbetstiden, arbetstagarna ska inte samla plustimmar i arbetstidssaldot. Arbetstagarna får inte utföra mer- eller övertidsarbete. Om arbete som utförs under beredskaptid är mer- eller övertidsarbete, utförs arbetet inte. Om arbetstagaren och arbetsgivaren kommit överens om beredskapsarrangemang på förhand, ska arbetstagaren eller förtroendemannen meddela arbetsgivaren om att de arbetsuppgifter som görs inom ramen för beredskap inte kan utföras som övertidsarbete. Jouruppgifter sköts så att telefonsamtal och felanmälningar tas emot. Reparationsåtgärder vidtas inom ordinarie arbetstid när följande skift inleder sitt arbete. Från detta datum förbjuds arbetstagare och förtroendemän att avtala om ändringar i arbetsskiftsförteckningen med arbetsgivaren.

Mer information:
Branschchef Håkan Ekström JHL, 040 828 2865, hakan.ekstrom@jhl.fi
Avtalsombudsman Kari Lehtinen JHL, 050 566 1567, kari.lehtinen@jhl.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s 220 000 medlemmar jobbar med många slags uppgifter inom finländsk välfärd, omsorg och säkerhet. Branscher där det finns JHL-anslutna yrkespersoner är vård, omsorg, kosthåll, teknik och infrastruktur, trafik, renhållning och underhåll, förvaltning, fostran, bildning, fritid, kultur, säkerhet och räddning – i kommunerna, statssektorn, företagen och församlingarna. JHL är den största personalorganisationen inom kommunsektorn.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Lagen om småbarnspedagogik går inte in på de verkliga problemen inom sektorn – nästa regering måste ta upp lagen på nytt11.7.2018 10:30Tiedote

Riksdagen godkände den nya lagen om småbarnspedagogik i slutet av juni. I motsats till vad lagstiftarna påstår blev inte barnets intresse det centrala i lagen. Den rättar inte till en enda sak som är viktig med tanke på barnen. JHL står fast vid åsikten att nästa regering måste ta upp den godkända lagen på nytt och forma om den för barnens bästa. Förbundet kräver också en snabb utbyggnad av fortbildningsvägar för barnskötare och socionomer för att deras sysselsättningsläge inte ska försämras.

JHL: Varhaiskasvatuslaki ei puutu alan todellisiin ongelmiin, seuraavan hallituksen avattava laki uudelleen11.7.2018 10:30Tiedote

Eduskunta hyväksyi kesäkuun lopulla uuden varhaiskasvatuslain. Toisin kuin lainlaatijat väittävät, lapsen etu ei noussut laissa keskeiseksi. Laki ei korjaa ainuttakaan lapsen edun kannalta olennaista asiaa. JHL on vahvasti sitä mieltä, että seuraavan hallituksen on avattava nyt hyväksytty laki ja muokattava se todella lapsen parhaaksi. Liitto vaatii myös pikaista jatkokoulutuspolkujen rakentamista lastenhoitajille ja sosionomeille, jotta heidän työllisyystilanteensa ei heikkenisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme