Vaasan kaupunki - Vasa stad

På Österbottens museum kan man beundra de vackraste skolplanscherna

Dela

På Österbottens museum i Vasa öppnas den 15 november en utställning som visar närmare hundra gamla skolplanscher. Planscherna har använts vid dövskolan i Borgå och hör till Dövas museums samling som förvaras vid Arbetarmuseet Werstas i Tammerfors. Werstas har producerat utställningen som visas till 29.3.2020.

Plåtslagare (316), ur serien Meinholds hantverksbilder, Felix Eiβner, Tyskland, före år 1904, Dövas museum.
Plåtslagare (316), ur serien Meinholds hantverksbilder, Felix Eiβner, Tyskland, före år 1904, Dövas museum.

Forskare Minna Vihla vid Vasa stads museer berättar att man på Österbottens museum får se snyggt tecknade undervisningsplanscher med många intressanta detaljer.

− På utställningen har man även inrett en skolklass av Österbottens museums samlingar. I klassen visas hjälpmedel som har använts i undervisningen, t.ex. en kulram, en karta och en åskådningsmodell av rymden, tillägger Vihla.

Ett effektivt läromedel på sin tid

Skolplanscherna var i början av 1900-talet en viktig del av folkskolornas undervisningsmaterial. En stor och färggrann plansch var ett effektivt läromedel, eftersom det bara fanns få bilder i den tidens läroböcker. Större effekt fick man genom att man gjorde avtäckandet av planschen till ett spännande ögonblick på lektionen och repeterade saker vid samma plansch i flera omgångar.

Tillverkningen av planscher inleddes på 1800-talet i Tyskland och Frankrike, och i Finland började de tryckas i början av 1900-talet. Tavlorna trycktes oftast som litografier, dvs. som stentryck. Motiven täckte folkskolans undervisningsbehov från religion till idrott.

Planschernas innehåll planerades av den tidens erkända forskare och undervisningssakkunniga, och till illustratörerna hörde betydande konstnärer. Bara en del av konstnärerna signerade sina arbeten, och när det gäller största delen av planscherna känner man inte till vem som var illustratör.

Populära inredningsföremål numera

De dyra skolplanscherna användes årtionde efter årtionde, och det togs även nya upplagor av dem. Exempelvis Ebba Masalins växtplanscher med svart botten, som publicerades av Otava, trycktes i sju årtionden ända fram till 1960-talet.

Skolplanscherna flyttades på 1960- och 1970-talen från skolklassernas väggar in i förrådens skrymslen då undervisningsmaterialen utvecklades samt samhället och utbildningssystemet ändrades. I och med nedläggningen av byskolor hamnade många av planscherna på auktioner, och därifrån även upp på väggarna i hemmen som populära inredningsföremål.

Evenemang

Utställningens guidningar för allmänheten ordnas andra söndagen varje månad kl. 13 på svenska och kl. 14 på finska.

Det är gratis inträde till utställningen på den internationella dagen för personer med funktionsnedsättning tisdagen den 3 december. På utställningen ordnas då specialguidningar, bland annat syntolkning på finska och svenska.

Informationsbilder: https://oc.vaasa.fi/index.php/s/4QmbQ3A0tpGNG8c

Nyckelord

Kontakter

forskare Minna Vihla
Vasa stads museer
tfn 040 707 5126
minna.vihla@vaasa.fi

Bilder

Plåtslagare (316), ur serien Meinholds hantverksbilder, Felix Eiβner, Tyskland, före år 1904, Dövas museum.
Plåtslagare (316), ur serien Meinholds hantverksbilder, Felix Eiβner, Tyskland, före år 1904, Dövas museum.
Ladda ned bild

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

KORJATTU: Kirjastolla kokoontuu keväällä ilmastoaiheiset lukupiirit suomeksi ja ruotsiksi15.1.2021 12:48:21 EETTiedote

KORJATTU KOHTA: RUOTSINKIELISEEN LUKUPIIRIIN ON ILMOITTAUDUTTAVA MARJA.MIKOLA@VAASA.FI. Vaasan kaupunginkirjasto on mukana valtakunnallisessa lukupiirikampanjassa, jossa voi lukea, keskustella ja kuunnella ilmasto- ja luontokriisistä paikan päällä kirjastossa. Ilmastolukupiirit kokoontuvat pääkirjastossa kevään aikana tiistaisin (suomeksi) ja lauantaisin (ruotsiksi).

Årets unga konstnär 2021 är Joel Slotte – Utställning i höst i Vasa15.1.2021 11:02:04 EETTiedote

En utställning av Joel Slotte, som valts till årets unga konstnär 2021, får vi på hösten se i Vasa. Verk av den Karlebybördiga bildkonstnären är utställda på Tikanojas konsthem 1.10.2021-23.1.2022 som en del av jubileumsårets program. Utställningen inleder samarbetet mellan Tammerfors konstmuseum och Vasa stads museer med den traditionellt viktiga Årets unga konstnär –traditionen, som varje år lyfter fram en lovande konstnär under 35 år. Samarbetet lyfter å ena sidan fram en regional ung konstnär och å andra sidan är utställningen i Tikanojas konsthem också konsthemmets satsning på barns och ungas konstfostran.

Vuoden nuori taiteilija 2021 on Joel Slotte – Näyttely syksyllä Vaasassa15.1.2021 11:01:02 EETTiedote

Vuoden 2021 nuoreksi taiteilijaksi valitun Joel Slotten yksityisnäyttely nähdään syksyllä Vaasassa. Kokkolasta lähtöisin olevan kuvataiteilijan teoksia on esillä Tikanojan taidekodissa 1.10.2021-23.1.2022 osana juhlavuoden ohjelmistoa. Näyttely aloittaa yhteistyön Tampereen taidemuseon ja Vaasan kaupungin museoiden välillä valtakunnallisesti merkittävällä Vuoden Nuori Taiteilija -traditiolla, joka vuosittain nostaa esiin lupaavan alle 35-vuotiaan taiteilijan. Yhteistyö nostaa esiin yhtäältä alueellisen nuoren taiteilijan, ja toisaalta näyttely Tikanojan taidekodissa perustuu myös taidekodin lasten ja nuorten taidekasvatukselliseen painotukseen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum