Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

OYS:n kehitysvammahuollon osaamiskeskuksessa hyödynnetään aurinkovoimaa

Jaa

Viime syksynä valmistuneen uudisrakennuksen katolle asennetut aurinkopaneelit ovat tuottaneet kevään aikana jo omakotitalon vuosikulutuksen verran sähköä.

Aurinkoinen kevät ja alkukesä ovat olleet suotuisia OYS:n kehitysvammahuollon uudisrakennuksen aurinkovoimalalle. Uudisrakennuksen katolle asennetut 217 aurinkopaneelia ovat urakoineet osaamiskeskuksen käyttöön sähköä jo omakotitalon vuosikulutuksen verran. ”Kesällä luonnollisesti auringonvaloa on saatavilla eniten, joten silloin tuotanto on korkeimmillaan”, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tekniikan palveluiden vastuualuejohtaja Sauli Kurttila kertoo.

Kaikkiaan aurinkovoimalan laskennallinen vuosituotanto on 51 600 kilowattituntia, mikä vastaa noin kolmen sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Järjestelmän käyttöikä on noin 25-30 vuotta, ja sen arvioidaan maksavan itsensä takaisin noin 20 vuodessa. Parhaimmillaan paneelit siis tuottavat sähköenergiaa vielä kymmenen vuotta investoinnin takaisinmaksun jälkeen.

Hyötyä kesän helteillä

Uusi osaamiskeskus on suunniteltu järjestelmiltään ja toiminnaltaan mahdollisimman energiatehokkaaksi. Kurttilan mukaan rakennuksen energiatehokkuuteen vaikuttavat esimerkiksi rakenneratkaisut, valonlähteet, ilmastointi ja jäähdytysjärjestelmät. ”Kehitysvammahuollon osaamiskeskus on toteutettu nykyaikaisilla valonlähteillä, jotka vähentävät osaltaan sähkönkulutusta. Toisaalta ilmastointi- ja jäähdytysjärjestelmät ovat tehokkaampia kuin Tahkokankaalla olivat, mikä osaltaan nostaa kulutusta. Tarkkoja lukemia sähkönkulutuksesta saadaan, kun talo on ollut toiminnassa kokonaisen kalenterivuoden”.

Kehitysvammahuollon tulosaluejohtaja Päivi Laurin mukaan on hienoa, että osa sähköstä tuotetaan uusiutuvalla ja päästöttömällä tavalla. ”Nyt kun helteet ovat olleet meidän ilona, on nykyaikainen ilmastointi- ja jäähdytysjärjestelmä varmistanut kuitenkin sisätilojen mukavan sisäilman asiakkaille sekä työntekijöille – Tahkokankaalla hellejaksot olivat vaikeita, kun sisätilat kuumuivat kohtuuttomasti. Kun siis ilmastointi, vaikka onkin todella tarpeellinen, lisää sähkönkulutusta, on hyvä kun sähköä voidaan tuottaa auringolla”.

Kehitysvammahuollon osaamiskeskus muutti uusiin tiloihin Peltolaan viime vuoden lopulla. Muuton myötä osaamiskeskuksen toiminnot yhdistyivät aikaisempaa tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Yhteyshenkilöt

Vastuualuejohtaja Sauli Kurttila, Tekniikan palvelut, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, p. 040 548 6624, etunimi.sukunimi@ppshp.fi

Tulosaluejohtaja Päivi Lauri, Kehitysvammahuolto, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, p. 044 7378 413, etunimi.sukunimi@ppshp.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Yhteistyö uusien sairaalalääkkeiden hankinnassa tiivistyy8.9.2020 13:10:26 EESTTiedote

Yliopistosairaaloiden hankintarenkaat aloittavat yhteiset sopimusneuvottelut uusien, kalliiden sairaalalääkkeiden hankinnoista. Lisäksi perustetaan sairaanhoitopiirien yhteinen kansallinen lääkeneuvottelukunta, joka käsittelee neuvottelutuloksen. Muutos parantaa potilaiden yhdenvertaisuutta, varhaista pääsyä merkittävien uusien lääkeinnovaatioiden piiriin ja hillitsee lääkemenojen hallitsematonta kasvua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme